Naturliga behandlingar mot ledgångsreumatism
Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en kronisk ledsjukdom som vållar funktionshinder på grund av den intensiva smärta som den orsakar i lederna.
Ledgångsreumatism förhindrar normal ledfunktion och påverkar känslighet och rörelse till en väsentlig grad. Därför rekommenderar vi att du börjar med en lämplig behandling tillsammans med naturliga läkemedel så fort du har fått en fastställd diagnos om din sjukdom. Det kan på så sätt förbättra ditt hälsotillstånd och minska smärtan.
Träningsövningar för ledgångsreumatism
Majoriteten av reumatologerna som behandlar ledgångsreumatism och artros är överens om att personer som lider av denna autoimmuna sjukdom inte bör överge sina fysiska aktiviteter. Tvärtom, om de fortsätter utöva sina fysiska aktiviteter samt träna och stärka sina leder och muskler, så kommer sjukdomen att bli mindre aggressiv. Det kommer underlätta att leva ett mycket friare liv – även under sjukdomens omständigheter.
Yoga och Tai Chi är bara ett par av de träningsformer som rekommenderas för personer som lider av ledgångsreumatism. Dessa aktiviteter håller inte bara kroppens leder och muskler i rörelse, utan stärker också benen och därmed förebygger risken att drabbas av benskörhet. Dessutom håller övningarna patienternas sinnen friska, vilket förebygger risken att drabbas av depression på grund utav sjukdomen.
Vilka livsmedel bör jag äta om jag har ledgångsreumatism?
Personer som lider av ledgångsreumatism bör äta livsmedel som har en smärtstillande verkan för att hjälpa till att lindra smärtan. Som tidigare nämnts bör man fortsätta hålla sig fysiskt aktiv samtidigt som man äter följande livsmedel:
- Fiskolja: Verkar mycket effektivt vid minskning av inflammation. Fiskolja finns i kapslar och den vanliga rekommendationen är att den tas två gånger om dagen. En gång på morgonen och en gång på kvällen. Majoriteten av de personer som har provat fiskolja har upplevt mycket bättre framgångar. Speciellt jämfört med de föreskrivna läkemedlen från sin läkare.
- Omega 3-fettsyror: Dessa har utmärkta antiinflammatoriska egenskaper. De är även utmärkta för hjärtat och eliminerar fett från blodet. Det är den främsta anledningen till att de rekommenderas till personer som har högt kolesterol och triglycerider, samt hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa fettsyror finns i tonfisk, lax och sardiner.
- Gammalinolensyra (GLA): Denna syra finns i gurkörtsolja och i röda vinbärsfrön. GLA minskar inflammation och stelhet som orsakas av ledgångsreumatism.
- Kryddor: Gurkmeja och ingefära har utmärkta antiinflammatoriska egenskaper. De är lika effektiva som de föreskrivna läkemedel som ordineras av läkaren. De är även utmärkta eftersom de stärker immunförsvaret. Du bör dock vara noga med att inte överkonsumera dessa produkter. De kan orsaka matsmältningsproblem när de konsumeras i stora mängder.
Några av de viktigaste råden att komma ihåg är de som avser rörlighet. Det är genom rörlighet som du uppnår bäst livskvalitet inför de kommande åren.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- James, M., Proudman, S., & Cleland, L. (2010). Fish oil and rheumatoid arthritis: Past, present and future. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S0029665110001564
- Covington, M. B. (2004). Omega-3 fatty acids. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/B978-0-9531949-3-3.50014-6
- Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2002.10719248
- Calder, P. C. (2013). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: Nutrition or pharmacology? British Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04374.x
- Norling, L. V., & Perretti, M. (2013). The role of omega-3 derived resolvins in arthritis. Current Opinion in Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.coph.2013.02.003