Hur du tämjer frissigt hår med naturliga produkter

Ett av de vanligaste skönhetsproblemen för människor i alla åldrar är frissigt hår, speciellt om luften är fuktig. Det finns många produkter på marknaden som kan motverka det, men du kan också dra nytta av fördelarna med naturliga och hemgjorda behandlingar.

Frissigt hår uppkommer p.g.a. flera olika anledningar. Den vanligaste är torrhet, men håret påverkas också av värme (plattänger och hårtorkar), för många hårfärgningar och om du har naturligt torrt eller poröst hår.

Hemgjorda behandlingar för att motverka frissigt hår

 • Mosa en mogen banan och lägg till en matsked citronjuice och en matsked solrosolja. Blanda ordentligt och applicera sedan på håret. Låt det sitta i en halvtimme och tvätta sedan ditt hår som vanligt, men använd inte en hårtork. Låt det lufttorka.
 • Blanda en halv dl olivolja med ett rått ägg. Applicera i håret efter tvätt, eller blötlägg det först. Låt det sitta i 30 minuter och tvätta sedan håret igen. Olivolja är perfekt som uppmjukande medel för att återfukta håret, medan ägg innehåller lecitin, vilket är en aminosyra som används för att reparera vävnad och skapa nya celler.

frissigt2

 • Blanda en mogen banan med avokado. Applicera denna massa i fuktigt hår och låt det sitta i 20 till 30 minuter innan du sköljer. Tvätta sedan som vanligt. Bananer innehåller många antioxidanter som hjälper till att reparera håret, och avokado innehåller fettsyror som ger håret näring.
 • Blanda två dl majonnäs (hemgjord eller från affären) med en halv avokado. Applicera i ditt hår och låt det sitta i minst en halvtimme. Linda in huvudet i en fuktig handduk och täck med plastpåsar eller en ”heat cap”. Tvätta därefter som vanligt.
 • För att motverka frissigt hår kan du gnugga in ett rått ägg i håret. Massera in det ordentligt i skalpen och på de områden som är speciellt problematiska. Låt det sitta i 15 minuter innan du tvättar som vanligt med schampo och balsam.

hår

 • Blanda en dl äppelcidervinäger med en halv liter vatten och skaka ordentligt. Arbeta in blandningen i håret innan du tvättar det. Det är ett naturligt alternativ till andra behandlingar och hjälper inte bara för att motverka frissigt hår utan ger även lyster.
 • Använd naturliga eller essentiella oljor, som kokosnötsolja eller mandelolja. Dessa är näringsgivande för håret och ger det även en god doft. Tvätta ditt hår som vanligt och när det är halvtorrt masserar du in några droppar olja i håret och skalpen. Olivolja är ett annat bra alternativ som kan vara lättare att hitta i affären, men det ger inte någon lyster.
 • Massera in en matsked honung i ditt hår. Det är bra som ett naturlig balsam och har en söt doft. Du kan även blanda den med essentiella oljor, applicera i håret och låta det sitta i 10 minuter. Efter varje behandling sköljer du med kallt vatten och tvättar sedan som vanligt.
 • Du kan även använda kolsyrat vatten eller bordsvatten. Efter att ha tvättat ditt hår som vanligt sköljer du det med varmt, kolsyrat vatten.

frissigt3

 • Blanda 2 dl naturell yoghurt med det mosade fruktköttet från en mellanstor gurka. Applicera i håret och låt det sitta i runt en halv timme. Skölj med varmt vatten och red ut håret med dina fingrar.
 • Kombinera 2 dl kokosnötsmjölk, två matskedar honung och två matskedar olivolja. Lägg till mosat fruktkött från en avokado. Denna mask är väldigt näringsgivande för håret – efter att du har applicerat den låter du den sitta i 30 minuter innan du sköljer ordentligt. Tvätta som vanligt.
 • Blanda en burk kokosnötskräm med fyra matskedar citronjuice. När håret är rent och torrt applicerar du denna mask och täcker ditt hår med en duschmössa i minst en timme för att ingredienserna ska hinna verka (du kan göra annat under tiden). Tvätta med ditt vanliga schampo och balsam, och upprepa två gånger per vecka.
 • Ha i en matsked olivolja i en matsked av ditt favoritbalsam. Du kan göra det varje gång du tvättar ditt hår.

torrt_hår

Rekommendationer för att motverka frissigt hår

 • Välj hårprodukter av hög kvalitet – försök att inte spara in på det. Vissa produkter är gjorda speciellt för att motverka frissigt hår, men se till att undvika de som innehåller alkohol.
 • Tvätta alltid ditt hår med ljummet eller kallt vatten – använd aldrig varmt vatten eftersom det kan torka ut håret ännu mer.
 • Använd inte spännen eller hårsnoddar eftersom det kan skada och förstöra håret. Styla inte heller ditt hår för tajt, och sov alltid med utsläppt hår.
 • Det är bäst att använda borstar av trä, eftersom borstar och kammar av plast och metall kan producera mer statisk elektricitet.
 • Undvik att använda en locktång eller hårtork. Om du måste använda en hårtork, använd den med måtta och håll den ca 30 cm från skalpen.
 • Försök att inte tvätta ditt hår varje dag.
Kategorier: Skönhet Tags:
MER FÖR DIG