Tips mot högt kolesterol: hur du kan sänka högt kolesterol
Kolesterol är en lipid som finns i kroppens alla celler, men det är bra att veta hur man kan sänka högt kolesterol när det produceras för mycket.
För högt kolesterol anses skadligt för din hälsa, men det behövs faktiskt i vissa mängder i kroppen. Kolesterol bidrar till att kroppens alla system fungerar ordentligt.
Levern ansvarar för att utsöndra kolesterol på naturlig väg. När det har syntetiserats deltar det i skapandet av galla och hormoner och spelar en roll i hjärt- och kärlsystemet. Men eftersom det även når blodet från den mat du äter, kan det bli farligt och orsaka allvarliga problem.
Det beror på att det fastnar på artärernas väggar. Det bildar ett tjockt lager som kan leda till problem med blodcirkulationen och blodtrycket. Dessutom ökar din risk för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar som kan minska din livskvalitet om de lämnas obehandlade.
Det är därför det är så viktigt att förstå farorna med högt kolesterol. Till exempel: hur det brukar se ut, och vilka tips du kan följa för att sänka det?
Vad innebär högt kolesterol?
Kolesterol, som också kallas lipoproteiner, delas ofta in i tre olika kategorier:
- Högdensitets-lipoprotein (HDL), som också kallas det goda kolesterolet
- Lågdensitets-lipoprotein (LDL), som också kallas det dåliga kolesterolet
- Totalt kolesterol: ett sammanlagt värde av allt kolesterol
Det goda kolesterolet har en skyddande effekt mot åderförkalkning och sänker det dåliga kolesterolet. Men det finns ofta inte tillräckligt av det för att göra jobbet på ett bra sätt.
En person anses ha högt kolesterol, eller hyperkolesterolemi, om den totala nivån är högre än 200 mg/dl. Det är då man behöver följa tips för att sänka högt kolesterol. Det är också en positiv diagnos om LDL ligger under 130 mg/dl eller HDL ligger under 35 mg/dl hos män och 40 mg/dl hos kvinnor.
Att ha högt kolesterol innebär att om du inte kan hålla nivån i schack löper du en högre risk att utveckla hälsoproblem. Och dessa risker påverkar inte bara ditt hjärta utan också hjärnan och levern.
Vill du veta mer? 9 trick för att stärka ditt hjärta
Vilka är symtomen på högt kolesterol?
Ett av huvudproblemen med hyperkolesterolemi är att det vanligen inte ger några tydliga tecken till att börja med. Det gör det svårt att upptäcka och det är orsaken till att man ibland kallar det den tysta mördaren. När problemen blir större finns det varningssignaler som kan få dig att misstänka att du har högt kolesterol och då bör du gå på en medicinsk kontroll.
De vanligaste varningssignalerna är:
- Inflammation i lederna
- Dålig andedräkt
- Matsmältningsbesvär
- Förstoppning
- Dålig balans/yrsel
- Smärta i bröstet
- Huvudvärk
- Suddig syn
- Livsmedelsintolerans
- Utslag
- Svaghet och trötthet
Vi vill förtydliga att dessa symtom också kan peka på andra sjukdomar och hälsoproblem. Och ibland har de inget alls att göra med dina kolesterolnivåer. En läkare bör dock titta på symtomen eftersom de kan vara viktiga för att ställa rätt diagnos.
Vilka är riskerna med att ha högt kolesterol?
Om du har högt kolesterol och inte gör något åt det kan det medföra allvarliga konsekvenser för din hälsa. Det kan till och med vara dödligt.
Några av riskerna är:
- Arterioskleros: åderförkalkning orsakas av ett hinder i artärerna på grund av uppbyggnad av kolesterol.
- Stroke: ett resultat av att blodet inte når hjärnan.
- Kärlkramp: uppstår på grund av ett otillräckligt blodflöde till en viss del av hjärtat.
- Kranskärlssjukdom: uppstår på grund av ett hinder i artärerna; det kan leda till en hjärtattack.
- Problem med lever och gallblåsa
- Diabetes
- Övervikt
Hur kan man sänka högt kolesterol?
Det finns numera läkemedel som hjälper till att förhindra uppbyggnad av kolesterol i artärerna. Den viktigaste behandlingsmetoden är dock en förändrad livsstil.
Läs den här artikeln: 7 livsmedel du borde äta för att skydda hjärtat
Livsmedel du bör undvika
På grund av det höga innehållet av mättat fett och kolesterol finns det ett antal livsmedel som bör ätas endast i måttliga mängder.
De viktigaste är följande:
- Rött kött och charkvaror
- Smör
- Prefabricerade bakverk
- Vegetabiliska oljor som palmolja och soja
- Bordssalt och salta snacks
- Mjölk och mejeriprodukter med normal fetthalt
- Prefabricerade korvar och dressingar
- Skräpmat
Livsmedel som kan hjälpa till att kontrollera högt kolesterol
Som ersättning för de livsmedel som nämns ovan bör du istället äta mer av sådant som hjälper dig att sänka högt kolesterol.
Dessa innefattar:
- Nötter och frön
- Avokado
- Olivolja
- Fet fisk
- Havre och fullkorn
- Grönsaker
- Baljväxter
- Naturell yoghurt
Gör träning till en rutin
Att skaffa dig den goda vanan att träna regelbundet är något som kan förebygga och sänka högt kolesterol. Något som ofta förbises är att en stillasittande livsstil faktiskt är en stor orsak till sjukdomen. Om du promenerar och kör konditionsträning i minst 30 minuter per dag minskar det risken att drabbas.
Rök inte
Rökning kanske inte ökar det dåliga kolesterolet, men det kan förstöra det goda kolesterolet och gör det svårare att förbättra konditionen.
Gå ned i vikt
Människor som är överviktiga eller lider av fetma måste gå ned i vikt för att minska konsekvenserna av högt kolesterol i kroppen. Det är inte lätt och händer inte på en gång, men det kan göras om du börjar med en hälsosam livsstil. Tror du att du kan ha högt kolesterol? Om du misstänker det, eller om du har problemet i släkten, bör du kontakta en läkare för en hälsoundersökning.
Kom ihåg att ju tidigare det upptäcks, desto lättare blir det att få problemet under kontroll.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Argüeso Armesto, R., Díaz Díaz, J., Díaz Peromingo, J., Rodríguez González, A., Castro Mao, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
- Antonio, S. (2013). El colesterol. Article.
- Sekretaryova, A. N., Beni, V., Eriksson, M., Karyakin, A. A., Turner, A. P. F., & Vagin, M. Y. (2014). Cholesterol self-powered biosensor. Analytical Chemistry. https://doi.org/10.1021/ac501699p
- Maldonado, O., Ramírez, I., García, J. R., Ceballos, G. M., & Méndez, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Rev Mex Cienc Farm.