Invuxna hårstrån efter borttagning: Hur behandlar man det?

februari 20, 2016
För att undvika infektioner är det mycket viktigt att du tar bort håren med en steriliserad pincett och att du därefter applicerar en gel med aloe vera och nyponolja för att främja läkningsprocessen.

Det har säkert hänt dig efter att ha tagit bort hår; det har gått några dagar och du har fått en liten och smärtsam inflammation. Du har drabbats av invuxna hårstrån och vet inte hur du ska behandla det. Det gör ont och det är obekvämt.

Det kan ibland till och med röra sig om ett allvarligare problem i form av en cysta, och därför bör du göra allt du kan för att undvika denna typ av infektion. Som tur är finns det enkla huskurer som kan motverka invuxna hårstrån.

Hur blir man av med invuxna hårstrån?

För kvinnor är det en av de värsta och mest obekväma dagliga rutinerna att bli av med invuxna hårstrån, oavsett om det är med laser, pincett eller vax.

När det kommer till män och rakning, även om det för närvarande är på mode med skägg, har de precis lika mycket problem. Därför kan även män uppskatta dessa knep.

Frågan är nu: varför får vi så ofta invuxna hårstrån? Anledningen är att hår, istället för att återgå till sitt normala tillstånd efter borttagning, kan stanna kvar innanför huden och orsaka en infektion. Om håret då fortsätter växa uppstår en cysta. Hur kan du bli av med det?

Det är inte lätt att göra sig av med det, men det hjälper om du iakttar god hygien:

1. Duscha med varmt vatten

invuxna hårstrån

Varmt vatten öppnar porerna, tonar huden och får epidermis att slappna av, vilket gör det svagare och mer lätthanterligt. Använd varmt vatten på de zoner där du har invuxna hårstrån, oavsett om det är i ljumsken eller i armhålorna.

2. Mjuk exfolieringinvuxna hårstrån

Nästa steg är väldigt enkelt. Du behöver exfoliera och stimulera den zon där du vill ta bort död hud, men utan att göra det för hårt. Tänk på det som en mjuk massage.

Du kan använda en badhandske eller en svamp. Du kan även använda huskurer för exfoliering som du vet är lika effektiva. Vill du ha några exempel?

Hur mycket du behöver beror på den zon du vill exfoliera, dvs. där du har dina invuxna hårstrån. Det brukar för det mesta räcka med en matsked. Du behöver därefter bara använda det tillsammans med din badhandske för att exfoliera den valda zonen.

3. De bästa essentiella oljorna mot invuxna hårstrån

invuxna hårstrån

Efter ett varmt bad och exfoliering bör du torka dig ordentligt och applicera följande essentiella oljor:

1. Essentiell trollhasselolja

Varför använder man detta?

  • Trollhasselolja är jättebra för att lindra inflammationer och infektioner. Den behandlar skadad vävnad och eventuella infektioner.
  • Den har bra sammandragande egenskaper, är rik på tannin och stimulerar blodcirkulationen.

Hur förbereder man behandlingen?

Du behöver bara applicera en droppe där du har dina invuxna hårstrån och mjukt massera området. Gör det två gånger per dag.

2. Essentiell tea tree-olja

Varför använder man detta?

  • Den är bra för att naturligt motverka bakterier, reducera infektion och torka ut inflammerade områden för att håret ska kunna växa ut ordentligt.
  • Efter lite mer än en dag kommer du att se hur inflammationen har reducerats.

Hur förbereder man behandlingen?

Gör likadant som med trollhasseloljan. Efter att ha tagit en varm dusch eller ett varmt bad, efter att du har torkat dig ordentligt, behöver du bara använda en droppe av denna olja som du masserar in i huden.

Om du vill få bättre resultat kan du göra det två gånger per dag. Använd en varm tyghandduk på de drabbade zonerna, för att sedan fukta området med den antibakteriella oljan.

4. Hur tar man bort invuxna hårstrån?

invuxna hårstrån

  • Gör det aldrig med händerna.
  • Använd en desinficerad pincett.
  • Applicera till slut lite aloe vera eller essentiell nyponolja för att det ska läkas ordentligt och för att undvika infektioner.

Det är viktigt att du alltid exfolierar huden innan du börjar ta bort hårstråna. På detta sätt kan du ta bort död hud och håren kan växa som vanligt.

MER FÖR DIG