Hur drar man nytta av använda tepåsar?

januari 3, 2016
Personer som dricker te eller avkok slösar ofta bort något som kan vara användbart på många olika sätt: tepåsarna de precis har använt.

De är faktiskt inte bara torkade rester av växter som inte längre har någon användning. Vi ska i denna artikel förklara dess överraskande användningsområden: som gödningsmedel för dina växter, behandling för påsar under ögonen, kur för att eliminera odörer från kylskåpet och garderober, eller som kur mot myggor, mm.

Miljömedvetenhet

Varje dag blir allt fler intresserade av att få ut det mesta av vad de har såväl som att slösa så lite som möjligt. I denna artikel kommer du att upptäcka att dricka te eller avkok varje dag inte bara är en nyttig vana, utan även kan ge dig praktiska lösningar för flera andra problemområden.

Tepåse-A-girl-with-tea-500x383

Gödningsmedel för växterna

Många som har en trädgård eller fruktträdgård har redan en komposthög: en hög där de dagligen kastar organiska rester från matlagning eller oanvända portioner, och som efter några veckor blir gödningsmedel för växterna. Utan tvekan tillåter denna resurs oss att slösa mindre och samtidigt få mer bördig jord.

Genom att följa samma spå kan innehållet i tepåsarna låta oss gödsla våra inomhusväxter i mindre skala. Du kan vänta tills du har flera stycken eller, ännu bättre, använda varje direkt efter att du gjort te. Du kan helt enkelt dumpa den använda tepåsens innehåll direkt i dina krukor och blanda runt det lite i jorden.

Om tepåsarna är av organiskt material och inte innehåller någon metall kan du begrava dem direkt i jorden och täcka över med lite jord.

Växt-rabi-w-500x375

Antiinflammatoriskt medel

Majoriteten av alla teer har fördelaktiga egenskaper för vår interna hälsa, men även för vår hud. De vanligaste, svart te eller grönt te, har antiinflammatoriska egenskaper som till exempel hjälper till att behandla påsar under ögonen, svullna ögonlock, eller insektsbett.

Tepåsarna är ännu effektivare om de är kalla, eftersom kyla också hjälper till att minska svullnad. Därför föreslår vi att du lägger tepåsarna i frysen. När du behöver en tar du bara ut den och applicerar i några  minuter.

Absorberar odörer

Detta är förmodligen en av de minst kända användningarna. Använda tepåsar som torkat har förmågan att likt bikarbonat absorbera dåliga odörer. Av denna anledning är de perfekta att ha i kylskåpet eller i garderober.

En tepåse är dock inte tillräckligt för att eliminera odörer från stora utrymmen, och därför rekommenderar vi att du placerar flera av dem tillsammans i en låda med hål i. Det ser dessutom lite bättre ut.

Du kan även använda dem för att rengöra mattor och sängar tillhörande dina husdjur. Du behöver bara strö ut innehållet i tepåsarna ovanpå, låta det vara i några minuter, och sedan städa upp med dammsugaren. På så sätt eliminerar du damm och dåliga odörer samtidigt.

Rökelse mot myggor

De som älskar rökelse och aromer bör veta att blad från te och avkok även kan användas i en rökelsebrännare för att rengöra luften och driva bort mygg, framförallt om de innehåller svart te, citron, lavendel, rosmarin, eller eukalyptus.

Återanvänd samma tepåsar

Om du försöker spara maximalt bör du även veta att du kan återanvända samma tepåsar för ytterligare avkok, speciellt om de fortfarande har mycket smak kvar. Den andra gången kanske du kan använda två använda tepåsar för ett avkok, och därigenom uppnå samma smak som en ny påse.

Du kan även koka några använda tepåsar och använda vattnet för att bereda ett fotbad eller bara lägga till det i ditt badvatten. Deras antiinflammatoriska egenskaper och förmåga att eliminera dåliga odörer fungerar även här.

Bilder från A girl with tea, rabi w och Anders Adermark.

MER FÖR DIG