Vill du ha bättre hälsa? Börja med tarmhälsan

I många år har vi vetat att mikroorganismerna i våra tarmar utgör en väldigt viktig roll i matsmältningshälsan.
Vill du ha bättre hälsa? Börja med tarmhälsan

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nyligen genomförda studier har dock visat att tarmarna står för ytterligare en väldigt viktig funktion som kan vara relaterad till fetma och vår metaboliska hälsa. Att hålla tarmhälsan i gott skick kan vara en avgörande faktor i huruvida vi åtnjuter god hälsa rent generellt eller inte.

Det är sant att man i hundratals år trodde att tarmhälsan var relaterad till matsmältningen, men nu har man visat att god tarmhälsa även påverkar resten av kroppen.

Tarmhälsan och resten av kroppen

Tarmarna

De mikroorganismer som finns i dina tarmar är fundamentala för matsmältningen och även för det immunologiska systemet. Det sägs faktiskt att 60-80% av det immunologiska systemet finns i tarmarna. Det är av denna anledning som tarmarna utgör en så viktig del av vår hälsa och förebyggandet av många sjukdomar.

Immunvävnaden i mag-tarmkanalen anses vara den största och mest komplexa delen av det mänskliga immunologiska systemet.

Mikroorganismerna i tarmarna spelar en viktig roll i utvecklingen av ett starkt och balanserat immunförsvar. Det är där som immunsystemet producerar antikroppar som ansvarar för att bekämpa de olika sjukdomar som invaderar kroppen.

Utöver dess viktiga roll i utvecklingen av ett starkt immunförsvar ansvarar tarmarna dessutom för 90% av kroppens neurotransmittorer, som är kopplade till humör och känslor.

När man har problem med sin mag-tarmkanal kan man även drabbas av andra hälsoproblem, såsom:

Med allt detta i åtanke är det dags att börja läka tarmarna för att förbättra tarmhälsan.

För att göra det har naturopaten Amy Myers, specialist i funktionell medicin, skapat ett program vid namn 4 R, vars mål är att läka tarmarna så att du kan läka dig själv.

4 R-programmet

Mjölk i butiken

Reparera skadan

Målet för det första steget är att rensa mag-tarmkanalen på allt som kan orsaka skada. För detta är det viktigt att sluta ta alla livsmedel som orsakar inflammation eller gastrisk irritation, såsom alkohol, koffein och droger.

Lägg därtill sådana som kan orsaka någon form av infektion. Bland livsmedlen som kan orsaka inflammation finner vi alla som kan orsaka intolerans, såsom:

  • Gluten
  • Mjölkprodukter
  • Majs
  • Soja
  • Ägg
  • Socker

Det är viktigt att genomgå ett igG-test för att fastslå den specifika mängden av vissa proteiner (kallade immunoglobuliner) i blodet och vilka livsmedelskänsligheter du lider av, för att veta om du har någon intolerans för dessa livsmedel.

Infektioner kan orsakas av parasiter, bakterier eller jäst. Ett avföringsprov kan hjälpa till att slå fast nivån av goda bakterier och hitta möjliga infektioner.

För att eliminera alla infektioner finns det behandlingar med örter, anti-parasitmedicin och till och med antibiotika (även om det inte rekommenderas).

Ersätt

Få bättre matsmältning

Kroppen behöver flera essentiella ingredienser för att uppnå bra matsmältning och kunna absorbera näringsämnen ordentligt. Det är därför väldigt viktigt att inkludera dessa i din kost för att uppnå bra matsmältning. Bland dem hittar vi:

  • Matsmältningsenzymer
  • Syror
  • Saltsyra för matsmältning

Inokulera

Det är väldigt viktigt att återställa de hälsosamma tarmbakterierna för att de ska fungera ordentligt. Detta kan uppnås genom konsumtion av probiotiska tillskott som innehåller fördelaktiga bakterier, såsom bifobacterium och lactobacilli.

Reparera

Aloe vera är läkande

Det sista steget fokuserar på reparation av tarmarna genom en kost rik på viktiga näringsämnen. Tarmarna förlitar sig på att vi tillhandahåller vissa näringsämnen genom diverse livsmedel för att de ska kunna genomföra sina olika funktioner.

För att reparera tarmarna kan du ta tillskott med L-glutamin, som är en aminosyra som hjälper till att föryngra slemhinnan i tarmväggarna. Vidare är det viktigt att tillhandahålla tarmarna med andra viktiga näringsämnen, såsom zink, omega 3 från fisk, vitamin A, C, E samt växter som alm och aloe vera.

Detta program för att läka tarmarna kan vara till stor hjälp för behandlingen av olika sjukdomar. Det är värt att följa och dra nytta av fördelarna för tarmhälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Icaza-Chávez, M. E. (2013). Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México78(4), 240-248.
  • Alarcón, P., González, M., & Castro, É. (2016). Rol de la microbiota gastrointestinal en la regulación de la respuesta inmune. Revista médica de Chile144(7), 910-916.
  • Eguílaz, M. G., Trapero, J. L. R., Martínez, L. P., & Blanco, J. R. (2019). El eje microbiota-intestino-cerebro y sus grandes proyecciones. Revista de neurología68(3), 111-117.
  • Aceves, M., de Jesús, R., Izeta Gutiérrez, A. C., Torres Alarcón, G., Izeta, M., & Margarita, A. C. (2018). La microbiota y el microbioma intestinal humano.(Entre las llaves del reino y una nueva caja de Pandora). Revista de Sanidad Militar71(5), 443-448.
  • De, P. L. a, & De, S. (1997). Magnitud del problema. European Journal of Cancer.
  • Carlos, M. E., Ezequiel, M. O., Federico, B., Fernando, M. L., & José, M. F. (2010). Tratamiento quirúrgico de la obesidad mórbida. Prensa Medica Argentina. https://doi.org/10.1016/S0304-4858(05)74488-7
  • Osorio Arce, M., & Segura Correa, J. (2013). Digestión Anaerobia. Livestock Research for Rural Development. https://doi.org/10.1097/CIN.0000000000000364
  • Ferrer, Y., & Pérez, H. (2010). Los microorganismos en la digestion anaerobia y la produccion de biogas. Consideraciones en la eleccion del inóculo para el mejoramiento de la calidad y el rendimiento. ICIDCA.
  • Bonet, A., & Grau, T.. (2007). La glutamina, un aminoácido casi indispensable en el enfermo crítico. Medicina Intensiva31(7), 402-406.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.