De vanligaste myterna om bipolaritet

Många tror på falska myter om bipolaritet som inte har något att göra med verkligheten. Lär dig sanningen och hur sjukdomen kan påverka kroppen och sinnet.
De vanligaste myterna om bipolaritet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bipolaritet karaktäriseras av plötsliga humörsvängningar utan någon märkbar orsak. Men det är inte en komplett definition. Det finns välkända myter om det som borde diskuteras och sedan förkastas.

Ibland använder vi order “bipolär” felaktigt och utan att tänka oss för. Det är inte bara skadligt för de som lider av sjukdomen, utan representerar också felaktiga myter.

De vanligaste myterna om bipolaritet

Det påverkar bara ditt humör

ledsen-person-röker-cigarett

Det är vanligt att tro att bipolaritet bara handlar om känslor. Men det är ett stort misstag och en av de största myterna kring ämnet.

  • En bipolär person har också problem med bedömningar, svårigheter att koncentrera sig och problem med minnet.
  • Man kan också ha problem med sexlusten och låg energi, vilket kan leda till depression och dålig  självkänsla.

De kan inte leva ett normalt liv

Det är en myt. Folk med bipolaritet kan ha helt normala liv. Låter sångaren Demi Lovato bekant? Hon fick diagnosen, och många andra artister och kändisar har också fått det.

ansikten

Vi hade ljugit om vi sagt att en person med sjukdomen inte behöver hjälp. Det är väldigt komplicerat, men inte omöjligt, att ta itu med själv. Det är alltid bäst att söka upp en expert. Men att vara medveten om problemet, utöva yoga och andra mindfulness-övningar samt göra andra aktiviteter som kan få sinnet under kontroll kan vara till stor hjälp.

Bipolaritet är bara vanliga humörsvängningar

Många tror att bipolaritet karaktäriseras av vanliga humörsvängningar, som att ha en dålig dag eller att något riktigt jobbigt händer. Men det är väldigt annorlunda. Bipolära människors humörförändringar påverkar deras liv och deras förmågor. Det kan även uppkomma utan någon synlig anledning.

Kanske regnet gör att du blir ledsen. Men en bipolär person kan gå in i verklig depression även om de ser att det regnar eller är soligt. De med bipolaritet kan förlora sina jobb för att de inte kan komma ur sängen och ta sig till jobbet i tid, oavsett hur mycket de försöker. Det är för att de vaknade upp otroligt ledsna, och det påverkar dem fysiskt.

Självmord är inte ett stort problem

hand-i-dramatiskt-ljus

Var försiktig med den här myten. Det stämmer att folk som är bipolära ofta inte väljer att begå självmord, men de kan försöka kontrollera sina känslor genom att skada sig själva på olika sätt. En stor majoritet av dem känner att de måste få slut på den känslomässiga stormen de upplever och väljer då fysisk smärta. Självskador är ofta ett sätt för dem att distrahera sig själva och få den kontroll de behöver. Men ibland spårar det ur.

Bipolära människor är svaga

Många bipolära människor kanske inte söker hjälp för att myten finns att det innebär att man är svag om man inte kan kontrollera sina känslor. Men att ha depression, ångest eller någon annan sjukdom gör dig inte svagare än någon annan.

Det är snarare raka motsatsen. De som lider av mentala sjukdomar måste lägga extra energi på varje dag för att klara av sina liv och lyckas. Det gör dem till otroligt starka människor, som bara behöver lite extra hjälp för att hitta en balans.

kvinna-gör-yoga

Falska myter som dessa hindrar oss från att verkligen förstå sjukdomen och hur vi kan hjälpa våra älskade som lider av det.

Att tro att någon med sjukdomen är galen, eller kan bli galen för att folk inte förstår dem, är en omogen attityd och hjälper inte de som är drabbade. Försök istället att förstå och hjälpa dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Souza, C., Vedana, K. G. G., do Carmo Mercedes, B. P., & Miasso, A. I. (2013). Trastorno bipolar y medicamentos: adhesión, conocimiento de los pacientes y monitorización sérica del carbonato de litio1.
  • López-Jaramillo, Carlos. (2011). Una visión integral de los trastornos bipolares: condición necesaria para la clínica y la investigación. Revista Colombiana de Psiquiatría40(Suppl. 1), 7-9. Retrieved February 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74502011000500002&lng=en&tlng=es.
  • Pérez Fernández, L., Leache, A., & Ojer, L.. (2010). Trastorno bipolar infantil: a propósito de un caso. Anales del Sistema Sanitario de Navarra33(1), 103-106. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272010000100012&lng=es&tlng=es.
  • Vargas-Soberanis, Alejandro, Zavaleta-Ramírez, Patricia, Peña Olvera, Francisco de la, Mayer Villa, Pablo, Gutiérrez-Soriano, Joaquín, & Palacios Cruz, Lino. (2011). Manifestaciones clínicas y tratamiento del trastorno bipolar en niños y adolescentes, una actualización basada en la evidencia. Salud mental34(5), 409-414. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252011000500003&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.