Vad flyr köpberoende personer från?

Tvångsmässiga shoppare försöker fylla ett inre tomrum genom att spendera pengar och anförskaffa kläder och saker de inte behöver. Problemet är att deras inre tomhet aldrig faktiskt försvinner.
Vad flyr köpberoende personer från?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Köpberoende personer är individer som går ut för att köpa saker, många av dem onödiga, oavsett om de kommer använda dem eller inte. På så sätt samlar de på sig diverse föremål och prylar som de sedan överger, eftersom tillfredsställelsen kommer från köpet snarare än den faktiska användningen.

Du kanske tror att köpberoende personer är omogna och inte vet hur man handskas med pengar, men sanningen är att det bakom denna handling ofta finns en individ som lider mycket.

Det dolda lidandet för köpberoende personer

Köpberoende personer använder shopping för att distrahera sig själva. Det tjänar som ett sätt att fylla deras liv. De kan känna en fasansfull tomhet eller kan försöka fly från en situation de känner sig fångade i. Det är en handling som utförs tvångsmässigt utan att tänka, men med skuldkänslor som kommer senare.

Ja, köpberoende personer vet att beteendet inte kommer förbättra situationen. Många av dem är medvetna om de djupt negativa konsekvenserna av att omges av värdelösa saker och att ha för lite pengar i plånboken. Ibland är det bara ett skede som passerar och glöms bort. Andra gånger är det dock något som varar länge och täcker ett lidande som inte har lösts.

Vad borde då köpberoende personer göra? Om du inte kan eller vill be en expert om hjälp måste du vända blicken inåt. Ta reda på vad det är som lett dig till beteendet och lös det. Hur stort problemet än är så kan det vara väldigt smärtsamt att konfrontera det som sårar dig. Det betyder att du konstant försöker fly det genom shopping.

Är du köpberoende?

Kvinna med habegär

Du kanske undrar om du någonsin varit köpberoende eller om någon du känner har den impulsiva åkomman? Nedan listar vi några av karaktärsdragen för personer som anses vara köpberoende.

1. De köper saker som de aldrig kommer använda

Som sagt köper köpberoende personer vanligtvis massor av saker de egentligen inte behöver. Det är normalt att föremålen ifråga aldrig används eller glöms bort. Konsumtionssamhället vi lever i använder reklam, de senaste modellerna och smart marknadsföring för att få shoppare att köpa vad de inte behöver. Det gör att vi lättare halkar ned i ett tvångsmässigt köpbeteende.

2. Att spendera pengar är en väg till ruinens brant

Precis som att spelmissbrukare använder alla sina pengar och skuldsätter sig kan samma sak hända med köpberoende personer. Det är faktiskt en fara för dem att äga ett kreditkort. De kan samla på sig skulder hos kreditgivaren som de senare inte kan betala tillbaka.

3. Rea sporrar dem

Shoppa kläder på nätet

På samma sätt som reklam uppmanar en köpberoende person att köpa saker är även rea en stor fara, eftersom de då ofta spenderar större summor pengar. De inbesparingar de inbillar sig göra är inte särskilt stora när de köper otaliga klädesplagg, accessoarer och andra saker som får slutsumman att hamna på mycket mer än de har råd med.

Även om det kan verka uppenbart har köpberoende personer väldigt låg självkänsla. De kan till och med lida av depression. Det är därför viktigt att känna igen tecknen på det, vilket nästan alltid leder till självdestruktivt beteende.

Köpberoende personer njuter av att köpa saker, men självkänslan sjunker i efterhand. De vet vad de har gjort och att deras sparpengar just minskat. Det är dock en impulsiv handling som de inte tycks kunna stoppa.

Ofta försöker de täcka en djup smärta som måste tacklas direkt. Även om det gör ont, även om det är svårt, är det viktigt att inte låta det fortsätta kontrollera dig. Allt som får dig att lida kommer fortfarande finnas där även om du sluter ögonen och inte ser det.

Det är dags att vara stark för att konfrontera det och bearbeta det på ett hälsosamt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lejoyeux, M., & Weinstein, A. (2010). Compulsive buying. The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 36(5), 248-253.
  • Müller, A., Mitchell, J. E., & de Zwaan, M. (2015). Compulsive buying. The American Journal on Addictions, 24(2), 132-137.
  • Christenson, G. A., Faber, R. J., De Zwaan, M., Raymond, N. C., Specker, S. M., Ekern, M. D., … & Eckert, E. D. (1994). Compulsive buying: descriptive characteristics and psychiatric comorbidity. The Journal of clinical psychiatry.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.