Dessa artificiella hornhinnor kan ge syn åt miljontals

En ny behandling som har utvecklats av forskare i Australien kan komma att återställa synen för miljontals med hornhinnesjukdomar. Lär dig mer om denna fantastiska upptäckt här!
Dessa artificiella hornhinnor kan ge syn åt miljontals

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Artificiella hornhinnor kan ge syn åt miljontals av människor som drabbats av sjukdomar på just hornhinnan. I den här artikeln möter vi Hernandez. Hon är 60 år gammal och lider av bullös keratopati: blåsor i hornhinnan.

Om det blir lämnat obehandlat kommer hon antagligen att förlora synen förr eller senare. För att undvika det valde hon att genomgå en hornhinnetransplantation. Hennes syn blev inte bättre, så hon måste nu vänta på en ny hornhinnedonator.

Det finns idag miljontals människor som väntar på en sådan transplantation, precis som Hernandez. Det är dock svårt att hitta donatorer för just hornhinnan. Den har även en tendens att brytas ner allteftersom tiden går.

Därför kopplar man denna komplexa struktur, som innehåller det största antalet nervändar i hela kroppen, ofta till blindhet. Vetenskapsmän har letat efter ett alternativ i många år. De har letat efter ett sätt att byta ut hornhinnan utan att behöva vänta på en donator.

Lösningen? Artificiella hornhinnor som använder sig av hydrogel. De utvecklades av vetenskapsmannen Berkay Ozcelik vid University of Melbourne (Australien). De har gett Hernandez nya hornhinnor som är kompatibla med hennes kropp och i perfekt skick, utan att hon skulle behöva gå och vänta på en donator. Hon hade nu återfått sin syn.

Lär dig allt om denna fantastiska upptäckt här.

Artificiella hornhinnor av hydrogel: Framtida behandling för olika typer av blindhet

öga med artificiell hornhinna

Låt oss först titta på vad hornhinnan gör för att förstå hur viktig denna upptäckt är.

  • Hornhinnan är det yttre skiktet på ögat.
  • Hinnan skyddar dig från bakterier, damm och annat som kan irritera.
  • Den låter ditt öga fokusera. När din hornhinna hårdnar eller förlorar sin elasticitet kan du inte längre se detaljer på saker.
  • En frisk hornhinna är fuktig och genomskinlig, men ålder och sjukdomar kan påverka den.

Hornhinnor som återställer synen

När man pratar om organdonation tänker folk oftast på organ som hjärta, lever, njurar… Men hornhinnor är förstås också viktiga och kan återställa synen hos de som har blivit av med den. Artificiella hornhinnor är därför ett stort genombrott:

  • Först och främst kommer patienter inte att behöva vänta på en donator längre för att få en transplantation.
  • De kommer inte heller att behöva vänta på en transplantation till om den första blir bortstött.
  • Hydrogelhornhinnor kommer att vara kompatibla med varje individ eftersom man gör dem med varje enskild persons stamceller.

Hur var då denna fantastiska upptäckt möjlig?

Vad är hydrogelhornhinnor?

öga

Man skapar dem så här:

  • Hornhinnans endotelceller är kultiverade i ett labb över ett lager hydrogel. För att göra det tar man DNA-prov från patienten så att de inte blir bortstötta.
  • Sedan växer cellerna på hydrogellagret tills man kan använda det tunna lagret på patientens öga.
  • De nya cellerna kan återställa ögats förmåga att pumpa syre och vatten till den nya hornhinnan för att hålla den fuktig och genomskinlig.
  • Lagret är tunnare än ett mänskligt hårstrå (50 mikroner) och efter några månader bryter det ner sig självt och cellerna fortsätter utan artificiellt stöd.

Målet är att göra den nya hornhinnan permanent och motverka bortstötning från immunförsvaret.

Framtida perspektiv på artificiella hornhinnor

öga med artificiell hornhinna

För tillfället har man gjort allt testande i ett labb med bra resultat. Många pratar dock redan om det som ett effektivt botemedel mot många typer av blindhet. Berkay Ozcelik säger att de inom två månader kommer att börja testa på människor och sedan vänta på resultaten.

Att kultivera hornhinneceller kan bli ett nytt hopp för miljontals människor med nedbrutna hornhinnor. Vi väntar med spänning och förhoppning på att få reda på vad de mänskliga testerna för med sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Delgado C, Edgar, Durán O, Patricia, Neira S, Orlando, & Veloza G, Claudia. (2008). Queratitis por Pseudomonas aeruginosa asociada al uso de lentes de contacto de hidrogel de silicona de última generación: Reporte de un caso. Revista chilena de infectología25(4), 295-300. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000400011
  • Giráldez-Fernández, M.J., Díaz-Rey, A., García-Resua, C., & Yebra-Pimentel-Vilar, E.. (2008). Variaciones diurnas de espesor y curvatura corneal central y paracentral. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología83(3), 183-192. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0365-66912008000300010&lng=es&tlng=es.
  • Córnea Artificial – Definición Y Tratamientos.Web. Apr 26, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.