Vad är urininkontinens? Kan man behandla det naturligt?

Urininkontinens innebär en oförmåga att kontrollera urin, med andra ord att personen inte kan behålla vätskan. Här tar vi upp vad urininkontinens är och vad du kan göra för att kontrollera det naturligt.

Orsaker till och typer av urininkontinens

Urininkontinens är mer än att urinera lite när man nyser, skrattar eller lyfter vikter. Det är något som kan orsaka ordentliga problem. Det handlar inte om en sjukdom, utan symtomen uppstår vid förändringar i blåsan.

Både män och kvinnor kan råka ut för det när som helst, men kvinnor har lättare att drabbas, speciellt under graviditet och efter klimakteriet. Det uppstår när trycket mot urinblåsan är större än urinröret.

Trängningsinkontinens

Denna typ av inkontinens innebär att du plötsligt får behov av att urinera och inte kan hålla dig. De känsliga impulserna i urinblåsan reagerar inte på rätt sätt och orsakar hyperaktivitet.

Ansträngningsinkontinens

Denna typ betyder att du läcker urin när du t.ex. hoppar eller skrattar på grund av ett ökat tryck på blåsan. Oftast känner du inget egentligt behov av att kissa.

Överflödesinkontinens

Denna typ uppstår när urinblåsan inte helt töms p.g.a. exempelvis en förträngning i urinröret, förstorad prostata (hos män) eller någon neurologisk skada från ryggskador eller multipel skleros.

inkontinens

Neurologisk inkontinens

Denna typ har att göra med yttre påverkan från exempelvis kyla eller vatten, starka känslor som rädsla eller ångest, eller fobier och manier.

Huskurer mot inkontinens

Recept nr 1

Ingredienser

  • 2 matskedar fänkål
  • 250 ml vatten

Tillredning

Koka fänkålen i vatten i fem minuter, låt svalna och drick sedan en kopp om dagen.

Recept nr 2

Ingredienser

  • En nypa hallonblad
  • 250 ml vatten

Tillredning

Koka båda ingredienserna i fem minuter. Drick en kopp per dag. Det är ett jättebra recept för alla som vill stärka bäckenmuskeln.

urininkontinens

Recept nr 3

Ingredienser

  • En vitlök
  • En bukett av hagtorn
  • 2 liter vatten

Tillredning

Krossa vitlöken. Gör ett avkok, tillsammans med växterna, i 15 minuter. Sila därefter och häll avkoket i ett ljummet bad, som du sedan sjunker ner i.

Recept nr 4

Ingredienser

  • 1 matsked mjölonblad
  • 1 liter te

Tillredning

Koka bladen i teet. Drick en kopp var tredje timme (inte fler än 5 per dag). Denna huskur bör ej tas av personer med inflammation i njurarna.

Tekniker och rekommendationer vid urininkontinens

Gör ett sittbad med varmt vatten

Sätt dig ner och spänn dina genitalmuskler i 5 sekunder. Slappna av i 10 sekunder och upprepa sedan processen. Gör denna övning 10 gånger om dagen.

Hitta orsaken till inkontinensen

Det kan ha att göra med stress, nerverna eller rädsla eller någon urininfektion. Om du vet orsaken blir det lättare att behandla.

urininkontinens

Undvik vissa typer av mat

Undvik exempelvis ketchup, choklad, socker, chili, curry och andra kryddor, eftersom de kan irritera urinblåsan. Detsamma gäller för kaffe och te.

Minska inte intaget av vätska

Det är ett vanligt problem hos de som lider av urininkontinens, men det kan leda till uttorkning och en allvarlig påverkan på njurarna.

Gå ner i vikt

Övervikt kan orsaka många olika problem och inkontinens är en av dem. När du är överviktig fungerar inte bäckenmusklerna som de borde.

Arbeta förebyggande

Gå på toaletten innan du går och lägger dig. Om du ska lämna hemmet bör du försöka gå på toaletten innan. Försök att tömma blåsan helt varje gång du går på toaletten.

Försök att urinera även när du inte behöver, och håll inte emot om du känner att du behöver gå på toaletten. Det kan orsaka en urinvägsinfektion.

urininkontinens

MER FÖR DIG