Nigeria förbjuder kvinnlig könsstympning
Kvinnlig könsstympning, eller “kvinnlig omskärelse” som det brukade kallas förr, är en sed som består av delvis eller total borttagning av kvinnans yttre könsorgan, eller mer specifikt klitoris.
Många kulturer, framförallt de av inhemsk afrikansk härkomst, har ägnat sig åt detta vidriga utövande sedan antiken som en del av sin tro och sina seder.
Tack vare ansträngningarna från Världshälsoorganisationen har denna sed bekämpats under de senaste åren, och många länder och inhemska samhällen har slutat med den på grund av de otroliga risker de unga flickorna utsätts för i denna smärtsamma procedur.
Den 9:e juni 2015 blev Nigeria det 23:e landet i Afrika att förbjuda kvinnlig könsstympning av unga flickor. Denna nyhet är väldigt viktig för de som kämpat mot denna sed eftersom Nigeria har störst befolkning i Afrika och uppskattningsvis 20 miljoner kvinnor och flickor.
Det är ett mycket viktigt steg i att utrota denna motbjudande sed, som dessvärre fortfarande genomförs i 29 afrikanska och asiatiska länder.
Vad är kvinnlig könsstympning?
Denna sed utövas på flickor mellan 8 och 14 år gamla, vars mödrar följer med dem till ett gammalt, mörkt rum där sanitet inte existerar. Där väntar den kvinna som ska genomföra den hemska omskärelsen i mörkret med sina rakblad och knivar. Proceduren kan ta upp till 15 minuter.
Väl inne i det mörka rummet undersöker kvinnan flickans könsorgan och börjar nästan blint att med hjälp av en liten kniv eller annat vasst objekt helt eller delvis skära bort flickans klitoris samt de inre och yttre blygdläpparna.
Under dessa förutsättningar, utan bedövningsmedel eller ordentlig hygien, stympar kvinnan flickan, som skriker och gråter av den förfärliga smärtan. Inuti rummet flödar blodet, medan familjen utanför firar att flickan är redo att bli en kvinna.
När “proceduren” är klar börjar sökandet efter en man som kan ge en bra hemgift i utbyte mot flickan, som nu anses vara en “kvinna”. Det förlitar sig dock på att flickan överlever alla risker som associeras med stympningen.
Många unga flickor dör av blodförlust eller neurogen chock från den intensiva smärtan och traumat. Andra dör från förfärliga infektioner som oundvikligen inträffar när det inte finns ordentlig sanitet.
På grund av detta har Världshälsoorganisationen i åratal officiellt förkastat denna sed som kvinnlig könsstympning istället för omskärelse, eftersom det inte finns något medicinskt behov och att det vanligtvis genomförs av tredje parter i syfte att beröva kvinnan på sexuell njutning livet ut.
Som om det inte vore en tillräcklig anledning har könsstympningen även andra allvarliga konsekvenser för kvinnor och flickor, såsom blödningar, urinvägsproblem, cystor, infektioner, infertilitet och komplikationer vid födslar.
Den skamliga faktan
Man uppskattar att fyra flickor under 15 blir offer för könsstympning varje minut. Enligt siffrorna från icke-statliga organisationer är antalet stympade kvinnor över 137 miljoner, trots flertalet protester och den konstanta kampen för att förbjuda denna förfärliga sed.
Värst av allt är att 86 miljoner flickor kan drabbas av stympningen innan 2030 eftersom det fortfarande är tillåtet i 29 länder i Afrika och Asien. Trots att lagen förbjuder denna sed i många länder betyder det inte att den är helt utrotad. Trots att den är juridiskt förbjuden fortsätter många kulturer att utöva den illegalt.
Lyckligtvis har det konstanta arbetet från WHO och andra hälsoorgan gett resultat, och beslutet i Nigeria är ett tydligt bevis för detta.
Det är verkligen viktigt att fortsätta utbilda om hälsoriskerna som associeras med denna förfärliga sed.
Utan att vilja ändra inhemska kulturer och traditioner är det viktigt att väcka medvetenhet och ändra mentaliteten för en sed som har krävt tusentals liv och fortfarande orsakar lidande.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Talle, A. (2015). Female Genital Mutilation. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.64142-9
- Toubia, N. (2002). Female Circumcision as a Public Health Issue. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199409153311106