Kärlek är den bästa medicinen för ett barn

Kramar kan få dina barn att känna sig älskade och stärka deras självförtroende. De ser till så att dina barn förblir känslomässigt friska och starka i framtiden.

Få saker kan vara så tröstande och känslomässigt positiva som en kram.

Dina bästa minnen, de allra mest intensiva ögonblicken i ditt liv, är ofta de som varat blott en stund och du hållit om någon du älskar.

Kramar och pussar har en kraftfull effekt på barn. En effekt som överskrider det materiella runtom oss. Dessa är kärleksgester som hjälper barnen växa, utveckla självförtroende och den trygghet som de behöver för att interagera med sin omvärld.

En omfamning är hälsosam, och denna medicin är så billig att den bör utdelas varje dag till småttingarna.

Kramar och pussar: Medicin för hjärnan

Enligt en artikel som publicerades av tidningen Scientific American är en av de mest allvarliga konsekvenserna av föräldralöshet att barnet inte längre får lika mycket emotionell och fysisk kontakt.

Även om ett föräldralöst barn mycket väl kan slippa gå hungrig, har ett bra hem och tas väl hand om saknas den fysiska och känslomässiga kontakt som ett föräldraskap skulle ha gett barnet. Det leder till att hjärnan inte utvecklas helt rätt. Barnet får inte den där ”gnistan” av social trygghet och känslomässig mognad som den annars skulle ha fått.

Tidig barndom, en mycket viktig period

Ett spädbarns hjärna befinner sig i ett konstant tillstånd av att vilja suga åt sig erfarenheter och känslomässig information. Med dessa kan barnet bygga på nervsystemet och mycket snabbt utveckla hjärnan efter sin omgivning. Denna tidsperiod lägger grunden för ditt barns hjärnstruktur i framtiden.

 • När barnet känner sig stressad, rädd eller osäker krymper vissa delar av hjärnan, såsom området hippocampus (som ansvarar för hjärnfunktioner relaterade till minnet och känsloupplevelser).
 •  Man har upptäckt att barn som växer upp inom immunsuppressiva miljöer, som lever utan kärleksfullt omhändertagande och fysisk kontakt, kan utveckla PTSD, hyperaktivitet, lågt självförtroende och till och med onaturligt aggressiva beteenden.
 • Enligt en annan studie som publicerades i tidningen Development and Psychopathology har man även upptäckt bland rumänska hem för föräldralösa barn under 1800-talet att spädbarnen led av mycket höga stressnivåer.

Vi rekommenderar att du läser: Naturliga huskurer som kan förbättra ditt minne

 • Stressen orsakades av ett djupt ostillat behov av känslomässig kontakt i dessa barnhem. Det gjorde så att barnen hade höga mängder kortisol i blodomloppet, och särskilt i hjärnan.
 • Effekten det hade på barnen var potentiellt negativ om de spenderade sina första 8 månader i livet i detta tillstånd. Om de adopterades av en kärleksfull familj efter bara två till tre månader gick det dock att rädda barnet från permanenta sidoeffekter.
 • Studien fann att ett spädbarn som led av höga stressnivåer under sina första åtta månader i livet sedan hade en högre risk att utveckla ett lägre IQ och ångestfyllt beteende.
2-infant

Kramar och pussar: Ett språk som talas överallt

Inget är så instinktivt rätt och mäktigt, till och med helande, som omfamningen av någon du håller kär. I fallet av spädbarn och barn är det ännu viktigare att följa dessa djupt kärleksfulla instinkter. Här är ett par anledningar till varför:

 • Positiva kärleksgester i stil med pussar, kramar och annan fysisk kontakt hjälper till att lugna barn och hålla nere deras stressnivåer. Det främjar även utvecklingen av nervsystemet.
 • Kom ihåg att kramar även hjälper till att skapa känslomässiga band mellan dig och ditt barn.
 • För att knyta starka band mellan dig och ditt barn, se till att omfamna dem ofta från det att de är väldigt små. Det är möjligt att ju äldre de blir börjar de vilja distansera sig från dig som förälder, men det är viktigt att du ändå försöker visar din kärlek till ditt barn.
 • Experter rekommenderar att tills dess att barnen är fyra eller fem år gamla bör du försöka se till att väcka ditt barn, eller säga god natt, med en kram eller puss. Ingenting är bättre än att börja eller avsluta sin dag med en kärleksgest.
 • När de blir äldre kan kramar vara mycket terapeutiska under svåra eller ångestfyllda stunder för barnen. Även om det aldrig ska behövas en konkret anledning till en kram finns det vissa situationer då de kan hjälpa ditt barn extra mycket genom att få dem att känna sig trygga.
3-father-and-child

Även om det är sant att man ibland känner sig utmattad och trött som förälder. Det kan vara en stressig sysselsättning.  Särskilt när du har ett heltidsjobb att ta hand om och en massa andra bollar att hålla i luften utöver det.  Det är viktigt att du aldrig missköter det känslosamma omhändertagandet som du är skyldig ditt barn.

Ett barn behöver inte bara mat, kläder och en utbildning.

Barn behöver positiva ord, och din hjälp när de ska bemöta världens orättvisor och svårigheter. De behöver ha dig som den omtänksamma väktaren av deras känslovärld, den som kan och vill förstå dem under deras stunder av oro och frustration.

Vi rekommenderar också att du läser: Hur man framgångsrikt ger barn en känslomässig utbildning

Barn är väldigt medvetna om när en kram eller din fysiska kontakt är uppriktig eller påskyndad. Ge ditt barn den tid och uppmärksamhet hen förtjänar.

Ingen gest och inget kärleksuttryck är så viktigt som de föräldrar och barn emellan. Det betyder att du måste utveckla en talang eller begåvning i att skapa dessa magiska ögonblick av trygghet åt dina barn. Dessa ögonblick som för alltid kommer att leva vidare i deras minnen.

Så berätta för oss… har du kramat dina barn idag? Skjut inte på det, utan visa dem din kärlek redan nu, oavsett om de är tonåringar!

Spara

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG