Varför vaknar jag klockan 03:00?

Varför vaknar jag klockan 03:00?

Senaste uppdateringen: 03 juni, 2016

Fenomenet att vakna upp klockan 03:00 på natten eller lite senare än så är relativt vanligt. Snarare än att vara en mystisk eller övernaturlig företeelse är det ett väldigt vanligt problem som orsakas av sömnstörningar relaterade till ångest.

Det är dock ett fenomen som måste förklaras i bättre detalj för att bättre förstås och konfronteras. Att vakna upp vid dessa tider på morgonen och inte kunna somna igen kan lätt bli ett väldigt allvarligt problem om det inträffar under flera dagar. Därför är det viktigt att veta hur man hanterar situationen på rätt sätt.

Att vakna klockan 03:00: Associerade symtom

Vaknar-på-natten

Det finns många publikationer som täcker detta vanliga fenomen. Kom dock ihåg att det inte finns något konstigt med det; det är faktiskt hjärnans reaktion på ångest. När ångesten konsekvent börjar störa sömnen måste dock något göras.

Det är viktigt att tänka på vilka symtom som associeras med att vakna mellan 03:00-04:00:

  • Intensiv ångest och rastlöshet
  • Hjärtklappning och en känsla av fara.
  • Att somna om är omöjligt. Det ökar nervositeten, de negativa tankarna och sömnlösheten.
  • Om du lyckas somna om är sömnen väldigt lätt och du vaknar trött.
  • Upprepade uppvaknanden mellan 03:00-o4:00 några gånger per vecka.

Ångest och att vakna upp under de tidigare morgontimmarna

Varför vaknar jag alltid klockan 03:00 på morgonen?

Om du under veckan plötsligt vaknar upp tidigt på morgonen och nästan alltid vid dessa tider är det första du bör fråga dig själv huruvida du är oroad över något, om det finns något som stör dig, om du arbetar för mycket eller om du står inför känslomässiga problem.

Alla dessa faktorer kan orsaka ångest som du kanske inte alltid är medveten om, och hjärnan reagerar på dessa problem genom sömnen. Du börjar få problem med att somna, och när du väl gör det väcker ångesten upp dig med en känsla av att du är i fara.

Låt oss ta en närmare titt:

  • Ångest ändrar direkt det centrala nervsystemet (CNS), vilket börjar göra små ändringar i de bio- och neurokemiska systemen som påverkar sömncykeln. Allt detta påverkar direkt sömnen (REM och icke-REM).
  • Generellt sett går vi till sängs och har svårt att somna. Vi somnar till slut runt midnatt, men ångesten gör sömnen fragmenterad och det blir svårare att nå REM-stadiet, där sömnen är djup och återställande. Vår hjärna tolkar denna ångest som ett hot och något vi måste avlägsna oss från. När vi känner denna varning vaknar vi plötsligt upp efter bara några timmar, runt klockan 03:00 på morgonen. Det är kroppens naturliga reaktion på ångest.

Vad kan man göra?

Sömnlöshet

Om orsaken bakom dina sömnproblem är ångest måste du konfrontera dina källor till stress samt de problem som orsakar ångest om du vill få en god natts sömn.

  • Det är viktigt att erkänna att något försiggår. Om du vaknar mitt i natten med en känsla av fruktan och hot är det ett säkert tecken på att något inte står rätt till. Fråga dig själv vad det är, vad som pågår i ditt liv som stör dig, gör dig olycklig och varför du känner dig hotad.
  • Gör små ändringar i ditt liv, sätt prioriteringar och försök att etablera nya vanor som stimulerar din hjärna och ventilerar stress.
  • Försök att promenera efter middagen i minst en halvtimme. Promenera, andas djupt och sätt saker i perspektiv. Slappna av.
  • När du kommer hem kan du ta ett avslappnande bad och gå till sängs. Det sista du behöver tänka är: “Jag måste sova hela natten för att kunna prestera imorgon.” Att tänka så skapar stress i din hjärna eftersom den ser det som en förpliktelse: “Jag måste sova”.
  • Rensa ditt sinne och tysta dina tankar.
  • Se till att ditt rum är rent, välventilerat och att det har en frisk doft. Enligt experter är 20°C den bästa temperaturen att sova i. När temperaturen stiger över 25°C blir det svårt för kroppen att känna sig bekväm. Tänk på det!

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.