Hur man märker om äggen har blivit dåliga

Var väldigt försiktig med ägg, för om de har blivit dåliga kan de ge dig matförgiftning. Det är därför viktigt att kontrollera om de är färska.
Hur man märker om äggen har blivit dåliga

Senaste uppdateringen: 01 december, 2018

Hur vet man om äggen har blivit dåliga? Om du vill få reda på om äggen du haft i kylen ett tag fortfarande är ok att äta kan du använda dig av våra tips.

Man måste vara speciellt uppmärksam på ägg, för om man äter dem efter att de blivit dåliga kan man bli sjuk.

Hur kan jag se om äggen har blivit dåliga?

Det finns några sätt att se om ett ägg är bra eller om det är bäst att kasta det. Om du exempelvis skakar det och hör att gulan slår mot insidan av skalet är det fortfarande bra.

Här är några andra test.

Lägg ägget i vatten

ägg i genomskinlig behållare

Det första du gör är att lägga ägget i en behållare med vatten, helst genomskinlig.

Tänk på:

  • Om ägget sjunker snabbt och håller sig på botten i ett horisontalt läge är det fortfarande okej.
  • Om du ser att det sakta sjunker ned och håller sig på botten i en diagonal eller upprätt position är det inte färskt.
  • Du kan tänka så här: ju större vinkel, desto äldre är ägget. Men ägget är fortfarande okej att äta.
  • Om ägget inte sjunker till botten och istället flyter i mitten, är det ett tecken på att det har blivit dåligt och inte borde ätas.
  • Om du ser att ägget flyter på vattnets yta innebär det att det har blivit riktigt dåligt. Flytandet beror på gaserna som det organiska materialet producerar när det bryts ner. Som sagt har ägget nu passerat den punkt där det går att äta.

Koka ägget

kokande ägg
  • Om du kokar ägget, skär det på hälften kan du kolla huruvida äggulan är i mitten och att där finns små utrymmen som är fyllda med luft. Ägget är då fortfarande okej att äta.
  • Men om äggulan är närmre skalet och det finns mer luft i det har det blivit dåligt.

Knäck ägget

Ett annat enkelt sätt att se om ägget fortfarande är bra eller inte är genom att knäcka det på en tallrik.

  • Om du ser att ägget inte sprids ut för mycket och att gulan är intakt är ägget färskt.
  • Om du andra sidan ser att vitan och äggulan sprids ut över hela tallriken är det dåligt.

Kolla efter ett utgångsdatum

ägg i korg

Något att tänka på är när hönan lade ägget. Det är känt som “vecka 0”. Efter vecka 3 borde äggen inte säljas. Anledningen är att äggen går ut i vecka 4 enligt det datum som står på etiketten. Därefter börjar de förlora sina organoleptiska egenskaper, och man ska helst inte äta dem efter vecka 6.

Några rekommendationer för ägg är att förvara dem i originalförpackningen och alltid ställa dem på en sval och torr plats. De kan hålla sig bra i upp till tre veckor. Om du kokar äggen ska du förvara rester i kylen i en lufttät behållare. De kan ätas upp till 3 eller 4 dagar efter det. Men det är alltid bättre att kolla saker som lukt, etc.

Kom ihåg att maten håller sig kortare tid när det är varmt ute. I det fallet är det bäst att bara förvara dem i 2 dagar. Glöm inte dessa tips för att kolla huruvida äggen har blivit dåliga om du känner dig osäker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
  • Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
  • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
  • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.