Övervikt och förgiftad grovtarm: Råd för din behandling
Övervikt kan bero på olika saker. Det stämmer att sådant som genetik, stress och förändringar i sköldkörteln kan orsaka viktuppgång, men tänk också på leverns hälsa och att du inte har en förgiftad grovtarm.
Kanske är det så att oavsett vilken kost du testat för att gå ner i vikt har ingen gett bra resultat? Känns det som om din matsmältning har blivit långsammare och att det har blivit nästan omöjligt att ta bort det fett som har ackumulerats på magen och låren?
Vad kan du göra åt det? Det är alltid bra att konsultera en läkare eller nutritionist för att få svar.
I denna artikel kommer vi dock att rekommendera lite kompletterande saker du kan göra.
Relationen mellan en förgiftad grovtarm och övervikt
Vår kropp går ofta igenom hormonella och metaboliska förändringar. Det är normalt att plötsligt ha betydligt svårare att gå ner i vikt utan att man förstår varför. Många börjar då med väldigt strikta dieter, utan resultat som bara får dem att må dåligt.
Vad beror det på? De metaboliska förändringarna påverkar både levern och grovtarmen. Försök därför se problemet från ett annat perspektiv, dvs. inte hur man “äter mindre” utan hur man “äter bra” och förbättrar sina vanor i livet, både fysiska och emotionella.
Här följer några symtom på en förgiftad grovtarm:
- Svullen mage
- Dålig matsmältning
- Gaser, generellt obehag
- Förstoppning som ibland övergår i diarré
- Trötthet
- Huvudvärk som inte försvinner med huvudvärkstabletter. Det kan bero på att levern och grovtarmen är “mätta”, och därför inte kan bearbeta läkemedel ordentligt. De är därför inte lika effektiva som vi vill att de ska vara.
- Blek tunga och en bitter smak i munnen på morgonen
- “Hungersvängningar”: Ibland känner du dig jättehungrig och andra gånger har du knappt någon aptit alls. Med det uppstår oregelbundna mattider som kan försämra den generella hälsan.
Råd för att rena grovtarmen och motverka övervikt
1. Innan frukosten
När du stiger upp på morgonen, innan frukost, bör du ta en av dessa tre kurer. Det räcker att du använder en i 10 dagar i sträck, för att därefter vänta i en vecka. Om du vill kan du växla dem.
De är enkla att tillreda och renar kroppen, levern och grovtarmen, samt gör att du får i dig viktiga vitaminer:
- En matsked extra jungfruolivolja (20 g) med några droppar citron
- Ett glas ljummet vatten med citronsaft
- Ett glas vatten med en matsked bikarbonat (20 g) blandat med citronsaft
2. Till frukosten
Hoppa aldrig över frukosten: det är den viktigaste måltiden på dagen och hjälper metabolismen att motverka övervikt. Vi ger dig här några bra och hälsosamma val:
- En grekisk yoghurt med en matsked linfrön. Grönt te. Ett äpple.
- Papayajuice. En liten skål havre med 5 mandlar.
- Blåbärssoppa. En grov macka med kokt ägg och olivolja.
- Grekisk yoghurt med skivad kiwi. Ett päron.
- Grapefruktsjuice. En tortilla med spenat.
3. Det är viktigt att du dricker två liter vatten per dag
Det är jätteviktigt att du tänker på att dricka ordentligt med vatten under dagen: det hjälper dig att bli av med gifter och förbättrar funktionen hos lever och njurar… Om det är svårt för dig att dricka 8 glas per dag kan du hälla i lite citronsaft så att det smakar lite bättre.
4. De bästa avkoken
Det finns 5 väldigt bra avkok för att rena och återuppliva grovtarmen, och de passar även bra efter lunchen:
- Avkok på mynta
- Avkok på timjan
- Avkok på salvia
- Avkok på anis
- Avkok på kamomill
5. En kur för att stärka och rena grovtarmen
Notera detta medicinska recept som du kan ta två gånger per vecka, på morgonen eller eftermiddagen. Det är både gott och hälsosamt.
Ingredienser:
- Ett kaktusblad
- Apelsinjuice
- 1 matsked aloe vera
- Ett glas vatten
Tillredning
- Börja med att tillreda kaktusbladet tillsammans med aloe veran. När vattnet börjar koka lägger du i aloe veran och kaktusbladet och låter det sjuda i 20 minuter.
- Stäng sedan av värmen och häll i apelsinjuicen.
- Vispa alla ingredienser så att de blandas ordentligt.
- Därefter kan du tillsätta lite honung om du vill.
6. Var försiktig
Det finns vissa saker du bör sluta med och göra dig av med för att motverka övervikt och ta hand om din lever och en förgiftad grovtarm. Det handlar inte bara om kost, utan även om ditt emotionella tillstånd.
- Ta itu med dina känslor, din ångest eller de orosmoment och den stress som kan påverka dina organ. Det kan även påverka grovtarmen och levern.
- Förbättra dina livsvanor. Gå en promenad i en halvtimme varje dag, försök att tänka positivt och undvik relationer som påverkar dig negativt.
- Sluta äta skadligt fett, socker och färdigrätter; de är dåliga för matsmältningen och gör dig inflammerad och sjuk.
Börja följa dessa tips för att känna dig bättre redan imorgon!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Costa, M. L., Oliveira, J. N., Tahan, S., & Morais, M. B. (2011). Overweight and constipation in adolescents. BMC Gastroenterology. https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-11-40
- Misra, S., Lee, A., & Gensel, K. (2006). Chronic constipation in overweight children. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16517951
- Peter, K. V. (2006). Handbook of Herbs and Spices. Handbook of Herbs and Spices. https://www.sciencedirect.com/book/9781845690175/handbook-of-herbs-and-spices
- Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=2450&context=hbspapers
- Timlin, M. T., Pereira, M. A., Story, M., & Neumark-Sztainer, D. (2008). Breakfast Eating and Weight Change in a 5-Year Prospective Analysis of Adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). PEDIATRICS. https://www.nfaap.org/sso/sso.aspx?nfredirect=https%3A%2F%2Fpediatrics.aappublications.org%2Fcontent%2F121%2F3%2Fe638.short%3Fsso%3D1%26sso_redirect_count%3D1&no-redirect
- Dallman, M. F., Pecoraro, N., Akana, S. F., La Fleur, S. E., Gomez, F., Houshyar, H., … Manalo, S. (2003). Chronic stress and obesity: a new view of “comfort food”. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. https://www.pnas.org/content/100/20/11696.short