Riskerna med att använda en BH som inte passar

Riskerna med att använda en BH som inte passar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vad söker du normalt efter i en BH? Shoppar du efter något som sitter skönt? Eller kanske vill du ha typen man ser i kataloger och som förbättrar bysten? Det spelar egentligen ingen roll huruvida du letar efter en push-up eller sport-BH, för du bör alltid köpa den som passar just dina bröst.

Enligt en studie som genomfördes för några år sedan av tillverkarna till “Pillow Bra”, i samarbete med University of Barcelona (Spanien), bär nästan 70% av alla kvinnor BH:ar som inte passar deras kroppar. De är antingen för små eller så stämmer bygeln inte överens med formen på deras bröst, och så vidare…

Resultatet är ett viktigt fynd att ha i åtanke eftersom det kan påverka din hälsa negativt på mer än ett sätt. Var uppmärksam på följande information.

Riskerna med att bära en BH som inte passar

Lämplig BH

Din BH är inte bara något som ska visa upp din figur och få dig att känna dig sexig. Den tjänar också ett praktiskt syfte som du måste tänka på.

Du vet redan att BH:ar konstrueras för att stödja, forma och skydda dina bröst genom ett komplext trycksystem som du inte ens är meningen att märka av när du bär dem. Men om du väljer fel typ eller storlek för din kropp kan du märka av rodnad, ömhet eller rivmärken.

1. Faran med för högt tryck

Tänk på en BH med bygel – den populäraste varianten. Om du väljer fel storlek kan enligt gynekologspecialisten Dr. Sanchez-Escalonila Zapardiel följande hända:

  • Bygeln pressas in i ditt bröst.
  • Trycket kan skada ligamenten i bröstvävnaden och få dem att bli hängiga.
  • En BH som har för högt tryck kan även strypa blodtillförseln till bröstvävnaden.

2. En BH som är för stor

Även om den bara är en storlek för stor kan du börja märka av rivmärken i det korta loppet, och med tiden främjar det hängighet och obehag i axelsenorna. Varför? För att den inte passar din kropp och att du utan att märka det gör små rörelser och justeringar för att korrigera det, vilket till slut tar ut sin rätt.

3. Bygel som inte passar ordentligt

Att välja rätt BH för dig är aldrig enkelt. Vissa kvinnor har stora bröst men liten överkropp, vilket gör det väldigt svårt att hitta rätt storlek. Varje kvinnas kropp är annorlunda, och dessvärre finns det ingen perfekt modell för alla.

Experter säger dock att den största risken för din hälsa är en bygel som inte passar ordentligt. Varje gång du gnider dig mot dessa byglar utsätts dina bröst för stora påfrestningar. Skadan blir ännu större när du väljer att sova med dessa typer av BH:ar. Dag efter dag ökar de negativa effekterna.

4. Kan fortsatt användning av en dåligt sittande BH öka risken för bröstcancer?

Svaret är nej. Det finns ingen koppling mellan ditt val av BH och utvecklingen av bröstcancer; de har inget att göra med varandra. Problem som orsakar inflammation i bröstvävnaden kan dock leda till cystor, ryggsmärta, axelsmärtor och ömhet i själva brösten.

Det är viktigt att komma ihåg.

Hur väljer man rätt BH?

Passande BH

Som vi sade ovan är det en svår uppgift att hitta rätt BH för just dig. Vissa kvinnor har det på grund av sin byggnad (smala med stora bröst eller breda med små bröst) väldigt svårt att hitta en stil som passar dem.

Försök dock att ha följande i åtanke:

  • Din BH-storlek är inte alltid densamma. Hormonförändringar kan orsaka viktuppgång och dina bröst kan även svälla upp innan menstruationen. Ägglossning får till exempel brösten att växa något. Försök att ta hänsyn till det när du köper en BH.
  • Mät din byst. För att göra det tar du ett måttband och hittar omkretsen runt ditt bröst vid punkten precis nedanför dina bröst. Det ger dig ett nummer, X, som kommer stämma överens med din storlek (34, 36, 38, 40 – eller numret som stämmer överens med metersystemet, såsom 75, 80, 90, 95).
  • När det kommer till kupstorlek och de ökända bokstäverna A, B, C, D… hur mäts de? Mät löst runt den fylligaste delen av din byst, med måttbanden rakt över, runt ryggen och tillbaka till framsidan. Subtrahera din bandmätning (från den tidigare mätningen) från denna bystmätning. Skillnaden är din BH-storlek, och varje tum (2,54 cm) är en kupstorlek.
  • Kom ihåg att bygeln inte bör ligga under ditt bröst. Den bör inte vara för kort eller lämna röda märken på din hud.
  • Du ska heller inte låta bygeln tryckas in i dina bröst.
  • Se även upp för banden. Om du har stora bröst kan tyget från BH:n och banden också trycka in sig i huden. Leta alltid efter band som är lämpligt breda så att du slipper irritation och får rätt stöd för dina brösts form och vikt.

Ett sista tips: prova varje BH i butiken. Köp aldrig hem en utan att prova den först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
  • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
  • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.