Negativa bieffekter från mikrovågsugnar

Negativa bieffekter från mikrovågsugnar

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Det har förekommit många studier angående världens mest populära apparat runt om i världen, speciellt populär är den i större städer. Studier har visat att regelbunden användning av mikrovågsugnar kan resultera i allvarliga konsekvenser för hälsan. I denna artikel ska vi lära oss om de negativa bieffekter som kan uppstå från att använda mikrovågsugnar.

Hur fungerar mikrovågsugnar?

Mikrovågsugnar är en av människans mest behändiga uppfinningar, som på bara några minuter kan värma upp eller tillaga vår mat. De är väldigt enkla att använda, de sparar tid och energi, och de använder mindre elektricitet än en traditionell ugn.

De skapar en slags elektromagnetisk energi genom att använda långvågig strålning i form av radiovågor. Varje mikrovågsugn innehåller en magnetron, som är en tub där en strålning på 2450 MHz interagerar med molekyler i maten. Varje energivåg som denna apparat skapar ändrar polaritet från positiv till negativ i varje cykel, eller miljontals gånger per sekund. Denna molekylära friktion skapar värme, men skadar aminosyrorna i maten, vilket resulterar i substanser som är giftiga för kroppen.

Mikrovågsugnar skadar aminosyrorna i maten

Då dessa ugnar används för att värma upp mat kan detta resultera i:

 • molekylär omvandling som skapar carcinogener (cancerframkallande ämnen),
 • reducering av biokompatibiliteten hos näringsämnen (vitaminer och mineraler),
 • en förlust på mellan 60 till 90% av kalorienergin,
 • och en minskning av proteininnehållet
 • samt att det skapar fria radikaler.

Tre negativa bieffekter från mikrovågsugnar

Först och främst är ett fenomen som är specifikt för denna apparat överhettat vatten. Då vi ställer en skål vatten i mikrovågsugnen och värmer upp den, kan det nå koktemperatur utan de karaktäristiska “bubblorna”. Vi ser alltså inte alltid ifall vattnet verkligen kokar. En behållare kan ibland explodera så fort vi öppnar dörren p.g.a. den drastiska förändringen i temperaturen. Man måste alltid vara försiktig då man använder sin mikrovågsugn för att värma vatten för te, kaffe eller någon annan vätska som buljong eller mjölk.

Var försiktig när du värmer vatten

Ett annat problem är att vissa typer av behållare avger kemikalier i maten då den värms upp p.g.a. att plasten den värms upp i ger ifrån sig lite av dess ämnen. Att få i sig dessa substanser kan vara cancerframkallande. Det är nödvändigt att vara försiktig och se till att använda behållare som är säkra för mikrovågsugnar. Ett alternativ kan vara att använda en glasbricka.

Till sist kan dessa ugnar som vi sade tidigare ändra matens innehåll. De reducerar nivåerna av vitamin B12, som är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar och andra celler i kroppen, och de förstör nästan helt flavonoider, som är anti-inflammatoriska agenter som hjälper till att motverka cancer. Enzymer och antibiotiska egenskaper i bröstmjölk kan också förstöras.

Nänäringsämnena i maten omvandlas vid återuppvärmning

Faror vid användning av mikrovågsugnar

 • Att äta mat som har blivit återuppvärmd i mikron varje dag kan orsaka permanenta, långvariga skador p.g.a. omvandlingen av näringsämnena i maten.
 • Den mänskliga kroppen har inte förmågan att bryta ner okända substanser eller det som har ändrats i maten av mikrovågsugnen.
 • Kroppens hormonproduktion kan ändras eller stoppas hos både män och kvinnor.
 • Mineraler från grönsaker kan omvandlas till fria radikaler, något som har kopplats till cancer.
Maten tappar sina naturliga antioxidanter

 • Att äta mat som har tillagats i mikron kan öka tillväxthastigheten av cancertumörer i magen och tarmarna (vilket är en delorsak till att det finns så många fall av koloncancer).
 • Att äta denna typ av mat regelbundet kan få produktionen av cancerceller i vävnaden att öka.
 • Immunförsvaret försvagas p.g.a. ändringar i blodplasman och lymfkörtlarna.
 • Kognitiva funktioner hos hjärnan kan ändras, vilket leder till minnesförlust, emotionell instabilitet eller koncentrationssvårigheter.
 • Antalet näringsämnen, mineraler och vitaminer i maten reduceras eller ändras i mikrovågsugnen till nivåer så låga att det blir som att vi inte ätit överhuvudtaget.
 • Mikrovågsugnen kan förstöra upp till 75% av matens naturliga antioxidanter då den kemiska strukturen hos maten förstörs på grund av friktionen, vilket uppstår från vibrationen av vattenmolekyler med hjälp av elektromagnetiska vågor.
Mikrovågsugnar genererar elektromagnetisk strålning

 • Användningen av mikrovågsugnar har kopplats till olika sjukdomar som förkylning och influensa.
 • Cellväggarna hos grönsaker som värms upp med mikrovågsugnar förstörs helt, vilket kan ses under ett mikroskop.
 • Mikrovågsugnar genererar elektromagnetisk strålning.
 • Energi vi kan få av maten försvinner.
Värm inte bröstmjölk i mikron

Bröstmjölk i mikron

Att värma bröstmjölk i mikrovågsugnar är ett stort misstag. Forskning har under de senare åren fokuserat på bröstmjölk som har värmts i mikrovågsugnar. Barnläkare har rapporterat att detta inte är en hälsosam vana och att mödrar bör försöka undvika att använda mikrovågsugnar för att värma mjölk för att undvika att deras barn får hälsoproblem.

Att värma mjölk på spisen resulterar också i förlust av vissa näringsämnen, men det är betydligt värre med mikrovågsugnar, som förklarat ovan, då de elektromagnetiska vågorna faktiskt kan modifiera innehållet i maten. Detta kan ha allvarliga effekter på spädbarn som då kan bli sjuka oftare, eftersom de inte har ett lämpligt skydd i sina kroppar, eller börjar skapa fler fria radikaler mm.

Kom ihåg

Nu för tiden är det ganska vanligt att använda mikrovågsugnar. Men tänk på att de negativa biverkningarna inte syns på en gång. Och dessa ugnar ger heller inte någon märkbar skada då de bara används då och då. Men som med allting annat, då mat som är tillredd i mikrovågsugnar äts i överflöd, finns det negativa bieffekter du bör tänka på. På grund av denna anledning rekommenderar vi starkt att du gradvis minskar användningen av denna apparat och bara använder den då det verkligen är nödvändigt. Hur förbereder du din mat – på spisen, eller i mikrovågsugnen?

Detta kanske intresserar dig
6 uppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
6 uppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk

Uppvärma livsmedel är ett bra sätt att spara tid och undvika matsvinn, men vissa uppvärmda livsmedel kan faktiskt skada din hälsa.