Vet du hur man hjälper bukspottskörteln?

april 20, 2016

Vi har alla hört talas om bukspottskörteln, men de flesta av oss vet inte så mycket om vilka funktioner den har i kroppen eller hur vi kan hjälpa den. 

I denna artikel förklarar vi vilken uppgift bukspottskörteln har och vilka matvaror och tillskott som hjälper den, och såklart – vår kropp.

Vad har man den till?

Bukspottskörteln är en körtel vid magtrakten som har två grundläggande funktioner:

 • Den utsöndrar enzymer för matsmältning i tarmarna. Det är dess grundläggande funktion och den är därför viktig för att vi ska kunna bryta ner maten ordentligt, framförallt fetter och protein.
 • Den producerar tre typer av hormon till blodet: insulin, som reglerar vår energi,
  glukagon och somatostatin. Dessa tre bör vara i balans för att vi ska kunna upprätthålla en bra blodsockernivå.

Har du en balanserad bukspottskörtel?

De sjukdomar som kan uppstå från bukspottskörteln är pankreatit, diabetes, cystisk fibros och bukspottskörtelcancer. Men långt innan någon sjukdom uppstår kan det hända att allt ändå inte står rätt till.

 • Bukspottskörtelns hälsa reflekteras i läpparna, aptiten och smaken. Om någon av dessa har förändrats är det något du bör uppmärksamma. Det är väldigt viktigt att ta i beaktande om du t.ex. ofta måste äta mycket sötsaker, eller om du snabbt blir mätt och sedan hungrig igen efter en kort period.
 • En annan signal du bör tänka på är om du får matsmältningsproblem eller kronisk förstoppning. Det kan ha att göra med andra organ, men också med bukspottskörteln.
 • Om du är smal men med en något utåtstickande mage kan det också vara ett tecken på ett problem med bukspottskörteln.

Fördelaktiga livsmedel för bukspottskörteln

Det bästa sättet att undvika sjukdomar i denna körtel, speciellt om det kan vara ärftligt, är att inkludera nedanstående livsmedel i din kost. Alla dessa har egenskaper som reglerar sockernivåerna på ett naturligt sätt, vilket underlättar arbetet för denna körtel.

 • Ärtor: Denna utsökta grönsak är känd för att vara ett vegetabiliskt insulin och du bör därför äta dem regelbundet, eftersom de främjar god hälsa i bukspottskörteln.
ärtor hjälper bukspottskörteln

 • Öljäst: Detta komplement är ovärderligt att inkludera i kosten om du vill äta något som hjälper bukspottskörteln. Den reglerar även nervsystemet och främjar god hår-, hud- och nagelhälsa.
 • Stevia: Detta naturliga sötningsmedel utan kalorier låter dig sötsätta maten på ett hälsosamt sätt. Stevia reglerar även sockernivåerna i kroppen. Försök att använda den rå, inte raffinerad.
 • Kanel: Den här kryddan kan du ofta använda tillsammans med stevia för att behandla diabetes. Du kan använda den tillsammans med frukt, yoghurt och alla typer av efterrätter, och även exempelvis kött.

kanel hjälper bukspottskörtelnEmotionella problem

Bukspottskörteln kan också, liksom de flesta organ, påverkas av din sinnesstämning. Personer med någon form av obalans i bukspottskörteln har ofta en personlighet i någon form av obalans. Det kan vara manier som man inte tänker på själv, men som våra närmaste kan ha märkt av.

Utöver att dagligen äta de livsmedel vi har rekommenderat är det även bra att ha god kontakt med naturen, speciellt med marken. Det kan vara till stor hjälp med att frigöra dig från nervösa problem.

Ta gärna promenader i skogen där du får möjlighet att känna dig mer fri. I början kan det vara lite svårt att få in rutinen men efter ett tag kommer du märka att du känner dig betydligt gladare. Du hjälper definitivt bukspottskörteln med denna typ av terapi.

Att ta promenader hjälper bukspottskörteln

Bilder: beautifulcataya,  ion-bogdan dumitrescu och marketing deluxe.

MER FÖR DIG