Undvik att bota förkylningsbesvär på småbarn med Vicks

VapoRub är en salva som främst används för att behandla symptom som nästäppa och influensa. Men använder man den på småbarn, kan de utveckla allergiska reaktioner eller få förvärrad hosta.
Undvik att bota förkylningsbesvär på småbarn med Vicks

Senaste uppdateringen: 26 december, 2018

Du har antagligen en burk med Vicks VapoRub på nattduksbordet. Eller så minns du kanske hur dina föräldrar eller dina far- eller morföräldrar smorde det över din bröstkorg när du var liten och sjuk, för att bota förkylningsbesvär. Nästan alla använder salvan då och då, men inte bara för att bota förkylningsbesvär, utan man kan också använda den som myggmedel.

Det är logiskt att vissa föräldrar tänker att det kan hjälpa deras småbarn att andas bättre. Trots allt så är det en salva som har använts av alla från generation till generation.Trots det varnar hälsoexperter mot att använda Vicks VapoRub för att öppna upp luftvägarna på småbarn under 2 år, eftersom det kan utlösa fler problem än det botar.

Till skillnad från barn över 5 år är luftvägarna hos småbarn mycket trängre. Därför blir de inflammerade när barnet andas in VapoRub eller liknande produkter. När det händer produceras mycket slem, vilket gör att det blir ännu svårare att andas.

Även vissa specialister varnar för att användning av VapoRub kan leda till att vissa barn kan få svårt att andas även när de är friska. De rekommenderar därför att föräldrar noga följer bruksanvisningen som kommer med förpackningen. Där står det tydligt att salvan inte ska användas under näsan eller i näsborrarna.

På etiketten på VapoRub står det även att man rekommenderas uppsöka läkare innan det används på barn under 3 år, eller av gravida kvinnor. Om ditt barn uppvisar symptom på hosta eller influensa rekommenderar vi följande naturliga botemedel:

Bota förkylningsbesvär på naturliga sätt

Du-bör-inte-använda-Vicks-VapoRub-på-barn-under-2-år

Det första och viktigaste när ditt barn har en förkylning är att se till att näsgångarna inte är tilltäppta. Du bör inte använda VapoRub, utan istället rengöra barnets näsa med naturliga medel.

Du kan använda en saltlösning eller steriliserat havsvatten. Sug sedan upp slemmet med en nässug för barn. Det hjälper dem att andas lättare, även om det i början känns obekvämt.

Återfuktning och saltlösning

För att mildra hosta är det bästa för ditt barn att bli av med slemmet. Därför behöver ditt barn dricka vatten.

Att dricka vatten gör att ditt barn får mindre slem, och gör så att inflammationen minskar. Så se till att ditt barn dricker tillräckligt mycket vätska.

  • Saltlösning rekommenderas eftersom det bidrar med elektrolyter och nödvändiga mineraler.
  • Detta stimulerar organen, musklerna och nerverna så att de fortsätter fungera på rätt sätt.

Vädra ut i hemmet

Ett-rent-hem-är-viktigt-när-man-ska-bota-förkylningsbesvär

Omgivningen spelar stor roll i små barns hälsa och är viktig för att bota förkylningsbesvär. En fuktig miljö med damm och djurhår kan orsaka allergier, på både huden och i luftvägarna. Det är mycket viktigt att hemmet hålls rent.

Vissa använder ibland luftfuktare som renar och fuktsätter luften när man har torrhosta. Om du har en annan typ av hosta rekommenderas detta inte. Om du använder en luftfuktare råder vi att du rengör den dagligen. Använd den inte heller för mycket så att det inte börjar växa mögel i väggarna.

Vila

Kom ihåg att det är viktigt för barn att vila när de är sjuka. Deras kroppar behöver vara avslappnade för att de ska kunna bli friska snabbt. Ju mindre barnen är, desto större behov har de av att få sova.

  • Till exempel, en nyfödd bebis behöver sova i snitt 16 timmar under en dag.
  • En tvååring behöver ungefär 12 timmars nattsömn och ännu några timmars sömn under dagen.

Tala med en barnläkare

Ta-ditt-barn-till-en-barnläkare.

Ibland går hostan eller influensan över snabbt. Att ta hand om ditt barn hemma och se till att det äter hälsosamt är tillräckligt för att ditt barn snabbt ska bli friskt. Men blir ditt barn sjukare bör du uppsöka en barnläkare. Endast sjukvårdspersonal kan ställa rätt diagnos och skriva ut mediciner.

Vid vilka symptom bör du uppsöka en barnläkare?

  • Om hostan kommer tillsammans med utmattning och stora svårigheter att andas.
  • Om du hör ett konstigt, skarpt ljud – som stavelser – när barnet andas in.
  • Om hostan sitter i längre än 2 till 3 veckor.
  • Om barnet har feber.
  • Om du ser att läpparna och ansiktet ändrar färg (om de ser blåa ut).

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Noiles, K., & Pratt, M. (2010). Contact dermatitis to Vicks VapoRub. Dermatitis : Contact, Atopic, Occupational, Drug. https://doi.org/10.2310/6620.2010.09101
  • Cordoba Torres, I. T., Marino-Nieto, J., Barkin, H. B., Fort, A. C., & Cobas, M. (2018). Vicks® VapoRubTM intoxication: An unusual presentation of multiorgan failure. Journal of Clinical Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jclinane.2018.04.017
  • Dronov, I. A., & Malakhov, A. B. (2013). Treatment of acute respiratory infections in children: General principles and medicine for external use. Voprosy Prakticheskoi Pediatrii.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.