Var lycklig på ditt eget sätt, inte som andra säger åt dig

För att vara lycklig måste du inte anpassa dig efter samhällets krav eller riktlinjer. Alla har sin egen formel för att vara lycklig.

Det finns inte mycket som är så önskvärt och komplext som att bara vara lycklig. För många är lycka och välmående något konstant i livet, snarare än något att oroa sig över.

Men de flesta söker efter svar i böcker och försöker förklara exakt vad som sker omkring dem och i deras sinnen. Det målar deras dagar i en blek färg som gör stress och oro till obekväma kompanjoner.

Det är dock viktigt att ha två viktiga saker i åtanke:

  • Det finns ingen magisk formel för att vara lycklig.
  • Var lycklig på ditt eget sätt. Allt fungerar inte på samma sätt för alla och ingen har rätt att säga åt dig hur du måste vara.

Ditt eget välmående är en väldigt intim och personlig väg som du måste hitta, välja och skapa själv. Här kommer några saker att tänka på.

Kom ihåg det här idag för att vara lycklig imorgon

kvinna-och-svart-katt

Många av oss har ”dåliga” vanor: vi väntar en hel vecka på att fredagen ska komma så att vi kan ha roligt, vi väntar på nästa semester för att slappna av och vi drömmer om den perfekta partnern som ska dyka upp och visa vad kärlek verkligen betyder.

Men om vi begränsar oss själva till att vänta, skjuta upp och schemalägga vår lycka… vad har vi då tills dess?

Något annat som är vanligt är att folk ofta ser på lycka ur andras perspektiv – idéer som andra eller till och med samhället har projicerat. Det kan till och med vara du själv som projicerat dem.

  • Förpliktelsen att ”ha saker” för att vara lycklig: ett bra jobb, ett hus, den senaste mobilen, massor av skor, möbler, datorer…
  • Idén att man för att vara lycklig måste ha en partner, barn, massor och massor av vänner…

Till slut faller du för en typ av psykologisk materialism som inte bara konverterar dig till ”konsument”, utan till en evig sökare efter lycka som andra skapar åt dig.

Det är inte så det ska vara. Låt oss ta en titt från andra synvinklar och reflektera.

Men du då? Vad gör du för att vara lycklig?

Att ta positiva beslut är något av det effektivaste du kan göra för att leva ett lyckligt liv.

För att vara lycklig måste du ta beslut som du finner lämpliga, inte sådana som andra har beslutat är bäst för dig.

  • Om lycka för dig betyder att du ska stanna hemma över helgen och läsa i lugn och ro ska du släppa taget om de som säger att du är tråkig.
  • Om lycka för dig är att älska dig själv utan att behöva hitta någon annan som älskar dig ska du sluta lyssna på de som säger att det är dags för dig att hitta rätt partner.
  • Om lycka för dig är att ha ett jobb du brinner för ska du sluta lyssna på de som säger att du måste skaffa ett bättre betalt arbete.
kvinna-i-lotusstallning

Jag ska bli lycklig, och jag vet inte när jag kommer tillbaka

”Gå och var lycklig”. Så enkelt är det. Ibland klänger vi oss fast vid vissa platser, vissa seder, saker och människor. Det blockerar dig från att se vad dina prioriteringar är.

Vi hamnar i små onda cirklar där vi säger åt oss själva att rutin är bättre än spontanitet, att det är bättre att hålla sig till vad andra förväntar sig av dig, snarare än att göra dem besvikna…

  • Men det skapar bara, även om du inte märker det, en ändlös lista av försvarsmekanismer som gör dig till en fånge. Du slutar vara lycklig eftersom du tror det är bättre att hålla sig till stigen som andra valt för dig.
  • Men hur kan man göra något som ens familj inte vill? Hur kan man reagera om ens vänner inte förstår? Hur kan man berätta för sin partner att man helt enkelt inte är lycklig längre?

Besluta att vara ärlig mot dig själv. Gå och var lycklig.

malad-kvinna

Min plan för idag: Var lycklig

Vi sa i början följande: lyckan skjuts inte upp till fredag, semestrar eller när du har ett större hus eller den perfekta partnern.

  • Livet är nu, i denna stund. Självklart har vi alla förpliktelser, och det kommer alltid finnas någon som säger: ”Du kan inte vara lycklig förrän du håller dig till ett schema eller går till jobbet varje dag.”

Du måste omtolka dessa idéer på rätt sätt. Hitta ett jobb som gör att du mår bra. Ha ansvar som berikar dig på en personlig nivå. Gör dina rutiner viktiga och användbara för dig.

Oavsett vad du gör ska du hitta dina egna intressen. Låt inte något eller någon göra så att du känner dig utnyttjad, manipulerad eller olycklig. I slutänden har vi bara ett liv… så varför inte dra nytta av det?

Spara

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG