Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

Ibland kan det vara nödvändigt att väcka sin bebis för att ge henne eller honom mat. Det beror på ålder, vikt och bebisens övergripande hälsa.
Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

Många föräldrar funderar över denna fråga. Ska man väcka sin bebis eller inte när det är dags att ge mat? Eller vaknar de själva? Om du är mamma eller pappa, har du säkert redan ställt dig denna fråga ett antal gånger. Du behöver inte känna dig dålig för det eftersom sov- och matscheman är någonting som föräldrar ständigt oroar sig över.

Det råder motstridiga åsikter i frågan. Å ena sidan finns det de som menar att bebisar behöver bli matade regelbundet varannan till var fjärde timme, oavsett om de sover eller inte. Å andra sidan finns det de som säger att man aldrig bör väcka en sovande bebis.

Så i denna artikel ska vi diskutera hur du kan tänka kring saken.

Hur mycket sömn behöver en bebis?

Det första du behöver känna till är vad som är hälsosam sömn för bebisar. Detta kan hjälpa dig att besluta ifall du bör väcka din bebis för att mata den eller om detta är någonting som kan störa dess utveckling.

Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

Spädbarn sover omkring 16 timmar om dygnet. Vanligtvis vaknar de varannan till var tredje timme för att äta, men detta är ingen regel.

Faktum är att många bebisar sover längre än 3 timmar åt gången. Detta är normalt eftersom alla bebisar är annorlunda och utvecklas olika.

Bebisens sömn: De första månaderna

De första månaderna beror bebisens sömn på hunger. Efter att den fått äta faller den i lätt sömn, och bör då inte väckas.

Normalt varar denna lätta sömn mellan 30 till 40 minuter. Efter denna fas faller bebisen in i djup sömn.

Det kan vara bra att veta att bebisar börjar sova längre om nätterna när de är kring 4 till 6 månader gamla. Fram till dess kommer deras sömncykel att bero på dygnet och ljus och mörker.

Spädbarn skapar sina sömnmönster långsamt, och med mer skapad regelbundenhet kommer även föräldrarna att få mer regelbunden vila.

Matschema

Som vi nämnde tidigare, behöver bebisar få mat ungefär var tredje timme. Så bebisen vaknar, gråter, får mat, och somnar sedan om. Tänk på att gråten inte alltid beror på hunger.

Denna tretimmarscykel är en referens, men inte en regel. Vissa bebisar behöver äta oftare och vaknar oftare för att äta. Vissa sover för mycket och behöver väckas för att få mat.

När ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

Vissa bebisar behöver väckas för att få mat

När ska man väcka sin bebis för att ge den mat? Bebisar med goda sömnvanor och som väger bra för sin ålder behöver inte väckas för att bli matade. Det finns dock situationer som kräver att man väcker en bebis. Dessa har att göra med ålder, vikt och övergripande hälsa.

Vissa nyfödda går ner i vikt de första dagarna efter födseln. Detta beror på att de behöver några dagar på sig för att lära sig behärska bröst- eller flaskmatningen. Dessutom klarar deras små magar bara en liten mängd mat varje matning.

Du förstår förstås att det är mycket viktigt för nyfödda att äta ofta. Därför måste du kanske väcka din bebis några gånger om dagen för att ge den mat (speciellt om den är för tidigt född).

Å andra sidan ska du som förälder inte enbart vägledas av klockan eller barnskrik. Gråt är egentligen ett sent tecken på att bebisen varit hungrig ett tag. Om bebisen verkar rastlös, rör på läpparna och gör sugande rörelser, kan detta vara tecken på att det är matdags.

Andra faktorer att överväga

När bebisen nått optimal vikt för sin ålder och börjar gå upp i vikt bör du helst vänta på att den vaknar på egen hand för att du ska mata den.

Du behöver inte oroa dig för hur mycket din bebis äter eller hur ofta. Hellre bör du tänka på följande viktiga faktorer som visar på utvecklingen:

  • Långsam och stadig viktökning.
  • Huruvida din bebis verkar mätt mellan matningarna.
  • Om din bebis använder sex eller fler blöjor per dag.
  • Om bebisen bajsar tre eller flera gånger om dagen.

Rådfråga din läkare om du känner dig osäker på hur du ska läsa tecknen på ovanstående nämnda faktorer. En specialist kan i så fall undersöka din bebis ifall det skulle behövas. Din läkare kan också ge dig annan nödvändig information och berätta hur du kan undvika risker.

Oftast vaknar bebisen själv när det är dags att äta

Slutsatser – ska man väcka sin bebis eller inte?

Sammanfattningsvis, om din bebis inte är för tidigt född eller underviktig, eller är helt frisk, behöver du inte väcka den för att ge den mat. Om små bebisar sover mycket men är friska och krya, behöver man inte känna någon oro: låt dem sova så länge som de behöver.

Det är bra att låta bebisar sova eftersom det hjälper deras kroppar att växa och gör att de utvecklar goda sömnvanor. Dessutom kan du använda den tiden för att själv få lite vila eller hinna med några ärenden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
  • Arboledas G. Lactancia materna y sueño ¿Se potencian o dificultan?. Canarias pediátrica. 2015; 39(2): 66-70. 
  • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., Li C., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
  • Galiano M, Moreno-Villares J. Nuevas tendencias en la introducción de la alimentación complementaria en lactantes. Anales de Pediatría Continuada. 2011;9(1):41-47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.