Sömnbrist kan faktiskt leda till demens

För att öka nivåerna av syre i ditt blodomlopp bör du ha gott om fiber i din diet samt äta frukt och grönsaker rika på kalium, magnesium och vitamin C.
Sömnbrist kan faktiskt leda till demens

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2019

Gång på gång hör vi experter varna om de vanor som kan försämra vår sömn, inklusive att äta middag för sent, se på TV innan läggdags eller knappra på laptop eller mobil innan man går till sängs. De flesta ignorerar dock dessa faktorer, och förändringarna i deras biologiska klocka kan få allvarliga konsekvenser, som demens.

Sömnbrist och sömnproblem kan påverka den fysiska och mentala hälsan. Utöver det har en nyligen genomförd studie visat att otillräcklig sömn och andra hälsoproblem kan orsaka abnormiteter i hjärnan som liknar de som hittas hos patienter med demens.

Fyndet gjordes av en grupp forskare vid Veterans Administration på Hawaii, som samlade in data från 167 män med en medelålder på 84 år och som följdes till sin död, i snitt i sex år. Obduktioner av dem fokuserade på hjärnan och sökte efter mindre aneurysmer eller förändringar i den cerebrala vävnaden som oftare inträffar hos personer med dåliga sömnvanor på grund av faktorer såsom sömnapné eller emfysem.

Studien fann att individer som upplevt förändringar i sin cerebrala vävnad hade låga syrenivåer i blodet, vilket är relaterat till början av demens.

Låga syrenivåer associerade med demens

Hjärnan

Resultaten baserades på det faktum att hjärnabnormiteter ofta hittas hos personer med sömnproblem såväl som låga syrenivåer i blodomloppet.

I deras avslutande analys fann forskarna att patienter som spenderade mellan 77% och 99% av sin sömncykel med låga syrenivåer i blodet löpte upp till fyra gånger högre risk att utveckla hjärnskador. De drog slutsatsen att personer med låga syrenivåer i blodet medan de sov hade större chans att uppleva hjärnabnormiteter som liknar demens.

Studiens huvudutredare, Dr. Rebecca P. Gelber från Pacific Islands VA Health Care System och Institute of Pacific Health Research and Education i Honolulu, Hawaii, sa att resultaten visade att låga syrenivåer i blodet och sömnproblem kan bidra till hjärnskada och demens.

Hon medgav att mer forskning behövs för att koppla sömnproblem med demens, men resultaten är väldigt intressanta, speciellt om man överväger det faktum att antalet människor med sömnproblem har ökat under de senaste åren.

Deras studie publicerades i den medicinska tidskriften The American Academy of Neurology under titeln “Association of Brain Lesions at Autopsy with Polysomnography before Death,” och inkluderar viktig information om mängden sömntid, syremättnad i blodet och närvaron av sömnapné.

Vad orsakar låga syrenivåer i blodomloppet?

Blodceller

Enligt experterna kan låga syrenivåer i blodet orsakas av följande faktorer:

  • Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
  • Anemi med akut respiratoriskt distressyndrom
  • Lungfibros
  • Medfödd hjärtsjukdom
  • Emfysem

Hur kan du öka nivåerna av syre i blodet?

Nyttig-mat

För att öka dina nivåer av syre i blodet bör du följa en diet hög på fiber. Du bör dessutom äta goda mängder frukt och grönsaker rika på kalium, magnesium och vitamin C. Bland de bästa alternativen hittar vi:

  • Bananer
  • Avokado
  • Selleri och persilja
  • Kål
  • Spenat
  • Citrusfrukter
  • Gurka
  • Broccoli
  • Gröna äpplen
  • Tranbär

Det är även viktigt att du minskar ditt intag av natrium samt undviker att äta fett, socker och bearbetad mat. Du bär även lyssna på en läkares rekommendationer gällande sömnproblem. Det kan påverka din hjärna och ha andra negativa bieffekter. Till exempel dåligt humör, trötthet, koncentrationssvårigheter, stress och annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.