Symtom på magsår

Din kropp kräver fysisk och känslomässig balans för att hålla sig frisk. Och stress är en av dina hälsas värsta fiender och den vanligaste orsaken till magsår.

Magsår kan bero på många saker; en sur kost, ohälsosamma matvanor och yttre faktorer, som stress. Det har blivit en vanlig sjukdom i dagens samhälle där det är lätt att glida in i ohälsosamma vanor. Oavsett om du går och funderar på om du redan har ett sår eller letar efter ett sätt att förebygga detta tillstånd bör du ta till dig av informationen i den här artikeln.

Känn igen tecknen

Det kan vara mycket lätt att förbise tecknen som våra kroppar ger oss. Vardaglig press, plikter och familjen kan distrahera oss från det uppenbara som sker i våra kroppar. Om du låter stressen vinna över dig, eller inte uppmärksammar vad du äter eller hur snabbt du äter, kan du sätta din hälsa i fara.

Din kropp har en känslig mekanism som kräver omsorg och ett balanserat känslomässigt och fysiskt välbefinnande. Visste du att ditt matsmältningssystem är ett av de system i kroppen som påverkas mest av stress och ångest?

Det fungerar faktiskt som en andra hjärna, som lätt kan skadas av de faktorer som orsakar magsår. Det är en farlig sjukdom som kan få långtgående effekter. Varför inte göra dig medveten om symtomen innan de får en chans att dra ner dig?

1. Magont

Smärtor som är koncentrerade i magen, särskilt mellan bröstbenet och naveln, bör ges stor uppmärksamhet. Känner du till när dessa smärtor oftast presenterar sig? När magen är tom, i de flesta fall mellan måltiderna. En brännande smärta.

Kanske antacida kan hjälpa, men normalt behandlar dessa läkemedel tillstånd som presenterar sig på kvällen eller när du hoppat över en måltid.

2. Onormala smärtor

Du kan uppleva symtom som detta någon gång ibland utan att behöva bli överdrivet orolig, men när smärtorna blir kroniska gäller det att ta dem på största allvar. Var medveten om vad din kropp säger till dig. Var uppmärksam på om du upplever något av följande:

 • Gaser eller rapningar
 • Aptitlöshet eller viktminskning
 • Mättnadskänsla efter att ha druckit vätskor
 • Regelbunden trötthet
 • Illamående

3. Avancerade magsår

Om du lider av ett avancerat magsår visar sig unika symtom. Om du upplever något av följande bör du träffa en läkare omedelbart:

 • Mörk avföring eller blodig avföring
 • Dagliga känslor av att vilja kräkas samt förekomst av blod i dina spyor

Livsmedel som kan försvåra respektive lindra magsår

Middag
Du bör konsultera en dietist om livsmedel som kan förvärra symtomen av ett sår eller risken att utveckla ett. Vissa livsmedel, som salt, kan orsaka högt blodtryck eller inflammationer som i sin tur kan orsaka magsår. I tillägg till någon form av läkemedelsbehandling bör du överväga att komplimentera den med en kost som är skonsam mot magen.

Livsmedel du bör undvika

 • Salt och socker
 • Sötsaker och desserter, som choklad eller kola
 • Söta drycker eller godis
 • Mejeriprodukter
 • Inälvsmat som njurar och hjärtan
 • Kryddstark mat
 • Alkohol

Vidare bör du byta ut vitt mjöl mot fullkornsvetemjöl samt begränsa din konsumtion av kaffe.

Livsmedel du bör välja

Alkaliska gröna livsmedel som spenat, kronärtskockor, endiver, blomkål, sallad och squash är fantastiska för din mage. Försök att krydda maten med oregano för en smakrik och sund upplevelse.

Teer på mynta, timjan, citronmeliss, lakrits och gentiana rekommenderas också. En ljummen kopp två gånger om dagen efter måltid kommer hjälpa dig att lindra problemet. Tillsätt en skvätt citronsaft, trots dess innehåll av citronsyra, eftersom det kommer göra din kropp gott.

MER FÖR DIG