Kramar har många fördelar för din emotionella hälsa

Kramar känns inte bara bra; de är också en mycket hälsosam del av ditt liv! Lär dig om de viktiga fördelarna med kramar.

Att kramas är den mest utbredda gesten i världen. Språk, kultur eller religion spelar ingen roll. Kramar förekommer till och med i djurvärlden.

Djur förstår också kramar – eller snarare hudkontakt – som ett sätt att ansluta till en annan medlem i deras sociala grupp. Denna grundläggande gest kommunicerar en känsla av säkerhet och närhet och skapar band mellan medlemmar.

Vi kan säga att kramar, när de förstås som fysisk närhet, är universella. Och vi talar, på ett sätt, detta emotionella språk.

Låt oss lära oss lite mer om det.

1. Fysisk närhet som en form av tillväxt

Kram
Kramar är meningsfulla så länge de kommer från människor som vi har ett positivt och givande band med.

Den fysiska närheten av en främling ses emellertid ofta som ett hot.

När vi kramar eller blir kramade av någon förstärker det ett socialt band. Det är så grundläggande och elementärt att det också är en väldigt hälsosam källa till personlig tillväxt.

Vi värdesätter alltid vår självständighet, vår förmåga att förbättra oss själva och vår förmåga att njuta av våra ensamma stunder. Ingen kan förneka att dessa meningsfulla gester får oss att må bra.

Vi är ju trots allt sociala varelser. Därför behöver vi kramar för att känna att vi är bundna till någon och något, som en familj eller en grupp vänner.

2. Våra hjärnor behöver kramar, särskilt i tidig barndom

Kram
Barn som kramas och känner föräldrarnas värme från det ögonblick de föds växer med större mognad och känslomässig balans.

Hjärnan mognar från ”insidan ut” och ”bakifrån och fram”. Det innebär att hjärnstrukturerna som kräver mer uppmärksamhet hos en nyfödd är de som är relaterade till känslor.

När en bebis inte känner rädsla, utan känner sig trygg och älskad hela tiden, gör det att strukturer som hippocampus och cerebrala amygdala mognar utan förekomsten av stress kopplad till känslan av övergivenhet.

Att bli kramad av dina föräldrar från födseln till 3 års ålder är grundläggande för din känslomässiga utveckling senare i livet.

3. När ord inte kommer ut, låt kramar rädda dig

Du har förmodligen bott med en partner, en släkting eller en vän vid något tillfälle i ditt liv.

Det finns tillfällen då våra känslor kontrollerar oss. Till exempel kan vi argumentera med någon vi älskar och ibland slutar det med att vi säger något oavsiktligt som vi senare ångrar.

När vi är medvetna om att ord inte längre är användbara i situationen och att vi har ställt till det kan vi utnyttja kramarna och låta dem rädda oss.

4. Vi vet alla hur man kramar, men vi gör det inte alltid

Det finns många som gillar att bli kramade men som inte alltid tar initiativ själva.

Kanske är det på grund av enkel blyghet, obeslutsamhet eller att de inte vet hur man bryter isen för att komma till en punkt i relationen där det känns bekvämt att kramas.

Det finns en enkel regel: om du känner för det, om du behöver det, och om du vill göra det, så ska du kramas.

Inget kan jämföras med att ge sisådär fem kramar om dagen!

Att omfamna våra föräldrar, vår partner, våra barn eller våra vänner som har en svår dag hjälper alltid och tröstar alla.

5. Kramar tar hand om din emotionella hälsa

Schimpanser kramas
Kramar har också en stark närvaro i djurvärlden. Men de är helt annorlunda jämfört med hur människor förstår kramar. Till exempel använder djur inte kramar för att hälsa eller säga adjö till varandra.

Djur söker närhet som en union och som en förstärkning av ett socialt band.

Vi borde också använda dem för detta ändamål. På så sätt kan vi lugna många rädslor, minska stress och dämpa ångest mycket bättre.

En kram från en person vi älskar hjälper oss att bli mer närvarande. Med andra ord hjälper det oss att njuta av nuet, vilket inte ger utrymme för rädsla.

I detta ögonblick finns det bara en bekräftelse på ett band, och endorfiner och oxytocin ökar ytterligare intensiteten i ögonblicket.

Gör kramar till en naturlig del av ditt liv!

MER FÖR DIG