De värsta livsmedlen du kan äta

Som vi alla redan vet är näring nyckeln till vår hälsa. Att äta vissa typer av livsmedel kan göra att vi mår bra, medan andra kan ha motsatt effekt. Vidare finns det livsmedel som kan orsaka mycket allvarliga hälsoproblem (speciellt om de konsumeras i överflöd). Det är därför vi i denna artikel ska visa dig några av de värsta livsmedlen du kan äta.

Korvar

Bearbetad mat (som smörgåskorv, korv, salami eller chorizo) är väldigt skadliga för din hälsa. Detta på grund av de höga halterna mättat fett som i snitt utgör runt 10% per 100 gram korv. Detta är en bra bit över det rekommenderade dagliga intaget, som endast är 2% mättat fett per 100 gram.

Vanlig korvkonsumtion kan resultera i fetma, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar så som hjärtattack eller stroke. På grund av detta bör dessa livsmedel endast konsumeras med måtta, med andra ord små mängder vid enstaka tillfällen.

Pommes frites

Pommes frites är ett av de onyttigaste livsmedlen som finns. Trots att de smakar gott kan konsumtion av dem resultera i allvarliga problem eftersom de innehåller stora mängder mättat fett, transfett och kolesterol. När du räknar på det märker du att pommes frites vanligtvis innehåller runt 500 kalorier per 100 gram, inklusive 36 gram fett. Som om det inte vore nog är salthalterna i pommes frites extremt höga, vilket kan orsaka vätskeretention och andra problem.

Pommes frites

Glass

Trots dess utsökta smak och textur rekommenderar vi inte att man äter alltför mycket. Glass innehåller höga halter fett (både mättat och transfett) såväl som kolesterol och socker. Att äta glass kan därför snabba på utvecklingen av fetma och diabetes, bland annat. Det finns dock typer av glass som är låga i fett och socker, och som är nyttigare.

Juicer, läsk och andra söta drycker

Generellt sett är söta drycker extremt skadliga för din hälsa, framförallt när det gäller barn. Dessa drycker tenderar att ha en hög koncentration av socker, vilket kan få förödande konsekvenser för hälsan. Den största risken med överdriven konsumtion av socker är extrem viktuppgång och fetma, vilket i vissa fall kan ge upphov till sjukdomar så som diabetes.

Läsk

Hamburgare

Hamburgare är bara ytterligare ett av de värsta livsmedlen för vår hälsa, framförallt de som säljs på hamburgerkedjor. Detta på grund av dess höga mängder mättat fett och salt. Som vi redan nämnt så kan dessa två faktorer orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, viktuppgång och fetma. För att undvika detta är det bäst att göra fettsnåla burgare hemma.

Pizza

Likt hamburgare är pizza ofta rikt på mättat fett och transfett, såväl som salt och till och med socker. Detta är framförallt vanligt i pizzor med mycket ost eller korv som ingredienser. Vidare kan mjölet som används för att bereda pizzadegen innehållet fett och andra onyttiga ingredienser.

MER FÖR DIG