Tips för att naturligt aromatisera hemmet

Aromatiska växter är ett mycket bra och rekommenderat alternativ för att få bort dålig lukt i hemmet, oavsett om det gäller fisk eller någon maträtt som har stått för länge i kylen.

Ifall ditt hem luktar illa och du letar efter ett naturligt sätt att bli av med det – och inte vill använda en massa aerosol som skadar miljön – kan du fortsätta läsa denna artikel för tips på hur du kan naturligt aromatisera hemmet.

Det finns vissa sprayer och parfymer i handeln som du kan använda, men som innehåller gifter som kontaminerar luften och påverkar hälsan. De är vidare kostsamma och deras önskade effekt varar inte så längre. Därför är det bäst att naturligt aromatisera hemmet istället. Detta kan du göra med ingredienser som du redan har i ditt kök. Och ifall du inte har dem kan du enkelt köpa dem billigt i närmsta affär.

Ingredienser för att naturligt aromatisera hemmet

Vanilj

Doppa en bomullstuss i några droppar vaniljessens. Lägg detta i en behållare, som du sedan placerar där du vill ha aromen. Låt detta stå i några timmar. Då lukten har tagit slut kan du upprepa processen.

tips för att naturligt aromatisera hemmet

Frukt och örter

Du kommer behöva 5 citroner, 10 apelsiner, rosmarinblad, myntablad, 250 ml vatten och 250 ml alkohol. Ta fram en duk och krossa alla citrusskalen med en mortel, lägg därefter till örterna. Lägg duken i en tratt ansluten till en sprayflaska. Häll därefter i alla ingredienserna. Du kan använda detta för gardiner, mattor och kläder.

Torkade blommor

Du behöver kronblad från en ros, samt eukalyptusblommor, lagerblad, valnötslöv, timjan, myrten och salvia, ingefära, kanel och vanilj. Blanda allt i en korg eller lägg det i små påsar i de lådor där du har dina kläder. Då aromen har försvunnit behöver du bara lägga till ett par droppar alkohol eller rosessens. 

tips för att naturligt aromatisera hemmet

Hur du naturligt kan aromatisera hemmet och köket

Aromatiska växter är perfekta för att bli av med odörer från friterat, fisk eller någon mat du har låtit stå för länge i kylen. Du behöver bara ställa fram några kastruller på golvet med basilika, rosmarin och timjan. Det som är bra med detta är att när du sedan behöver dina kastruller för att laga mat kommer maten bli betydligt godare. Ett annat bra alternativ är att använda lavendel.

Kvitten

Denna växt kan du hitta på hösten och används för marmelader och geléer, och man kan placera denna i garderoben i några dagar för att den ska dofta fint. Tänk på att inte låta den stå för länge och ruttna, för då kan den börja locka till sig insekter.

Använd tvål

Du kan använda en redan använd tvål för att naturligt aromatisera hemmet. Då tvålen börjar bli liten brukar vi ju byta ut den. Men vad kan vi då göra med denna lilla bit som vi inte längre kan använda? Vi kan använda den för att naturligt aromatisera hemmet. Vi delar upp den i små bitar som vi sedan lägger i små påsar med gasväv. Detta fungerar bra för att aromatisera våra klädlådor, garderober, mm. En annan idé för att naturligt aromatisera hemmet är att ta den parfym som du inte använder eller som du bara har väldigt lite av och späda ut detta med vatten för att sedan placera det i skålar. Då vattnet avdunstat efter några dagar kommer aromen ha spridit sig i rummet.

Tips för att naturligt aromatisera hemmet

Neutralisera odörer med bikarbonat

Lägg en halv kopp bikarbonat i en burk och 8 till 12 droppar av en essentiell olja som du tycker om (du kan välja en eller kombinera flera). På toppen av locket kan du göra några hål. För att det inte ska bli oestetiskt kan du sätta fast lite tyll på toppen, men det beror på smak och tycke. Detta kommer naturligt aromatisera hemmet.

Gel för att naturligt aromatisera hemmet

Istället för att köpa dyra produkter kan du göra liknande i ditt eget hem. Häll två eller tre droppar karamellfärg, tillsammans med 30 droppar av din föredragna essentiella olja, i en behållare. Koka även upp en kopp vatten och häll i neutralt gelatinpulver. Koka upp en kopp till och häll i salt. Innan du kyler ner det lägger du det i en behållare och rör om. Låt det stå under hela natten. Aromen kommer att hålla i ungefär en månad.

gel för att naturligt aromatisera hemmet

Kokt aromatisering

Detta är en fantastisk metod för att naturligt aromatisera hemmet och den är även väldigt ekonomisk. Ta fram en liten kastrull och koka upp vatten. Då det har börjat koka lägger du till följande ingredienser: kanelstänger, vaniljessens, kryddnejlika, skal från citron och apelsin, samt kaffebönor. Häll detta i en vacker behållare och låt det stå i rummet tills det svalnar.

Hur man naturligt aromatiserar hemmet med apelsin och kryddnejlika

Om du kombinerar dessa två kommer du få en ordentligt söt arom i hela hemmet. Du behöver bara lägga två nypor kryddnejlika i en apelsin, slå om med ett band och så är det klart. Effekten kommer att vara mellan några dagar upp till några veckor.

tips för att naturligt aromatisera hemmet

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG