Teer och juicer för irritabel tarm

Irritabel tarm (även känt som irritable bowel syndrome, eller IBS) är ett matsmältningsproblem som drabbar många fler personer än man kan tro. Det har stor påverkan på det dagliga livet för personer som drabbats och det producerar buksmärtor, generellt fysiskt obehag och kronisk diarré. Värst av allt är dock att det finns en stor risk att det utvecklas till en kronisk sjukdom som vi måste lära oss att leva med.

Att ha en tillräcklig och bra diet kan självklart lindra effekterna av irritabel tarm, men vi ska först och främst lära dig de olika symtomen för detta tillstånd så att vi sedan kan ge dig exempel på juicer och teer som du kan använda för att rensa dina tarmar på ett naturligt sätt efter att du har fått en diagnos från en läkare.

Kom alltid ihåg vikten av att konsultera med en läkare angående alla symtom. Vi kan bara ge dig tips för att förbättra din dagliga rutin, och din läkares råd kommer alltid först.

Symtom på irritabel tarm

  • Viktförlust (men inte i alla fall).
  • Buksmärtor, generellt obehag och gasighet som generellt går över när du går på toaletten.
  • En känsla av endast delvis tömning av tarmen.
  • Alternerande diarré och förstoppning.

Vi måste återigen poängtera att du bör gå direkt till en läkare om du upplever dessa symtom. Det finns folk som räds detta eftersom de befarar att de lider av cancer, och denna panik kan faktiskt förvärra sjukdomen. Att vara medveten om sjukdomar är ett stort steg för din hälsa, så ta vara på tidiga symtom.

Nyttiga juicer för irritabel tarm

Juice som reglerar tarmfloran: Äpple och vetekli

Mixa två äpplen och lägg till en matsked vetekli. Drick omedelbart och upprepa tre gånger per vecka.

Äpple, päron och mangojuice mot förstoppning

Ta bort mangons kärna och skal, tvätta äpplet och päronen och mixa i en mixer (du kan inkludera äppel- och päronskalen). Denna juice är utmärkt till frukost.

Morotsjuice

Morötter är perfekta reglerare för matsmältningssystemet, både när det kommer till förstoppning och diarré. De eliminerar kramper och lindrar gaser som bildas i magen.

För att göra denna enkla juice tar du bara två tvättade morötter och lägger dem i mixern. Mixa med lite vatten tills du får en fin dryck. Denna juice är perfekt innan måltider.

Päronjuice

Utöver att vara alldeles utsökta är päron rika på pektin och vatten, vilket kan tillhandahålla maximala fördelar för normala tarmrörelser. Ett tvättat päron mixat med vatten blir i en utsökt dryck. Det är inte nödvändigt att mixa hela päronet, eftersom många frukters fördelaktiga näringsämnen sitter i skalet.

Blåbärsjuice

De fantastiska fördelarna hos denna frukt för matsmältningssystemet och urinvägarna är väldigt välkända, för att inte glömma dess oersättliga effekter på tarmarna. Blåbär både skyddar tarmarna och förebygger att gifter ansamlas, vilket i sin tur förebygger tillväxt av bakterien helicobacter pylori.

Nyttiga teer för irritabel tarm

Fänkålsfröte

Fänkål stimulerar matsmältningssystemet och hjälper till att minska kramper samtidigt som det eliminerar svullnad och gaser i buken.

Lägg en halv matsked frön i en kopp kokande vatten och låt det stå i några minuter innan du konsumerar.

Myntate

Detta te är mycket uppfriskande och lindrar bukspasmer. För att bereda det behöver du bara lägga en matsked färska myntablad i en kopp kokande vatten och konsumera.

Citronbalsamte

Utöver att lugna dina nerver hjälper citronbalsam till med matsmältningsprocessen, eliminerar illamående och bildning av gaser, samt underlättar absorptionen av livsmedel i tarmen.

För denna behöver du dricka en kopp varje eftermiddag. Det är mycket enkelt att bereda och kommer även hjälpa till att eliminera risken för diarré. Allt du behöver göra är att lägga till en matsked torkade blad i en kopp kokande vatten och låta det stå i några minuter innan du konsumerar.

Glöm inte att du bör dricka mycket vatten när du har irritabel tarm och även undvika livsmedel som kan påverka ditt känsliga matsmältningssystem. Dessa livsmedel inkluderar de med högt fettinnehåll, kryddig eller stark mat, stekt mat och mejeriprodukter med mycket grädde. Du bör även undvika alkoholhaltiga drycker och tobaksprodukter. Detta må vara ett komplicerat tillstånd att behandla, men du kan alltid lindra dess effekter och få bättre livskvalitet genom att anstränga dig lite med din diet.

MER FÖR DIG