Olika typer av tillgivenhet hos ett par

Alla förhållanden består av en blandning av tillgivenhet, men alla är inte hälsosamma. Det är bättre att etablera ett hälsosamt och vårdande förhållande med din partner, för att hjälpa er båda att växa tillsammans.
Olika typer av tillgivenhet hos ett par
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2022

Vi behöver tillgivenhet för att känna oss säkra och bygga självförtroende. Men alla typer av tillgivenhet är inte lämpliga eller ens hälsosamma. Vissa generar negativa känslor eller orsakar bitterhet snarare än bygger förtroende. Vet du vilken typ av tillgivenhet du har utvecklat med din partner?

1. Ångestladdad eller osäker tillgivenhet

Låt oss använda detta exempel för att lättare förstå en tillgivenhet som är ångestladdad eller osäker. Du har en jobbmiddag med en av dina kollegor. Du har inte ens kommit till restaurangen när du plötsligt börjar få meddelanden från din partner.

Kanske har du sett fram emot middagen, att träffa dina arbetskamrater, men mindre än en timme in i måltiden är din partner redan nervös. Denne vill veta vem du är med, om du redan saknar dem och om du inte hellre skulle vilja vara hemma med dem?

Gradvis börjar du försöka lugna deras ångest och rädslor. Stilla deras misstro. Du känner säkert till denna typ av tillgivenhet. Du bör dock även vara medveten om de egenskaper dessa personer ofta uppvisar:

  • De behöver konstanta demonstrationer av din kärlek, till den punkt när du i stort sett blir tvingad att visa att du fortfarande bryr dig om dem. Ibland kan till och med sex verka som ett uttryck av “ägarskap” snarare än sann kärlek.
  • De är extremt fokuserade på hur du reagerar på saker. De oroar sig över oviktiga detaljer, tänker sig att något dåligt ska hända i förhållanden eller att du ska lämna dem.
  • Deras humör skiftar snabbt. Ibland är du det bästa som kunde ha hänt i deras liv, och i nästa ögonblick är de apatiska eller misstroende, som om du gjort något fel.
  • Känslomässig manipulation används som ett subtilt och effektivt vapen. De får vad de vill genom utpressning eller ultimatum, och tar även på sig offerkoftan för att få vad de vill ha. Du måste vara försiktig.
Pappersdockor

2. Avlägsen eller kall tillgivenhet

Personer med denna tillgivenhet ser förhållanden på ett annat sätt än andra. De kräver inte intimitet och deras behov av personligt utrymme eller andra känslomässiga krav uttrycks inte. Det betyder inte att de inte älskar dig, men deras sätt att vara och uttrycka sig matchar inte ditt. Frånvaron av detta kärleksband kan orsaka stort lidande hos ett par.

Men vilka aspekter bör du hålla utkik efter?

  • De vet inte vad de ska göra med sin partners känslor. De upplever inte empati och kan inte identifiera sin partners behov.
  • De behöver alltid någon form av utrymme – både fysiskt och personligt. Om du kliver över gränsen och inkräktar på vad de behöver kan de bli arga, sårade och till och med känna sig förrådda… som om du med flit invaderade deras privata sfär. Samtidigt är de helt omedvetna om ditt eget lidande.
  • De föredrar ofta att vara ensamma. På så sätt kan de undvika seriösa förpliktelser.
  • Trots att de verkar kalla betyder det inte att de inte har känslomässiga behov. De väljer bara att dölja dem.
  • Dessa personer har ofta sina egna idéer om vad ett förhållande bör vara. De kan till och med ha ett komplett koncept av sin “perfekta partner“. Men det är inte ett ideal som någon kan uppnå, vilket igen bara ger upphov till smärta.
Gräl

3. Säker tillgivenhet

Personer i ett förhållande som baseras på ett säkert band har större känslomässig stabilitet och får ut mer av förhållandet. Men vad är hemligheten? Vad skapar denna säkra tillgivenhet?

  • Detta band baseras på ömsesidig tillit. En mogen, balanserad och självsäker person är inte rädd för åtagande och att bygga en framtid med personen de älskar.
  • Det finns ingen svartsjuka eller misstänksamhet. Ingen försöker kontrollera den andra eftersom förhållandet byggts på tillit.
  • Självklart behöver du ett eget personligt utrymme, men du inser även att din partner gör det. Ni respekterar varandras behov av distans såväl som samhörighet, och förstår vikten av att jobba som ett team.
  • Som ett par skapar ni dialog och behandlar era diskussioner med respekt. Ni förstår att alla förhållanden har sina meningsskiljaktigheter, men har lärt er att släppa behovet av att ha rätt och istället bygga broar för att nå demokratiska överenskommelser.
  • Det finns ingen manipulation eller själviskhet. Ni lyssnar på varandra, tappar inte tilliten och oroar er inte för bråk varje dag – det är så man tar hand om personen man älskar.

För att avsluta bör du tänka på att de mest hälsosamma förhållandena byggs på ett säkert band mellan paret, men i praktiken har alla förhållanden vissa aspekter av alla tre typer vi beskrev ovan.

Det är inte alltid dåligt att vara svartsjuk ibland, till exempel. Och ibland behöver vi mer personligt och fysiskt utrymme, bara för att var ensamma och komma bort. Men du vill att basen för förhållandet – låt oss säga 80% – ska ha egenskaperna hos säker tillgivenhet. Resten av tiden är det normalt att uppleva de andra extremerna.

Så kan du nu berätta för oss varför du älskar som du gör? Och hur din partner älskar dig i gengäld?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1989). Una base segura. Aplicaciones clínicas de una teoría del apego. Barcelona: Paidós Ibérica.
  • Barnes, G. L., Woolgar, M., Beckwith, H., & Duschinsky, R. (2018). John Bowlby and contemporary issues of clinical diagnosis. Attachment (London, England)12(1), 35–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6287705/
  • Cassidy, J., Jones, J. D., & Shaver, P. R. (2013). Contributions of attachment theory and research: A framework for future research, translation, and policy. Development and Psychopathology, 25(4pt2), 1415–1434. https://doi.org/10.1017/s0954579413000692; texto completo
  • Girme, Y. U., Agnew, C. R., VanderDrift, L. E., Harvey, S. M., Rholes, W. S., & Simpson, J. A. (2018). The ebbs and flows of attachment: Within-person variation in attachment undermine secure individuals’ relationship wellbeing across time. Journal of Personality and Social Psychology, 114(3), 397–421. https://doi.org/10.1037/pspi0000115; texto completo
  • Jones, J. D., Cassidy, J., & Shaver, P. R. (2014). Parents’ Self-Reported Attachment Styles. Personality and Social Psychology Review, 19(1), 44–76. https://doi.org/10.1177/1088868314541858.
  • Lecannelier, F.; Ascanio, L.; Flores, F. & Hoffmann, M. (2011). Attachment & Psychopathology: An Update Review of Parental Etiological Models of Disorganized Attachment. Terapia psicológica, 29(1), 107-116. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082011000100011
  • Moneta C, M.A. (2014). Apego y pérdida: redescubriendo a John Bowlby. Revista chilena de pediatría, 85(3), 265-268. https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062014000300001
  • Read, D. L., Clark, G. I., Rock, A. J., & Coventry, W. L. (2018). Adult attachment and social anxiety: The mediating role of emotion regulation strategies. PLoS One, 13(12), e0207514. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207514

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.