Vad ringblomma kan göra för din hälsa

Oavsett om du applicerar den externt eller dricker den som te är ringblomma en väldigt användbar medicinsk växt för många tillstånd och problem.
Vad ringblomma kan göra för din hälsa

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ringblomma är en av de mest välkända medicinska växterna för hudhälsa. Eftersom den är budgetvänlig och lätt att få tag på är det en av de mest populära kurerna för att läka, reparera och återfukta huden.

Växten är cirka 50 cm hög, och du kan förmodligen hitta den nära ditt hem om du bor på landet. Den kallas för ringblomma i folkmun och har det vetenskapliga namnet Calendula officinalis. Du kan lätt identifiera den på den vackra, ljusorangea färgen som fyller fälten när våren börjar och varar tills den första frosten. Om du vill använda den på vintern kan du plocka den färsk och sedan torka den.

Allt du behöver göra är att lägga den på ett plan yta under solen. Du kan sedan förvara den i en glasburk eller välförseglad plastpåse. I den här artikeln ska vi ta en titt på några av de fantastiska användningarna för denna växt.

Använd ringblomma när du bränt dig lätt i solen

Att bränna sig i solen kan vara smärtsamt och irriterande. Om du gjort det kan du applicera lite rumstempererat te på ringblomma eller använda en bit färsk ringblomma.

Om du har den färska växten till handa behöver du bara skära upp den med en kniv. Blanda den sedan med saften som kommer ut naturligt för att bilda en kräm du kan applicera på huden. Om du föredrar te kan du följa detta recept:

Ingredienser

  • 1 färskt ringblomsskott eller 1 matsked torkad ringblomma
  • 2 1/2 dl vatten

Beredning

  • Koka upp vattnet och tillsätt ringblomman.
  • Låt sjuda på medelhög värme tills det börjar koka igen, varpå du tar bort kastrullen från värmen och låter teet svalna.

När det är rumstempererat applicerar du på det brända området med en ren bomullstrasa.

Minska inflammation med ringblomma

Kompress med ringblomma

Har du dermatit? Får du ofta smärtsamma utslag? Om så är fallet kan du använda ringblomsvatten som en del av din dagliga hygienrutin. Bered bara ett te enligt instruktionerna ovan. Efter att du tvättat ansiktet applicerar du teet genom att dutta med en bomullstuss.

Låt verka i några minuter och skölj med rumstempererat vatten. Applicera därefter en uppfriskande kräm eller lotion.

Ta hand om bebishud

Bebisar har väldigt känslig hud. Eftersom den inte är redo för starka kemikalier är det bäst att använda naturliga kurer om problem uppstår. De vanligaste problemen du kan använda ringblomma för är blöjeksem och svettutslag. Du kan i de fallen använda te på ringblomma för att tvätta det drabbade området. Det är en bra idé att inte täcka området ifråga efteråt.

Du kan även göra en hemgjord kräm:

Ingredienser

  • 2 1/2 dl naturlig kräm
  • 15-20 droppar eterisk ringblomsolja

Beredning

  • Blanda de två ingredienserna och förvara krämen i en plast- eller glasburk.

Du kan applicera den när din bebis drabbas av hudproblem eller använda den regelbundet för att förebygga problem. Naturlig kräm kan hittas i örtbutiker eller på apoteket.

Förebygg och behandla hudinfektioner

Utslag på huden

Det finns många olika hudproblem man kan drabbas av. Utöver brännskador kan man även utsättas för riv- och skärsår. Om man inte är försiktig kan dessa bli infekterade och allvarliga.

För att förebygga infektioner och behandla existerande infektioner kan du applicera te på ringblomma eller en kräm. Det spelar ingen roll vilken du använder, det viktiga är att ringblomman är helt ren och fri från smuts och damm.

När den applicerats ska du vänta en dag eller två på att små infektioner och rodnad ska försvinna.

Om infektionen redan trängt djupt in i huden eller luktar illa ska du träffa en läkare så snart du kan. Du kommer behöva ytterligare behandling om så är fallet.

Ringblomma mot insektsbett

Ringblomma mot myggbett

När du kommer ut i naturen på sommaren bör du använda insektsmedel. Om du dock redan drabbats av myggbett eller andra insektsbett ska du försöka att inte klia på dem. Detta kommer bara göra dem värre, eftersom du då sprider insektens gift; en liten knöl blir till flera. Det bästa du kan göra är att applicera en kompress med te på ringblomma då och då.

Det minskar inflammationen och hjälper dig med klådan. På en eller ett par dagar försvinner problemet och du kommer inte ha några märken på huden.

Ta en titt på denna artikel: 4 ovanliga tips för att undvika myggor

Bli av med slem

Har du slemhosta som gör det svårt att sova? Oroa dig inte, gör bara ett te på ringblomma. Använd det som munvatten och gurgla det. Det hjälper dig att bli av med slem och snabbar upp återhämtningen.

Ringblomma är som du kan se mycket mer än bara en fin blomma, och det krävs inte särskilt mycket ansträngning för att använda den!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
  • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
  • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
  • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.