Goda människor gömmer sina sår, men ger aldrig upp

Blanda inte ihop goda människor med sådana som vill utnyttja oss. Om du känner dig utnyttjad ska du lära dig att ta avstånd och skydda din integritet.

Goda människor är mer än bara pelaren i en familj, en evig bundsförvant i en grupp vänner eller en lysande stjärna i våra komplexa samhällen.

Det är en utmaning, för de måste framförallt konfrontera lurendrejerier, svek och idén att alla inte ser och uppfattar världen från deras synvinkel.

Det är inte lätt, men låt oss klargöra en sak: tro inte att människor delas upp i goda och onda. Det fungerar inte så.

Det handlar om att förstå att det finns människor med unika drag och egenskaper som gör dem till unika individer. Det är dessa som ser världen från sina hjärtan. De står ut från mängden som känsliga, men besitter större mod.

De följer sina instinkter, men oftast avfärdas de som naiva eftersom de litar för mycket på andra och är sårbara för att ge allt men inte få något tillbaka.

Det är sant att de gömmer många sår och mycket smärta som nu täckts med ärr, men goda människor ger inte upp och vill inte ändra sin attityd. Detta eftersom de inte kan göra det på något annat sätt; ingen kan dra upp sina rötter så lätt.

Om du kan identifiera dig i detta ska vi nedan förklara några sätt du kan konfrontera ditt dagliga liv på.

Goda människor måste ta hand om sin känslomässiga integritet

paddlande-kvinna

Det är intressant att goda människor klandrar sig själva när de sviks av andra.

Om någon förråder mig känner jag mig skyldig över att ha väntat mig så mycket av andra eller för att jag litat ovillkorligt.

 • Lite i taget fastnar varje liten bit av smärta och svek vi känner i våra hjärtan i den personliga ryggsäck vi kallar självkänsla.
 • Genom att känna oss ansvariga för varje besvikelse eller misslyckande skapar vi en negativ självbild, när någon som erbjuder omvårdnad, stöd och positiv energi i själva verket aldrig borde komma till denna slutsats.
 • Vi måste alltid bibehålla en inre balans i både våra positiva och negativa verkligheter.

Läs även: Låg självkänsla: När du blir din egen fiende

För om vi inte gör det blir vi offer istället för hjältar, och när folk omkring oss ser det blir risken större att de kommer utnyttja oss.

Konsten att vårda självkärlek

man-vattnar-hjarta

Självkärlek är en känslomässig och psykologisk muskel som ger oss styrka och värdighet. Tänk dig ditt skelett. Tack vare denna struktur kan du stå på benen och vandra runt i världen.

 • Om du bryter ett ben upplever du inte bara smärta, utan förlorar även din rörelseförmåga och löper till och med risken att bli beroende av andra.
 • Goda människor måste utöva självkärlek. För att uppnå det måste du lära dig att säga nej när du inte vill göra något och när du inte kan göra allt som krävs av dig.
 • Att vara vänlig mot andra betyder inte att ge upp din värdighet. Om du känner dig som ett offer för manipulation eller själviskhet har du rätten och skyldigheten att skydda dig själv. Stå upp för dig själv.

Läs även: 7 tecken på att du inte älskar dig själv tillräckligt

Ärren du gömmer är vad du är idag

kvinna-med-faglar

Du har sårats många gånger, och kanske har du aldrig delat de svek du genomlevt med någon.

 • Du måste lära dig att hantera dessa situationer och känslomässiga sår.
 • Om någon sviker dig är det inte ditt fel. Förstå att alla inte är som du skulle vilja.
 • Visst känner du dig sårad, och det svider fortfarande, men ju fortare du går vidare desto bättre.
 • Våra ärr lär oss att se saker tydligare, bli klokare, att inte ge allt i utbyte för inget och att inte öppna våra hjärtan för de som inte visat oss någon äkthet.

Ge aldrig upp, glöm aldrig dina rötter

 • Goda människor kan inte vara något annat än vad de är: de har öppna hjärtan mot de omkring sig och står redo att hjälpa och göra andra lyckliga.
 • Det är så de mår bra och lever livet. Kanske är det därför det finns så mycket smärta och tomhet när deras  hängivelse, ansträngningar och närvaro inte uppskattas.
 • Men glöm aldrig dina rötter. Förstå att vänlighet och värdighet går hand i hand.
 • Genom att dra uppmärksamhet till dig själv med ord som: ”Försök tänka på hur jag känner mig” eller ”Du får mig att känna mig värdelös” är du inte självisk. Det är så du försvarar dig och utövar självkärlek

För att summera ska du aldrig sluta vara den du är, vilket är allt du någonsin känt till. Men glöm inte att även goda människor alltid kan etablera gränser och skydda sig själva.

 

ORIGINALARTIKEL

Spara

MER FÖR DIG