Kärlek är aldrig synonymt med uppoffring

oktober 10, 2017
Om din relation är synonym med osäkerhet, en brist på självförtroende och olycka borde du kanske tänka om situationen. Kärleken måste inte innebära en uppoffring.

När började du tänka att kärlek är synonymt med uppoffring? När började du tänka att det är en konstant kamp med svett och tårar? Och när började du tänka att en relation innebär att man alltid måste kämpa?Denna uppfattning har fått många att stå ut med saker i sina relationer som för andra kan verka helt otänkbart.

Det inkluderar dagliga gräl som drar ner och försvagar dig. Det inkluderar även tecken på ägande som får folk att bli objekt istället för människor.

Det finns fortfarande folk som tror att kärlek är synonymt med uppoffring, möda och smärta.

När kärleken implicerar uppoffring

man med rosbukett

Om du tror att kärleken innebär uppoffring faller du in i ett beroende. Du gör då allt för att hålla uppe de väggar som hela tiden riskerar att falla.

Din partner blir allt för dig. Men om du måste anstränga dig själv för att behålla kärleken är det kanske bättre att släppa taget.

En av uppoffringarna du kanske gör är att låta dig bli illa behandlad i relationen. Det kan vara en brist på respekt, otrohet eller likgiltighet från den andra personen.

Du låter dig själv och din självkänsla krascha mot golvet. Och det händer för att du lär dig att vara beroende av kärleken, att lida för den.

Du offrar dig själv för din relation. Du ger 100% när den andra personen kanske inte ens ger 15%, och det är som att gräva din egen grav.

I slutändan kommer det inte finnas något kvar av er. Du kommer att ha gett allt, även saker du inte har. Och det har vi gjort för en felaktig uppfattning av vad kärlek verkligen innebär.

Om det gör ont är det inte kärlek

nedstämd kvinna

Den spanska psykologen Silvia Congost hjälper i fall av emotionellt beroende. Hon har skrivit en bok där hon tar upp flera fall av lidande, depression och att ge allt för sin partner.

Enligt henne är det viktigt att vi omvärderar förhållandet när kärleken börjar bli en uppoffring.

Vi kanske lider för att den andra personen inte behandlar oss bra, eller för att vi inte behandlar oss själva på det sätt som vi borde.

Oavsett vilket är det viktigt att vända sig om och lämna förhållandet om situationen inte gör en lycklig.

tår i ögat

Kärlek är respekt. Det är att göra den andra personen bättre varje dag. Det är passion, lycka och glädje… Kärleken är generös, implicerar frihet, förtroende och låter oss växa.

Om kärleken inte har några av dessa egenskaper är det något annat. Det inkluderar om förhållandet innebär lidande, smärta, bitterhet och konstanta gräl. I dessa fall är det inte kärlek.

Låt oss öppna våra ögon

par i sängen

Låt oss öppna våra ögon för att kunna njuta av allt det goda med kärleken. Det har inte något att göra med lidande, smärta eller uppoffring.

Om det finns kärlek stressar man inte. Saker händer av sig själva.

Som sagt ger vi ibland 100%, men om den andra personen bara ger 15% kommer vi bli sårade i slutändan. Vi når en punkt när vi bli utmattade. Relationen går under och man börjar skylla på varandra.

Låt oss inte förväxla kärlek med lidande.

Spendera inte livet med att hoppa från ett dåligt förhållande till ett annat. Förstå vad det innebär att älska någon.

MER FÖR DIG