De bästa sätten att bekämpa högt blodtryck
Arteriell hypertoni, även känt som högt blodtryck, betyder att en person har nivåer som är lika med eller högre än 140 mm Hg systoliskt tryck, och nivåer som är lika med eller högre än 90 mm Hg diastoliskt tryck. Det är även associerat med högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Eftersom hjärtsjukdomar är den huvudsakliga sjukdoms- och dödsorsaken i världen är det bäst att behandla det så snart som möjligt. Vi ger dig tre råd för hur du kan minska riskerna, såväl som kurer och enkla tips.
Möjliga orsaker till högt blodtryck
Trots att alla möjliga orsaker till högt blodtryck inte än fastslagits har man bevisat att det kan framkallas av genetiska faktorer, samt att livsstil är en stor påverkan:
- Överdriven konsumtion av salt och mat med hög salthalt
- Övervikt
- Stress och emotionella bördor
- Stillasittande livsstil
- Överdriven konsumtion av livsmedel med aminer (som härdad ost, öl och kallskuret)
I många fall, speciellt när endast det diastoliska trycket är högt, kan leversvikt vara ett problem. Du bör därför ta hand om dina njurar genom att äta en frukt- och grönsaksrik diet som även innehåller hälsosamma nivåer av vitamin C.
Symtom
Problemet med högt blodtryck är att det i många fall inte ger några symtom. Vissa av symtomen kan vara:
- Huvudvärk
- Yrsel
- Tung andning
- Bröstsmärtor
- Surrande eller ringande i öronen
- Näsblod
- Suddig syn
- Ymniga svettningar
Om du drabbas av ett av dessa symtom eller misstänker att du kan lida av högt blodtryck bör du gå till närmsta klinik eller apotek för att kolla blodtrycket, och/eller träffa en läkare så snart som möjligt.
Vitlök
Vitlök är ett utmärkt vårdande livsmedel som kan lindra många besvär. Den kan bland annat rensa blodet och rena tarmarna. När det kommer till högt blodtryck fungerar vitlök som ett kärlvidgande medel för blodkärl och artärer.
Många känner redan till de hälsosamma fördelarna hos vitlök och äter den rå varje morgon. För att göra den lättare att konsumera kan du bre den på rostat bröd och lägga till lite olivolja.
Ett annat alternativ är att prova på den tibetanska vitlökskuren.
Avslutningsvis kan du även köpa vitlöksolja i kapselform, vilket kan vara bra för de som inte klarar av dess lukt eller smak.
Citron
Citron förtjänar att nämnas. Den skiljer sig från andra citrusfrukter eftersom den trots sin surhet har egenskaper som neutraliserar syror när den når magen. När det kommer till högt blodtryck hjälper den till att mjuka upp blodkärlen, vilket gör dem mer flexibla. Vidare innehåller citron mycket vitamin B som kan hjälpa till att förebygga hjärtsvikt.
Kronärtskocka
Kronärtskocka har vätskedrivande egenskaper som möjliggör för kroppen att bli av med överflödig vätska, vilket i sin tur minskar arteriell spänning. Växten anses faktiskt vara ett naturligt botemedel för högt blodtryck eftersom den också innehåller höga mängder kalium. Den hjälper dig även med matsmältningen och skyddar njurarna.
När den finns tillgänglig rekommenderar vi att du äter den regelbundet – sauterad eller ugnsbakad. När den inte är i säsong kan du använda dig av konserver eller naturliga extrakt.
Andra råd
- Bada dina armar i varmt vatten och dina fötter i ljummet till kallt vatten.
- Om du tar vätskedrivande läkemedel är det bra att även äta kalium som kosttillskott eller i din mat (tomater, buljonger, banansmoothies, mm.).
- Det är också viktigt att träna. Vi rekommenderar att du promenerar energiskt, springer, cyklar eller simmar i 30 till 45 minuter per dag, minst tre gånger per vecka.
- Det finns vissa kosttillskott som kan hjälpa till: koenzym Q10, vitamin B5, vitamin C och vitamin E.
- Vi rekommenderar att du undviker kaffe, ingefära, te, mate, lakritsrot och tobak, eftersom alla dessa höjer ditt blodtryck om du konsumerar dem regelbundet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
- Enfermedades, O. M. S. (2018). Hipertensión. https://doi.org/10.1016/j.tsf.2009.09.055
- Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860