Hur man naturligt återställer magfloran

Att ha en frisk magflora är viktigt för god hälsa. Vissa vanor kan bryta ner dess naturliga barriärer så det är en bra idé att äta mat som motverkar det.
Hur man naturligt återställer magfloran

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2019

Magfloran spelar en väldigt viktig roll i dina tarmar och din generella hälsa, och är involverad i metaboliska processer, upptaget av vitaminer och mineraler samt hjälper immunförsvaret och energinivån. Men näringsbrist och användandet av antibiotika mm. kan skada magfloran.

I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du kan återställa magfloran så att den blir naturligt hälsosam.

Vad är magfloran?

En sund mage

Magfloran är en grupp mikroorganismer som börjar formas i den mänskliga kroppen efter födseln. Som ett resultat av kontakten med vår miljö växer den sig sakta i magtrakten. Den utgörs av hundratals miljarder bakterier från hundratals olika arter.

Bakteriefloran skapar en viss nivå av syra i tarmarna som motverkar att vissa mikroorganismer slår sig till ro.

Vad påverkar magfloran?

Det finns många faktorer som kan ändra eller förstöra den:

  • Processad mat, socker, raffinerat mjöl, friterad mat.
  • Perioder av stress. Stress har alltid en negativ påverkan på din hälsa. Förändringar i magen försvagar kroppens naturliga försvar och gör den mer känslig för sjukdomar.
  • Vissa mediciner som exempelvis antibiotika.
  • Kroniska sjukdomar i magen.

Härunder kommer vi att visa dig vilka livsmedel som är fördelaktiga.

Kefir

Kefir är probiotisk

Om du vill förbättra bakteriefloran i dina tarmar är kefir ett av de bästa livsmedlen, en typ av fermenterad mjölk som du enkelt kan göra hemma.

Allt du behöver är kefirgryn och mjölk.

  • Kefir ser ut som kokt ris och får näring från laktosen i mjölken, vilken gör att den fermenterar.
  • Du kan köpa den färdig eller så kan du skaffa kefirgrynen (som är en svamp) för att göra det hemma.
  • Det är bäst att äta kefir på morgonen på tom mage. Det är även bra som mellanmål.

Det finns även kefirvatten för den som är laktosintolerant.

Surkål

Surkål är ett traditionellt recept med fermenterad kål och salt, som går bra med kött och fiskrätter och hjälper till med matsmältningen. Eftersom det är ett fermenterat livsmedel är det en bra källa till probiotika vilket låter dig återställa tarmfloran.

Surkål görs genom att fermentera kål med salt i en glasbehållare. Ibland lägger man i kryddor för att förbättra smaken. Vi vill poängtera att det är skillnad mellan olika typer av den surkål som man hittar i affären. Vissa är inte fermenterade utan istället konserverade med alkohol, vinäger, salt, socker och andra tillsatser.

Om din surkål inte är fermenterad har den inte samma fördelaktiga effekt på tarmfloran.

Saltvatten

Saltvatten är ett populärt tillskott tack vare dess medicinska egenskaper. Till skillnad från raffinerat salt som bara innehåller natriumklorid innehåller havssalt 118 mineraler. Dessa näringsämnen absorberas av magen. De reglerar pH-värdet i magtrakten och hela kroppen.

Om du lider av förstoppning kan du försöka dricka havsvatten blandat med två och en halv del färskvatten. Du kan även använda det i dina recept istället för vanligt salt. Om du vill bevara dess medicinska egenskaper bör du använda det okokt. Det fungerar bra i grönsaksjuicer, soppor, såser och sallader.

Tillskott

Om du vill återställa tarmfloran på bara några dagar efter att ha varit sjuk eller ha tagit medicin så rekommenderar vi att du tar tillskott som är designade för att återställa bakteriefloran.

Det viktigaste att komma ihåg är att ta dem minst en timme innan din måltid. Du kan ta dem innan du går och lägger dig eller på morgonen innan frukost.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ceasar, R. (2017). Tarmfloran i hälsa och sjukdom. Nordisk Nutrition.
  • Abrahamsson, T. (2012). Tarmflora med l??g diversitet ??kar risken f??r atopiskt eksem det f??rsta levnads??ret. Lakartidningen.
  • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.