En modells ben amputerades pga. tampong

För att minimera risken för denna sjukdom är det viktigt att aldrig använda en tampong i mer än åtta timmar i sträck samt att alternera med användning av binda minst en gång om dagen.

Tamponger är en av de mest användbara produkterna för feminin hygien idag då de är enkla och behändiga att använda för kvinnor under ”den tiden på månaden”.

Men det finns en varning på varje förpackning: det faktum att en tampong kan orsaka toxiskt chocksyndrom (TSS), vilket är en väldigt sällsynt form av bakteriell infektion som kan vara dödlig om den inte behandlas.

I ett fall av denna sjukdom tvingades en framgångsrik amerikansk modell vid namn Lauren Wasser amputera sitt ben.

Vad är toxiskt chocksyndrom?

Denna sällsynta sjukdom är en av de huvudsakliga riskerna med att använda tamponger och orsakas av en typ av bakterie vid namn staphylococcus aureus, som finns naturligt i huden, armhålorna, vaginan, bäckenbottnen och svalget. Dess tillväxt kan även orsakas av en infektion.

Det uppskattas faktiskt att en tredjedel av världens befolkning har denna bakterie in sina kroppar, men att de inte drabbas av de negativa effekterna på hälsan.

Tamponger

Problemet sätter igång när bakterien börjar producera giftiga ämnen (toxiner), något som händer extra snabbt i varma miljöer. Sådana miljöer skapas när du till exempel använder en absorberande tampong som koncentrerar vätska på en plats under en längre tid, då det främjar bakterietillväxt.

Alla feminina hygienartiklar – oavsett märke – kommer faktiskt med en varning, men den är ofta så liten att få uppmärksammar den. Genom att ignorera sjukdomen och dess symtom kan bakterien härja fritt i kroppen, utan att du ens vet om att något är fel, och det kan leda till att du kanske inte agerar förrän det är för sent.

Det är vad som hände för Lauren Wasser, som efter att ha drabbats av de förfärliga konsekvenserna av toxiskt chocksyndrom ville dela med sig av sin historia med alla kvinnor för att de i fortsättningen ska vara försiktigare när de använder tamponger.

Historien…

Modell

I Laurens fall började den sorgliga historien den 3:e oktober 2012, när hon började känna sig svag och febrig som om hon hade influensan. Hon hade mens under tiden och använde sina vanliga tamponger, som hon alltid föredrog när hon jobbade.

Hon hade redan menstruerat i elva år och tampong var hennes förstahandsval när det kom till feminina hygienartiklar, eftersom de gjorde att hon kände sig säker under ”den tiden på månaden”.

Precis som med nästan alla kvinnor förklarade Laurens mamma hur hon skulle använda tamponger när hon nådde den åldern, och självklart att hon var tvungen att byta var tredje eller fjärde timme, eftersom att bära dem längre var en risk för hälsan.

Dagen då hennes infektion startade hade Lauren bytt sina tamponger i rätt tid som vanligt, med sin mammas ord i åtanke, men den kvällen gick hon på en födelsedagsfest, varpå hennes influensaliknande symtom förvärrades.

Hon försökte verka normal, men hon kämpade för att hålla sig stående och alla sa att hon såg hemsk ut. När hon inte orkade höra det längre lade hon sig ner på en säng och stängde ögonen. Allt hon ville var att sova.

Lauren åkte inte till sjukhuset den kvällen, utan gick till sängs efter att ha nämnt till sin mamma att hon ville fortsätta sova. Följande morgon fick hennes oroade mor en vän och en polis att besöka henne, och de fann då modellen på golvet i sitt rum.

Hennes överlevnad anses nu vara ett mirakel. Läkarna sa att hon anlände till sjukhuset med bara tio minuter kvar att leva. Hennes feber var en bra bit över 37 grader och hennes organ hade börjat svikta. De befarade att hon fått en hjärtattack.

Senare, efter att läkarna lyckats rädda hennes liv, diagnostiserades Lauren med toxiskt chocksyndrom, och till allas fasa hade infektionen orsakat kallbrand.

Protes

Efter att ha förlorat sitt ben kände Lauren som om hennes liv var över, att ingen annat hade mening. Men hon lyckades till slut återhämta sig och insåg att hon hade mycket kvar i livet, vilket gav henne styrka att kämpa för att höja medvetenheten om denna sjukdom.

Hennes advokat uppmuntrade henne att kämpa mot tillverkaren av den tampong hon använt (Kotex Natural Balance) för att de inte tillhandahållit tillräckligt med information om riskerna med att använda tamponger.

Nu, efter tre år, har hon återhämtat sig och återvänt till arbetet med stöd från alla som tror på henne.

I sin senaste fotografering beslutade hon att visa världen resultatet av hennes tragiska historia för första gången, genom att posera i helkroppsbilder som visar hennes benprotes.

MER FÖR DIG