Hur vi kan undvika sprida och smittas av coronaviruset

maj 21, 2020
Information om hur man gör för att undvika bli smittad av och att sprida coronaviruset håller bokstavligen på att bli viral. Även om risken är låg i många länder, är det ändå en bra idé att känna till hur man bör handla för att minska risken att bli smittad.

Världen försöker lära sig från de många fall av infekterade personer under de senaste veckorna. Tyvärr har smittan av coronaviruset lett till tragiska slut för personer med nedsatt immunförsvar. Därför måste vi lära oss hur vi kan undvika att smittas av och sprida coronaviruset.

Vad är COVID-19?

Coronavirus är en familj av okänt ursprung och det finns tre olika typer av virus. De kan orsaka flera olika sjukdomar, från vanlig förkylning till allvarlig lunginflammation. Liknande kan de också orsaka adningssvikt i sin allvarligaste form.

De första fallen med det nya coronaviruset blev upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan i december 2019. Därefter har det förekommit en dramatisk spridning av viruset från smittade individer till friska individer.

Just nu är över 119 000 personer smittade och 4 284 av dessa har avlidit. Men även om antalet personer som fått diagnosen är hög, är dödssiffran fortfarande låg.

Du kanske också är intresserad av: Orsaker till bröstsmärta när man hostar

Vilka är symptomen?

Lär dig hur du kan undvika sprida och smittas av coronaviruset
Symptomen på att man har blivit smittad av coronaviruset är liknande de vid vanlig förkylning. Dock kan denna smitta leda till andningssvikt och andra allvarliga komplikationer.

Coronaviruset skapar vanligen symptom som är liknande de man har vid vanliga förkylningar. Några av dessa är:

Infektionen kan vara asymptomatisk eller manifestera sig genom de ovan nämnda symptomen, och kan leda till allvarligare tillstånd som lunginflammation och andningssvikt — i de allvarligaste fallen.

Generellt är det de svagaste individerna som drabbas värst, som bland annat äldre människor och personer med svagt immunförsvar.

Hur sprids smittan?

En av anledningarna till oro är det faktum att viruset kan överföras från en person till en annan. Faktum är att det kan, i mer sällsynta fall, överföras från en smittad person innan denna uppvisar några symptom.

Det finns dessutom idag ännu inte någon specifik behandling eller något vaccin mot sjukdomen. Därför är det väldigt viktigt att man vidtar säkerhetsåtgärder för att hindra smittan så mycket som möjligt.

Detta kanske intresserar dig: Hur influensan påverkar kroppen

Några åtgärder för att undvika sprida och smittas av coronaviruset

Tvätta händerna för att hindra smitta
Att tvätta händerna noggrant är bland de viktigaste åtgärderna för att motverka spridning av smittan.

Bland de åtgärder du bör vidta för att undvika sprida och att bli smittad av detta och även andra typer av virus är:

 • Undvik nära kontakt med smittade personer
 • Upprätthåll hygienen, och även om hygien alltid är viktigt bör du vara särskilt noga med att tvätta händerna ordentligt.
 • Håll minst en meters avstånd till andra människor.
 • Använd munskydd enligt specifika instruktioner för ditt gällande munskydd på platser där smitta förekommer.
 • Täck över näsa och mun med en pappersnäsduk när du hostar och nyser.

Handtvätt är bland de bästa skydden för att undvika sprida och smittas av coronaviruset

Handtvätt är ett bevisat, effektivt och billigt sätt att minska spridning av bakterier och virus. Proceduren för korrekt handtvätt är som följer:

 • Blöt händerna.
 • Ta lite tvål.
 • Gnugga händerna mot varandra.
 • Gnugga sedan den högra handflatan mot den vänstra handryggen, och låt den högra handens fingrar glida mellan de vänstra. Gör sedan samma sak omvänt.
 • Gnugga handflatorna mot varandra och knäpp fingrarna.
 • Ta tag i vänstra handens fingrar med den högra handens fingrar i ett omvänt grepp. Gnugga sedan de inre sidorna av fingrarna mot varandra.
 • Tvätta tummarna separat.
 • Gnugga fingerspetsarna.
 • Skölj händerna.
 • Torka händerna med en pappershandduk eller en ren handduk.
 • Stäng av kranen med handduken

Kortfattat

Det är viktigt att behålla lugnet och lita på effektiviteten och snabbheten i våra sjukvårdssystem.

Men följ oavsett dessa förebyggande åtgärder, speciellt om du ska resa till länder där smitta förekommer i hög grad.