De vanligaste orsakerna till vaginal torrhet

Vaginal torrhet dyker upp när östrogennivåerna är låga. Det är viktigt att leta efter lämpliga behandlingar för att balansera nivåerna och undvika smärtsamma bieffekter.

Majoriteten av alla kvinnor har upplevt obehag i vagina eller blygdläppar vid något tillfälle. Många känner dock inte till orsakerna till vaginal torrhet.

Vid en nedsatt produktion av östrogen kan symptomen förvärras på grund av torrheten i intimområdet. I medicinska termer är det känt som vaginal atrofi, vilket orsakar inflammation i området.

Även om det kanske inte verkar som en stor grej kan obehaget påverka din vardag, ditt sexliv och din relation med din partner. Men varför händer det?

Det beror helt enkelt på mindre vätskor i vaginalområdet. Den kvinnliga kroppen är inte tillräckligt smord, vilket leder till smärta och sveda. Det är väldigt vanligt att man under sex upplever klåda, känslighet, irritation och inflammation i vaginan.

Orsakerna kan vara naturliga, fysiska eller psykologiska.

De naturliga orsakerna till vaginal torrhet

Naturliga orsaker till torrhet

Generellt ligger naturliga orsaker bakom vaginal torrhet.

Låga östrogennivåer

Förändringar i det vaginala flödet sker när man menstruerar, både i mängd och konsistens. Östrogen produceras när ägget passerar sitt mognadssteg. Även när det inte släpps så smörjs vaginan, men det minskar i mängd under menstruationen.

Graviditet och amning

När en kvinna är gravid eller ammar uppstår normalt sett en hormonobalans som förändrar mängden östrogen som produceras. Prolaktin utsöndras istället, framförallt om man ammar. Det hjälper till med produktionen av mjölk, men minskar östrogennivåerna.

När du börjar menstruera igen balanseras nivåerna, och vaginan blir återigen naturligt smord.

Klimakteriet

Med åldern minskar antalet ägg i kvinnokroppen, vilket även minskar mängden östrogen. Väggarna i vaginan krymper och förlorar sin flexibilitet, och det leder till förändringar i pH-värdet. Körtlarna drar ofta ihop sig och minskar smörjningen.

Det är väldigt troligt att kvinnan upplever en känsla av tyngd, tryck i vaginan, klåda eller sveda i området.

De fysiska orsakerna till vaginal torrhet

Inflammerad vaginalvävnad

Vaginala infektioner

I många fall är vaginal torrhet ett symptom på en infektion. Det finns produkter, läkemedel, sjukdomar och hygienvanor som kan öka risken:

 • Spiraler kan ge upphov till inflammation i vaginalväggarna.
 • Spermiedödande medel eller latex kan irritera området.
 • Vaginala infektioner såsom candida eller vaginit kan leda till irritation och vaginal torrhet.

Läkemedel

Bland läkemedlen som orsakar torrhet hittar vi:

 • P-piller eller äggstocksmedicin
 • Gastrointestinala behandlingar
 • Antidepressiva medel
 • Antihistaminer för allergier och förkylningar

Diabetes

Diabetes kan orsaka torrhet

Diabetiker upplever generellt sett torr hud eftersom de lider av blodsockerbrist. Normalt sett sker inga svar på sexuell stimulans, men blodkärlen kan gå sönder och hindra vaginan från att utsöndra rätt mängder vätska.

Dålig hygien

Om du har otillräckliga hygienvanor betyder inte det att du måste missbruka rengöringsprodukter. I vissa fall beror vaginal torrhet faktiskt på för stort bruk av tvålar, lotions, geler och vaginala deodoranter.

De psykologiska orsakerna till vaginal torrhet

Stress

Stressad kvinna

När kroppen ställs inför en stressig situation kan det öka mängden kortisol i blodet. Det leder till oregelbundenheter i utsöndringen av könshormon, vilket i sin tur stör återfuktningen av vaginan.

Rädsla

Det finns kvinnor som lider av känslomässiga problem vad gäller sexuella relationer. De är rädda eller saknar intresse för aktiviteten, och en signal skickas av nervsystemet som gör att de inte stimuleras, vilket betyder att vaginan inte smörjs.

Rekommendationer

 • Neutral tvål och vatten räcker för att tvätta vaginalområdet.
 • Det finns externa och interna smörjmedel som säljs receptfritt och kan hjälpa med problemet.
 • Kontrollera din konsumtion av alkohol och tobak.
 • Drick minst två liter vatten om dagen.
 • Träna.
 • Livsmedel med mycket soja innehåller isoflavoner, som har en effekt som liknar den från östrogen.

Trots alla receptfria alternativ som finns för att motverka effekterna av dålig smörjning är det viktigt att träffa din gynekolog så att denne kan rekommendera den bästa behandlingen för ditt individuella fall.

MER FÖR DIG