Träning som förbättrar livskvaliteten

Det finns träning som förbättrar livskvaliteten, som att gå i trappor eller gå promenader, som egentligen kan göras när eller var som helst, och därför är någonting du enkelt kan få in i vardagsrutinen.
Träning som förbättrar livskvaliteten

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Träning som förbättrar livskvaliteten behöver inte vara komplicerad eller ansträngande på något sätt. Det finns många olika träningsövningar som får dig att må bättre utan att du ens märker hur mycket gott de gör. Det är inte nödvändigt att gå på gym. Känner du däremot för gymmet är det inget som skadar!

Vi ska här prata om träning som förbättrar livskvaliteten och ge dig tips på övningar som du i princip kan göra var eller när som helst, och enkelt kan få in i vardagsrutinen.

I dagens hektiska värld är det många av oss som sitter fast i en oändlig cirkel av oro och stress och onyttig mat. Motion är något som kan ha förmågan att bryta denna cirkel genom att hjälpa oss att börja äta mer hälsosamt.

När vi tränar känner vi oss mer positiva, mer motiverade och lyckligare. Så hur gör vi för att få in det i den dagliga rutinen?

Träning som förbättrar livskvaliteten

För att få in träning i din dagliga rutin, på samma sätt som du har som rutin att borsta tänderna varje morgon, är det viktigt att du hittar de mest passande träningsformerna.

Vi ska dela med oss av några träningsövningar som är lätta att få in i den dagliga rutinen. Du kommer säkert bli inspirerad att testa på flera av dem.

1. Gå i trappor

Att gå i trappor är en av de träningsformer som förbättrar livskvaliteten

Vi börjar med en vardagsträning som du säkert redan har hört talas om: att gå i trappor.

Hur effektivt är det egentligen? Faktum är att ta trapporna i stället för hissen faktiskt gör skillnad. Att gå stärker benen och rumpan och gör kroppen starkare. Samtidigt ökar det pulsen och blodcirkulationen, vilket är positivt för hjärt- och kärlhälsan.

Med andra ord är det klart en typ av träning som förbättrar livskvaliteten. Och eftersom många av oss har trappor på jobbet och kanske också en trappa hemma i bostadshuset är det en enkel rutin att lägga in i vardagen.

Tar du ett medvetet beslut och väljer trappan i stället för hissen, oavsett om du ska upp eller ner, kommer du att göra en förbättring som leder till positiva förändringar på lång sikt. Du kommer att bli starkare, smidigare och framför allt mer optimistisk.

2. Promenera eller jogga ute i naturen

Om du inte gillar löpning, eller din kropp kanske inte orkar med det av olika anledningar, är promenader ett utmärkt alternativ, och det är också en bra typ av träning som förbättrar livskvaliteten. Även om du också tränar på gym är det bra att kombinera det med en träningsstund ute i naturen.

För ute i naturen får vi en stund då vi tar avstånd från stan, där allting går i snabb takt; man lever i något sorts automatiskt läge och man rent kan känna lukten av stress i luften.

Det är tillräckligt med en promenad eller joggingtur på 30 minuter om dagen. Du kommer att rensa sinnet och lungorna, känna dig aktiv, släppa ut lite av din stress och definitivt uppleva ett större välbefinnande.

3. Träna magen

Träna magen och bli stark

Magträning hör också till träning som förbättrar livskvaliteten. Det finns en enkel anledning till det.

Tänk efter, hur ofta har du legat i sängen eller på golvet och har haft svårt att stiga upp? Det beror på att dina magmuskler inte är tillräckligt starka. Och hur ofta ser du dig i spegeln och ser att du skulle behöva lite mer muskler runt midjan?

Att klaga och tycka lite synd om sig själv, eller gå på dieter, kommer man inte långt med för att bygga magmuskler. Det finns faktiskt sätt som är mycket effektivare. Att träna magen stärker och tonar magmusklerna och är en viktig träning som förbättrar livskvaliteten både genom att det gör dig starkare och mer uthålligare, och dessutom gör dig glad och motiverad när du börjar se resultaten i spegeln.

Det finns flera olika typer av magövningar:

De går också att modifiera med hjälp av vikter eller pallar och lutningar. Välj den du gillar bäst och fokusera på att göra framsteg med denna, lite mer för varje dag.

Bestäm en tidpunkt på dagen då du ska ta dig tid för övningen, för att skapa en rutin kring den. Till exempel direkt på morgonen innan duschen.

4. Träna armarna

Nu när du har fått träningsövningar för ben och mage kommer vi till armarna. Dessa är förstås också viktiga, för tränade armar gör dig inte bara starkare utan du får också snygga armmuskler. Och armträning är också enkelt att få in i den dagliga rutinen utan några egentliga större svårigheter.

Har du ett par hantlar kan du ta hjälp av dessa, men annars funkar det lika bra med någonting annat med lite tyngd som du har hemma. Fyllda PET-flaskor är ett bra knep, och du kan fylla dem med sand om du vill ha en lite tyngre variant.

Sedan kan du enkelt träna dina biceps och triceps när det passar bäst in i den dagliga rutinen, till exempel framför tv-nyheterna.

5. Utöva yoga

Öka livskvaliteten med yoga

Så kommer vi till det sista men inte minst viktiga tipset på träning som förbättrar livskvaliteten.

Yoga är en typ av av träning som även kan leda till radikala livsförändringar. Med yoga ökar du kroppens flexibilitet och det hjälper dig att förbättra andningen och slappna av. När du tränar yoga fokuserar du på nuet, vilket gör det lättare att glömma bort stressen en stund.

Många yogasessioner inkluderar också en stunds meditation. Meditation är bra för att hjälpa dig att bli mer medveten om nuet, hantera tvångstankar och även hantera dina känslor på ett bättre sätt. Yoga är utan tvekan en utmärkt träningsform.

Gör du redan någon av dessa träningsövningar? Har du märkt någon förändring? Det finns mycket träning som förbättrar livskvaliteten och vi har bara tipsat om ett fåtal. Vi hoppas att du känner dig inspirerad och motiverad av hur enkla de är att få in vardagsrutinen!

Träning är alltid positivt för ditt välbefinnande. Både för kroppen och för sinnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.