Visste du att semestrar håller virala sjukdomar borta?

Vi har lite goda nyheter för alla ni semesterälskare: att åka på semester är inte en lyx, utan en nödvändighet! Lär dig hur man kan hålla sig frisk genom att åka på semester.
Visste du att semestrar håller virala sjukdomar borta?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Alla älskar vi att resa eller komma ut ur huset i några dagar. Vi kommer tillbaka med en känsla av förnyelse och med laddade batterier, även om vi bara reste några kilometer över helgen. I dagens artikel ska vi berätta varför semestrar även driver iväg virala sjukdomar.

Semestrar håller sjukdomar (och doktorn) borta

person som går i vatten

När var senaste gången du tog en paus från kontoret, trafiken, hetsen och schemat? Att åka på semester är inte en “lyx”, utan en nödvändighet. Du får många fördelar av att resa, även om det bara är ett vandrarhem över helgen eller en dag ute på landet. Dessa fördelar inkluderar allt från att minska stress till att förebygga utvecklingen av allvarliga sjukdomar (speciellt virala sjukdomar).

Att vara på semester främjar vårt välmående, rensar vårt sinne och låter oss ta viktiga beslut. Det är också ett sätt att ladda om energi vi spenderat under året. Vi längtar desperat efter vilodagar när vår hjärna är “utbränd”, vilket tar ut sin rätt på kroppen.

Att lämna allt i några dagar och koppla bort, ägna stunder för oss själva och med närstående, slappna av samt njuta är den bästa behandlingen för att förebygga sjukdomar och lösa problem.

kvinna på semester

De som vanligtvis drabbas av virus eller infektioner som cirkulerar tenderar att ha ett försvagat immunförsvar. Stress, brist på sömn och dagliga problem gör det svårt för kroppen att hantera patogenerna. Det är därför influensa, förkylningar och nästäppa är så återkommande.

När vi åker på semester sover vår kropp mer, blir lugnare och vi bryr oss nästan inte om något annat. Det är därför vårt immunförsvar stärks och varför vi “säger farväl” till många sjukdomar. Och det är inte allt.

Att få några dagars ledigt och komma bort från rutinen hjälper även till att:

  • reglera blodtrycksnivåerna
  • förbättra sömnkvaliteten
  • minska stress och muskelsammandragningar

Men semestrar är inte bara guld och gröna skogar, så det är viktigt att komma ihåg några hälsoproblem som faktiskt inträffar under semestern:

  • Förstoppning
  • Viktuppgång
  • Förändringar i sömncykeln

Detta eftersom vi inte håller koll på vad eller hur mycket vi äter, och ej heller vilka tider vi går och lägger oss under semestern.

Vad är fördelarna med att åka på semester?

familj som semestrar

Men det finns många fler positiva konsekvenser av att komma ut ur ekorrhjulet, utöver hälsofördelarna. Det måste inte vara en månadslång vistelse tusentals mil hemifrån heller (även om det är optimalt). Bara några dagar borta under året kan räcka för att få lite miljöombyte.

Några dagars ledighet förbättrar vårt humör avsevärt. Andra fördelar med semestrar inkluderar:

De förlänger livet

Genom att minska stress, kolesterol och blodtryck kan man leva längre. Så om du vill nå 90 års ålder behöver du bara organisera fler ledigheter varannan månad.

De ger mer energi

fötter på hängmatta

Kronisk trötthet är ett vanligt problem idag. När vi åker på semester laddar vi om batterierna och känner oss mer levande.

Resor gör dig mer kreativ

Har du svårt att komma på något innovativt, ta briljanta beslut eller förbättra din prestationsförmåga på arbetet? Kanske behöver du en semester eller två. Du hörde rätt. Att komma ur rutinen friskar upp ditt sinne och ger dig fler intressanta idéer. Semestrar är väldigt viktiga om du måste ta viktiga beslut.

Dessa fördelar håller i sig i upp till en månad efter att du återvänt hem. Därför är det rekommenderat att ta kortare men mer frekventa resor. Det betyder att inte att du måste vänta på 15 eller 20 dagars ledighet för att resa, utan att planera weekendresor (och dra nytta av helgdagar).

Det är också bra att göra så att förändringen inte är för abrupt och gör dig mer sjuk eller stressad än vanligt. Som om det inte vore nog förhindrar korta men frekventa resor den ledsamhet man känner efter en semester, som kan orsaka depression.

Stranden eller bergen? Sommar eller vinter?

hatt och solglasögon

Det huvudsakliga målet med semestern ska vara att förbättra ditt välmående. Baserat på det ska du välja destination väldigt noggrant. Om du till exempel lider av hypertoni så råder vi dig att resa till stranddestinationer. Om du å andra sidan har lågt blodtryck borde du välja en plats i bergen.

Är du väldigt vit eller har känslig hy så rekommenderar vi inte destinationer med utomhusaktiviteter i solskenet i flera timmar. Kanske är det en god idé att resa på vintern eller vid solnedgången i dessa fall. Bergiga destinationer är perfekt för personer med allergisk rinit, eftersom det finns mindre föroreningar och nästan inga kvalster.

De som är allergiska mot insektsbett borde därför undvika platser med djungler, träsk eller skogar, och alltid ha med sig rätt medicin.

Värme och långa flygresor är stora fiender för åderbråck eftersom de hindrar cirkulationen av blod i benen. Samma sak händer om du har vätskeretention eller ödem.

Tänk på det när du planerar din nästa resa och njut av de fantastiska fördelarna med semestrar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gump BB, Matthews KA. “Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial”. Psychosom Med 2000; 62:608–612.
  • Westman M, Etzion D. “The impact of vacation and job stress on burnout and absenteeism”. Psychol Health 2001; 16:595–606.
  • Westman M, Eden D. “Effects of a respite from work on burnout: vacation relief and fade-out”. J Appl Psychol 1997; 82:516–527

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.