Tips för behandling av polycystiskt ovariesyndrom

Äggstockarnas hälsa är nära kopplat till andra organ. Tarmblockage kan t.ex. direkt påverka fortplantningssystemet. Och tänk också på vikten av god leverfunktion då levern är direkt kopplad till det endokrina systemet.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), tidigare kallat Stein-Leventhals syndrom, är en hormonell rubbning som kan orsaka oregelbunden menstruation, svårigheter att tappa vikt, kraftig hårväxt på kroppen, akne, håravfall och fertilitetsproblem, bland annat.

Eftersom behandlingen är symtomatisk , dvs. att det än så länge bara går att behandla symtomen, ska vi i den här artikeln försöka ge tips på hur du naturligt kan behandla problemet.

Balansera levern

Levern är det organ som renar blodet från gifter. Den är nära kopplad till resten av organen, framförallt det endokrina systemet. För att komplett och naturligt behandla levern kan du hjälpa den med medicinska växter, såsom mjölktistel eller boldo. Det är även viktigt att undvika ohälsosamma fetter och tillsatser i kosten.

Mage

Reglera tarmarna

Om du tar en titt på hur nära tarmarna ligger äggstockarna ser du att det inte är så konstigt att tarmblockage direkt kan påverka våra andra organ. Att hålla tarmarna i gott skick är viktigt eftersom du lätt kan drabbas av sjukdomar om de inte fungerar ordentligt.

Det är också bra om du kan behandla irritabel tarm, förstoppning, parasiter och andra tarmproblem för att inte rubba äggstockarnas balans.

För att reglera tarmfunktionen bör du följa en diet rik på frukt och grönt, baljväxter, fullkorn och torkade frukter. Om du lider av förstoppning kan du äta några laxerande livsmedel, såsom linfrön eller katrinplommon.

Linfrö

Se upp för gluten

Glutenallergi, eller glutenintolerans, är lätt att upptäcka eftersom kroppen direkt reagerar på det gluten som du får i dig. Det finns dock olika nivåer av tolerans, och en mindre obalans kan med tiden leda till PCOS.

Om du lider av glutenintolerans, allergier eller matsmältningsproblem kan det vara en orsak.

Vitex

Den mest effektiva växten för att behandla PCOS är kyskhetsträdet (vitex agnus castus) – ett botemedel som traditionellt har använts för att reglera hormonnivåer, förebygga oregelbunden menstruation och återställa ägglossning hos kvinnor som har slutat menstruera. Den är framförallt effektiv om PCOS ackompanjeras av låga progesteron- och prolaktinnivåer.

Du måste dock ta 200 mg extrakt om dagen i minst tre till fyra månader innan du ser resultat.

Växt

Maca

Maca är en andisk rot som är väldigt fördelaktig för kvinnors hälsa. Den agerar främst för att reglera hormoner, oavsett typ. Den fungerar även utmärkt för klimakteriesymtom.

Roten kan hittas som pulver eller tabletter. Pulver underlättar doseringen. Det är bäst att börja med en väldigt liten mängd och sedan gradvis öka med tiden eftersom den är ganska energigivande och kan orsaka nervositet.

  • För en chockbehandling kan du ta 6-9 gram i en månad.
  • En underhållsdos är 3 gram per dag.

Linfröolja

Kallpressad linfröolja är rik på omega 3 och omega 6 – två näringsämnen som naturligt reglerar hormonnivåerna och främjar ägglossning.

Ta två matskedar linfröolja om dagen. Om den något fiskaktiga smaken inte är något för dig kan du blanda oljan i mat. Du får fortfarande i dig alla fördelarna, men slipper den fiskaktiga smaken.

Bilder från digiyesica, Filip Bunkens och M. Martin Vicente

Spara

Spara

Spara

MER FÖR DIG