Lär dig orsakerna till vaginala infektioner

· mars 28, 2018
Vaginala infektioner utlöses av olika anledningar, och varje kan identifieras av sina specifika symptom. Därför är det viktigt att känna igen symptomen för att få tidig diagnos och behandling.

Vaginan är ett grunt könsorgan och utsätts därför för många olika infektioner. Orsakerna till vaginala infektioner är många, och symptomen kan vara väldigt jobbiga beroende på typen.

De kan få flytningar att byta doft, färg och konsistens, och dessutom leda till klåda och smärta. Idag ska vi prata om de olika orsakerna till vaginala infektioner så att du kan identifiera dem.

Vanliga vaginala infektioner och deras orsaker

De specifika obehagen eller symptomen hjälper till att diagnostisera typen av vaginal infektion såväl som orsaken. De vanligaste vaginala infektionerna och deras orsaker är:

Vi rekommenderar att du läser: 8 naturliga kurer för bakteriell vaginos

1. Candidavaginit

Vaginal candidiasis

Den här infektionen är relativt vanlig och karaktäriseras av symptom såsom:

 • Vaginal klåda
 • Tjocka, vitaktiga flytningar
 • Rodnad av vagina och vulva

Orsak

Den orsakas av svampen Candida albicans, som är en del av den naturliga floran i vaginan, mag-tarmkanalen och munnen. När svampen ökar i antal i vaginalvävnaden kan den orsaka karaktäristiska flytningar.

Den har en tendens att dyka upp som en konsekvens av en svacka i immunförsvaret på grund av sjukdomar såsom diabetes, leukemi eller andra. Den kan även dyka upp på grund av sexuell kontakt.

Läs: 9 livsmedel som stärker ditt immunsystem

2. Bakteriell vaginos

Det här är ytterligare en av de vanligaste vaginala infektionerna. Flytningarna som genereras är avgörande för diagnostisering. Flödet som utsöndras vid bakteriell vaginos karaktäriseras av:

Orsak

Infektionen orsakas av en kombination av bakterier som växer bortom kontroll i vaginalfloran. Detta rubbar balansen i vaginan.

Bakteriell vaginos är inte smittsam via sexuell kontakt. Återkommande infektioner brukar dock drabba sexuellt aktiva kvinnor.

3. Trikomonaskolpit

Infektioner orsakar ofta klåda

Dessvärre leder trikomonaskolpit till stort obehag för kvinnorna som drabbas. Det är en medelintensiv infektion, så försök att behandla den tidigt. Annars kan den ge upphov till bäckeninflammation, vilket kan leda till sepsis eller infektion.

Flytningarna karaktäriseras av:

 • Grönaktig färg
 • Intensiv, kväljande lukt
 • Helt flytande konsistens
 • Vaginal klåda
 • Smärta när man urinerar

Orsak

Infektionen orsakas av en parasit vid namn Trichomonas vaginalis, som överförs via sexuell kontakt. Den kan leva både i manliga och kvinnliga könsorgan.

De resulterande flytningarna har väldigt specifika egenskaper, vilket underlättar diagnos och tidig behandling.

4. Klamydia

Klamydia kan få allvarliga konsekvenser

Det här är ytterligare en av de vanligaste varianterna. Den är väldigt vanlig bland kvinnor i åldrarna 18 till 35.

Till att börja med kan det vara en asymptomatisk åkomma, men utvecklar senare följande symptom:

 • Vaginal klåda
 • Lätta blödningar vid sexuellt umgänge
 • Smärta i den lägre delen av buken
 • Klåda i vulvan

Orsak

Mikroorganismen som ansvarar för den vaginala infektionen kallas för Chlamydia trachomatis och överförs via sexuell kontakt. Det är en mycket riskabel vaginal infektion eftersom den ger upphov till mikroskopiska lesioner i livmoderhalsen, vilket kan påverka ens fertilitet.

Därför är tidig behandling av yttersta vikt.

Alla dessa infektioner kräver omedelbar behandling för att undvika komplikationer i det långa loppet, och med vetskap om orsakerna blir detta lättare.

Om du upplever ovan nämnda symptom är det bäst att träffa en specialistläkare för att påbörja behandling så snart som möjligt.