Vanliga symtom på endometrios

Endometrios är en sjukdom i livmoderslemhinnan som gör att den växer på andra ställen än den ska, vilket ofta orsakar kraftiga smärtor.

Vilka symtom uppstår vid endometrios?

Det största symtomet vid endometrios är en kraftig smärta i bäckenet som liknar mensvärk, men som i de flesta fall är mycket mer intensiv och blir värre för varje dag. Med smärtan följer också kramper, vilket gör sjukdomen ganska komplicerad eftersom det blir svårt att göra vissa saker medan inflammationen sitter i.

Det finns dock även andra symtom. Det är viktigt att du vet vilka de är så att du kan vara medveten om och känna igen dem om de skulle visa sig:

  • Smärtsamma menstruationer: Det är väldigt viktigt att tänka på att det här är en stark smärta i bäckenet, som kan åtföljas av smärta i magen och korsryggen. Kramperna håller också i sig längre än vanligt.
  • Intensiv smärta vid sex: Det är vanligt att kvinnor med endometrios lider av kraftig smärta under och efter samlag.
  • Kraftig smärta vid toalettbesök: Alla kvinnor har inte de här symtomen, men vissa hävdar att de upplever en intensiv smärta när de går på toaletten.
  • Kraftig blödning: Det är ganska sannolikt att majoriteten av kvinnor med endometrios blöder kraftigt under menstruationen.
  • Sterilitet: Det är väldigt svårt för en kvinna med endometrios att bli gravid.

Det finns även andra symtom såsom trötthet, diarré, förstoppning och illamående. Dessa obehag uppstår särskilt under menstruationen.

Hur diagnosticeras endometrios?

De tidigare nämnda symtomen visar sig inte i alla fall och det är väldigt osannolikt att man upplever alla på samma gång. Smärtan är inte alltid ett pålitligt symtom. Vissa med mild endometrios kan lida av mycket kraftigare smärta än andra.

Det bästa man kan göra om man har de här symtomen, eller åtminstone ett av dem, är att genast rådfråga en pålitlig läkare som kan ta de prover som behövs för att upptäcka om man lider av endometrios eller någon annan sjukdom. Vad diagnosen än är kan en tidig behandling förhindra större komplikationer.

Till sist, glöm inte att följa läkarens råd till punkt och pricka. Det är enda sättet att övervinna alla sjukdomar, oavsett hur komplicerat det kan verka. Kom ihåg att du aldrig ska självmedicinera eller ta medicin som fungerade för grannen eller bästa kompisen.

MER FÖR DIG