Upptäck 3 gelatinbaserade kurer som lindrar ledsmärta
Din ledsmärta kan bero på trauma, överansträngning eller utvecklingen av vissa kroniska åkommor. Dessa symtom kan påverka livskvaliteten genom att begränsa din rörlighet och i slutändan leda till olika typer av handikapp.
Den mest drabbade samhällsgruppen är utan tvekan äldre människor som sedan tidigare lider av broskförlust eller försvagade senor och ligament.
Det är även vanligt hos de som lider av reumatoid artrit, artros och andra inflammatoriska sjukdomar som kan påverka leder och skelettet.
Den behandling som ges till drabbade inkluderar smärtstillande medel och fysioterapi. Dock finns det även naturliga komplement du kan använda för att minska inflammationen och stilla symtomen. Naturliga huskurer baserade på gelatin tillhör dessa, eftersom gelatinet är mycket rikt på näringsämnen.
Idag vill vi dela med oss av de huvudsakliga fördelarna med gelatin, med ett fokus på att lindra ledsmärta. Vi kommer att presentera tre kurer baserade på ämnet som du enkelt kan testa hemma.
Vilka är de naturliga fördelarna med gelatin mot ledsmärta?
Gelatin utvinns från nötkötts- och fläskindustrin ur djurens ben och skinn. Det är prisat för att vara bland de bästa naturliga källorna till kollagen och för att det hjälper till att reparera skadad kroppsvävnad.
Eftersom gelatinet till stor del består av animaliskt kollagen har det en mycket hög proteinhalt (ungefär 90%).
Gelatinet innehåller också vatten, mineraler, vitaminer och andra viktiga näringsämnen som främjar starka ben och fastare hår och naglar.
Även om du kan utnyttja dessa egenskaper genom att helt enkelt få i dig gelatin genom maten går det även att applicera ämnet som en del av mer lokala salvor och krämer, och få lindring ändå.
1. Gelatinkur: Kompresser
Du kan använda en gelatinkompress för att minska inflammationen och kontrollera smärtan i lederna. De har en avslappnande effekt som gör dig mindre trött efter att du har ansträngt dig, genom fysisk aktivitet eller annat.
Ingredienser
- 1 matsked gelatin utan tillsatta smaker
- 1 liter vatten
- 1 brett bandage
- 1 blad plastfolie
Hur gör man?
- Blöt bandaget i varmt vatten och vik det från kant till kant flera gånger om.
- Tillsätt gelatinet till bandaget och applicera på de områden som gör ont.
- Täck med plastfolie och lämna kompressen på i en timme.
- Upprepa varje dag tills smärtan försvinner.
2. Gelatin med kallt vatten
Denna kur ger din kropp en stor mängd prolin och hydroxyprolin, två livsviktiga aminosyror som reparerar bindvävsskador och lindrar led-, muskel- och bensmärta.
Ingredienser
- 1/2 matsked gelatin utan tillsatta smaker (5 g)
- 100 ml isvatten
- 100 ml varmvatten
Hur gör man?
- Tillsätt gelatinet till isvattnet och låt stå under natten.
- På morgonen, häll i det varma vattnet och värm upp blandningen med en dubbelkokare.
- När du märker att gelatinet är redo, lyft bort från värmen och vänta i några minuter innan du äter det.
- Ät helst på tom mage åtminstone en halvtimme innan du äter din vanliga frukost.
- Om du vill ge gelatinet en mer behaglig smak kan du tillsätta lite apelsinjuice eller annan fruktjuice.
Vill du veta mer? Se även: 6 alternativa behandlingar för artritsmärta
3. Naturlig gelatinmjölk
Gelatinmjölk är ett utomordentligt komplement till en god frukost eftersom det hjälper kroppen återhämta sig och ladda upp med energi inför dagen.
De 18 essentiella aminosyrorna och höga halterna kollagen i gelatin hjälper kroppen att stärka leder och ben.
Ingredienser
- 2 matskedar gelatin utan tillsatta smaker
- 150 ml kall mjölk
Hur gör man?
- Tillsätt gelatinet till den kalla mjölken och låt stå i åtminstone en timme.
- Värm upp blandningen i en dubbelkokare och lyft bort från värmen så fort det börjar koka.
- Du kan tillsätta en skvätt honung för att ge det hela lite sötma.
- Drick gelatinmjölken efter att ha låtit den svalna i 10 till 15 minuter.
- För ledsmärta är det en bra idé att göra det i tre veckor.
Alla gelatinkurer vi har presenterat är endast till för att lindra smärta associerad med ledproblem. Om din smärta kvarstår eller blir värre två veckor in i kuren, besök din läkare och få en ordentlig diagnos.
Även om gelatin är ett säkert ämne som sällan har bieffekter rekommenderar experter att undvika det om du har problem med levern eller kroniska matsmältningssvårigheter.
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
- Volk, S. W., Kapatkin, A. S., Haskins, M. E., Walton, R. M., & D’Angelo, M. (2003). Gelatinase activity in synovial fluid and synovium obtained from healthy and osteoarthritic joints of dogs. American Journal of Veterinary Research. https://doi.org/10.2460/ajvr.2003.64.1225
- Karim, A. A., & Bhat, R. (2009). Fish gelatin: properties, challenges, and prospects as an alternative to mammalian gelatins. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.07.002