Huskurer för att läka munsår snabbt

Genom att applicera ett lager vaselin på det drabbade området skyddar vi det från bakterier och påskyndar läkningsprocessen.
Huskurer för att läka munsår snabbt

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Munsår är ett utbrott som orsakas av Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1), vilket vi i allmänhet ådrar oss genom kyssar och nära kontakt med en person som har ett aktivt utbrott. När man smittats med herpesviruset förblir det i kroppen resten av livet. Utbrott kan utlösas av feber, infektion, stress, solbränna och födoämnesallergier. Men det finns lösningar! Här ger vi dig tips som kan hjälpa dig att läka munsår naturligt, snabbt och effektivt.

Enligt uppgifter från webbportalen MedLine Plus har nästan alla drabbade smittats av herpesvirus när de når vuxen ålder. Utbrottet sker vanligtvis i fem faser: stickningar, blåsor, dränering, skorpbildning och läkning. Den sista fasen är den mest smittsamma, när blåsorna spricker och dräneras på vätska.

Naturligtvis är det allra bästa att stoppa utbrott innan de inträffar under den första fasen. Men om blåsor redan bildats finns det mängder av huskurer som kan hjälpa dig att bekämpa detta problem och läka munsår snabbt.

För att läka munsår bör du täcka det på rätt sätt

Många gör misstaget att täcka munsår med smink. Detta kan dock fördröja läkningen och förlänga närvaron av blåsor. Istället för att använda makeup bör du applicera ett tunt lager vaselin för att hålla området skyddat från bakterier och på så sätt påskynda läkningsprocessen. Försök också att använda solskyddskräm när du är ute för att förhindra ytterligare skador.

Läppbalsam

Det finns många salvor på marknaden som innehåller dokosanol, vilket snabbar upp läkningsprocessen. Om du utsätts för vind eller bor i ett torrt klimat, använd ett läppbalsam för att förhindra att blåsor bildas.

Torra läppar

Livsmedel som hjälper dig att läka munsår

Det finns vissa livsmedel som innehåller en aminosyra som kallas lysin, vilket kan bidra till att bekämpa munsår. Livsmedel som mjölk, fisk, kött och baljväxter innehåller alla lysin.

Däremot kan livsmedel som innehåller en aminosyra som kallas arginin faktiskt vara gynnsamma för viruset. Arginin kan hittas i choklad, jordnötter, torkad frukt och mandlar.

Svart te

Om du redan har ett munsår, placera en påse svart te direkt på såret och gnugga försiktigt i flera minuter. Denna kur lindrar smärtan och hjälper blåsorna att läka.

Vitlök

Du kan läka munsår med vitlök

Vitlök är känt för sina antimikrobiella egenskaper som bekämpar ett stort antal virus. För att läka munsår delar du en vitlöksklyfta mitt itu och placerar en halva direkt på utbrottet.

Mjölk

Som vi nämnde tidigare innehåller mjölk lysin – en aminosyra som påskyndar läkningen av munsår. Blöt helt enkelt en bomullstuss i mjölk och badda direkt på munsåret. Denna kur är bäst vid de första tecknen på ett utbrott.

Tomater och aloe vera

För daglig rengöring kan du applicera tomatjuice i några minuter följt av aloe vera. Aloe innehåller många ingredienser som är mycket hälsosamma för huden och kan snabbt hjälpa dig att torka ut en blåsa.

Limefrukt

Limefrukt

Lime har antibakteriella och antivirala egenskaper som kan bidra till att läka munsår. För att få del av dess förmåner applicerar du helt enkelt några droppar av limejuice direkt på det drabbade området tre gånger om dagen.

Honung och vinäger

Både honung och vinäger har antivirala egenskaper som bekämpar munsår. Blanda en matsked honung med lite vinäger och applicera direkt på såret med en bomullstuss.

Förebyggande och övrig vård för att läka munsår

Du kan förebygga munsår med några enkla åtgärder. Det är mycket viktigt att göra sig av med tandborstar, handdukar eller andra produkter som har kommit i kontakt med ett aktivt munsår. De är mycket troligt smittade med viruset och senare användning kan leda till nya blåsor.

Diska porslin, glas och bestick noggrant. Ha handdesinfektionsmedel tillgängligt för att rengöra händer och eliminera bakterier och virus.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.