Vanliga kostmisstag vid höga kolesterolvärden

Har man högt kolesterol behöver man hålla sig till en viss kost för att på bästa sätt hantera problemet. Men det är lätt att råka göra kostmisstag som leder till att man inte märker några förbättringar.
Vanliga kostmisstag vid höga kolesterolvärden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta människor med höga kolesterolvärden vet hur viktigt det är att man äter bra. Men på grund av okunskap eller felaktig information, finns det en del vanliga kostmisstag som är lätta att göra, och som kan leda till att alla ansträngningar man gör är förgäves.

Detta kan vara väldigt frustrerande eftersom det kanske innebär att du inte lyckas få ner dina kolesterolvärden trots att du provat på flera olika mediciner. Det kan vara än mer oroande ifall det är någonting du gör som förvärrar problemet – och konsekvenserna kan då vara ganska allvarliga.

Därför är det viktigt att du lär dig vilka misstag du gör och varför de är så skadliga, även om du tycker att de verkar ofarliga. Nedan kan du läsa om de 5 vanligaste kostmisstagen som görs av personer med höga kolesterolvärden. På så vis lär du dig hur du kan ta kontroll över detta problem.

Vanliga kostmisstag och höga kolesterolvärden

Alla som har diagnostiserats med högt kolesterol eller hyperkolesterolemi, bör följa de kostråd som de får av läkare. Även om det innebär drastiska förändringar i den vanliga kosten, är det absolut nödvändigt för att förhindra allvarligare problem.

Har du höga kolesterolvärden bör du följa de kostråd du får

Att äta nyttigt innebär inte att bara äta mer frukt och grönsaker. Detta är ett av de vanliga kostmisstag folk med högt kolesterol gör eftersom de kanske inte känner till att det finns andra viktiga förändringar man behöver göra. Dessa förändringar är olika beroende på person eftersom alla kroppar är olika.

Misstänker du att du gör något av dessa vanliga kostmisstag? Har du svårt att sänka dina höga kolesterolvärden? Fortsätt då läsa, så ska vi hjälpa dig ta reda på var i din kost problemet kan sitta.

5 vanliga kostmisstag när man försöker sänka kolesterolvärdena

1. Att inte ha koll på sockerintaget

Socker har ingen direkt effekt på kolesterolnivåerna. Däremot så innehåller ofta sockerspäckade livsmedel även skadliga fetter, som transfetter eller mättat fett.

Att inte ha koll på sockerintaget är ett av flera vanliga kostmisstag

Äter man regelbundet denna typ av produkter, kan det leda till viktökning. Att vara överviktig eller att ha fetma är mycket nära relaterat till höga kolesterolvärden. Det höga sockerinnehållet i dessa livsmedel gör dessutom så att blodsockret höjs, något som över tid skadar artärväggarna.

2. Att endast undvika kolesterol

Ett annat vanligt kostmisstag är att man tror att man ska undvika all mat som innehåller kolesterol. Jo, visserligen är det väldigt viktigt att man gör det, men misstaget är att tro att det är tillräckligt.

Kolesterol är en typ av fett som finns i vissa livsmedel, men det produceras även av levern. Därför är det inte tillräckligt att man bara äter mindre av det. Man bör också undvika livsmedel med transfetter och mättat fett eftersom dessa fetter överbelastar levern.

3. Att sluta äta fett helt och hållet

Detta är förmodligen ett av de vanligaste misstagen som görs bland de med högt kolesterol. Men det är inte någon bra idé att helt och hållet eliminera all mat som innehåller fett från kosten. Istället bör man välja livsmedel som innehåller nyttiga fetter.

Livsmedel innehåller vanligtvis en blandning av olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat (omega 3 och 6). Av dessa vill du äta så lite mättat fett som möjligt och istället äta mer av de andra fetterna.

Mättat fett ökar risken för hjärtsjukdomar, medan omättat fett bidrar till att öka det goda kolesterolet (HDL). Detta bidrar i sin tur till att skydda artärerna. Några exempel på livsmedel som innehåller mycket nyttigt fett är avokado, olivolja och nötter.

4. Gå från mirakeldiet till mirakeldiet

Snabbdieter kan låta som genvägar till bättre kolesterolnivåer. Problemet med snabbdieter att de är restriktiva och begränsar dig till endast vissa kategorier av näringsämnen.

Snabbdieter är för restriktiva

Och det är precis därför som många som upplever snabba resultat ändå faller tillbaka i sämre kostmönster några veckor senare. Även om man gått ner i vikt och minskat någon storlek, återgår man efter ett tag till sina vanliga matvanor och alla ansträngningar har varit förgäves.

En bra diet för att sänka ditt kolesterol bör vara en kostplan som du kan hålla permanent. Håller den bara i några dagar, kommer de höga kolesterolnivåerna och kilona att komma tillbaka på nolltid.

5. Att blanda statiner och grapefrukt

Läkare skriver ofta ut statiner för att reglera blodfetter och sänka höga kolesterolvärden. I dessa fall är det bra att känna till följande vanliga kostmisstag: nämligen att äta grapefrukt under denna medicineringsperiod. Grapefrukt kan nämligen verka hämmande på statinerna och göra så att kroppen inte tar åt sig av medicinen. Grapefrukt i sig är en kalorifattig och väldigt nyttig frukt, dock kan det vara en bra idé att undvika den om du tar statiner.

Slutsats

Har du högt kolesterol är det mycket viktigt att du förbättrar dina kostvanor så att den behandlingsplan du fått fungerar så bra som möjligt. Tänk gärna på dessa vanliga kostmisstag som många med höga kolesterolvärden gör. Det är även viktigt att du går på regelbundna kontroller eftersom problemen inte alltid uppvisar tydliga symptom trots att de orsakar kaos inne i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Colpo, A. (2005). LDL Cholesterol:” Bad” Cholesterol or Bad Science? Journal of American Physicians and Surgeons.
  • De Andrés, S., Lucena, A., & De Juana, P. (2004, July). Interacciones entre los alimentos y las estatinas. Nutricion Hospitalaria.
  • Ma, H. (2006). Cholesterol and Human Health. Nature and Science.
  • Scirica, B. M. (2005). Treatment of Elevated Cholesterol. Circulation.
  • Schaefer, E. J. (2002). Lipoproteins, nutrition, and heart disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.