Smoothie för att motverka högt blodtryck

Den här smoothien kan hjälpa dig att motverka högt blodtryck. Det är dock viktigt att du har en balanserad kost och anammar andra hälsosamma vanor.

Högt blodtryck eller hypertoni är en kardiovaskulär åkomma som uppstår när blodtrycket ökar för att artärerna blir tjockare. Det överbelastar hjärtat och tvingar det att jobba hårdare för att skicka blod till kroppens alla delar.

Som en konsekvens försvagas andra organ, som njurarna, hjärnan och sköldkörtlarna.

Det mest oroväckande är att högt blodtryck ökar risken för hjärtattack, stroke och andra allvarliga sjukdomar, speciellt de som är relaterade till näringsintag.

Vi vill därför idag prata om en morgonsmoothie med egenskaper som hjälper artärernas elasticitet och förebygger att de täpps igen.

Morgonsmoothie för att motverka högt blodtryck

ananas

Den här naturliga smoothien, som vi rekommenderar att du dricker på morgonen, är en kombination av hälsosamma ingredienser som ger dig en stor mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det är tyvärr ingen mirakelkur för att sänka blodtrycket. Men det är ett bra naturligt tillskott för att stabilisera det och minska de risker som är associerade med åkomman.

Smoothien ger dig även en stor mängd vitamin C, ett näringsämne som har visat sig effektivt för att sänka högt blodtryck.

En studie gjord vid John Hopkins University i USA, som publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition, fann att ett intag av 500 mg vitamin C per dag minskar blodtrycket med 3.84 mm på kort sikt.

blodtryck

Smoothien vi ska ge dig receptet på innehåller även kalium, som är viktigt för att balansera elektrolyter och mineralsalt i kroppen.

Kalium motverkar dessutom vätskeretention, mjukar upp kroppsvävnaden och förbättrar cirkulationen för att minska risken för hypertoni.

Smoothien minskar också risken för cirkulationssjukdomar tack vare sitt höga innehåll av resveratrol, en antioxidant som skyddar artärväggarna, motverkar oxidering av dåligt kolesterol och bildandet av blodproppar.

Smoothien innehåller också:

 • Vitaminer (A, B9, E, K)
 • Mineraler (selen, kalcium, magnesium)
 • Fibrer

Hur man gör smoothien

glas

Du behöver en blandning av olika lågkalorifrukter med ett stort energivärde för att göra smoothien.

Det innebär att du drar nytta av dryckens slimmande egenskaper samt förbättrar dina fysiska och mentala färdigheter.

Smoothien fungerar även som ett tillskott för att motverka förstoppning och matsmältningsproblem, då den är rik på fibrer.

Den är även vätskedrivande eftersom den stimulerar produktionen av urin i njurarna och hjälper till att dränera vätskor som får kroppen att svälla upp.

Den innehåller vidare renande substanser som stimulerar borttagandet av gifter från kroppen, vilket hjälper med att motverka högt blodtryck.

Ingredienser

Instruktioner

 • Skär två skivor ananas, skala dem och skär dem i flera bitar.
 • Tvätta druvorna ordentligt och lägg dem i en mixer med ananasen.
 • Lägg sedan i äpplet, som ska ha skurits i bitar, samt bananen.
 • Extrahera juicen från apelsinen och ha i mixern.
 • Häll i ett glas vatten för att det ska blandas lättare och mixa sedan i några minuter.
 • Om du vill att drycken ska bli mer uppfriskande kan du lägga i några iskuber.
 • Efter att du har fått en homogen blandning dricker du den så snart som möjligt.
 • Försök att dricka den på tom mage, helst på morgonen.

Det bör noteras att smoothien inte är lika kraftig som medicin utskriven av din läkare. Effekten beror vidare på dina egna vanor.

Smoothien hjälper till exempel inte så mycket om du inte också begränsar ditt intag av mättat fett, salt och bearbetade livsmedel.

Spara

MER FÖR DIG