Citroncharlotte - En dessert för kungligheter

Citroncharlotte är en riktigt uppfriskande, enkel, smakrik och nyttig dessert för hela familjen. Det är en dessert för kungligheter!
Citroncharlotte - En dessert för kungligheter

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Idag ska vi ge dig ett recept på en annorlunda variant av desserten charlotte russe som kommer få det att vattnas i munnen på dig! Ett paket kex, kondenserad mjölk och några citroner är allt du behöver för att göra en citroncharlotte (“charlotte au citron”) – perfekt som efterrätt eller till söndagsfikat.

Den är ganska lik citronpaj, förutom att man i citronpaj även har ägg och socker. Läs vidare och lär dig hur du gör den här utsökta franska desserten!

Ingredienser till citroncharlotte

Till en citroncharlotte är huvudingredienserna en burk sötad kondenserad mjölk, en burk osötad kondenserad mjölk och minst ett paket mariekex. Hemligheten bakom desserten ligger i kexen.

Hemligheten med Citroncharlotte sitter i Mariekexen.

När det kommer till mått ska burken med den söta kondenserade mjölken vara ca 3 1/2 dl. Burken med den osötade kondenserade mjölken ska vara lite större, ca 4 dl. Till det behöver du 170 g kex.

Vi får förstås inte glömma stjärnan i desserten: citronen. Sex till åtta citroner (1 kg) ska räcka för att få ut tillräckligt mycket saft. Vi behöver totalt ca 200 ml citronsaft.

Alternativt kan du tillsätta extra smak med ett paket grädde (2 1/4 dl) och två teskedar malen kanel. Dessa är extra ingredienser för att variera smaken, men ingår inte i originalreceptet. Det beror på vad du tycker om.

Recept på citroncharlotte

  1. Pressa först citronerna.
  2. Häll ner saften i en stor glasskål.
  3. Tillsätt den sötade och den osötade kondenserade mjölken.
  4. Blandningen måste vara ordentligt mixad, så vi föreslår att du använder en mixer.
  5. När vätskorna är riktigt välblandade är det dags att lägga ut lagren.
  6. För det tar du en pajform och lägger ner det första lagret med mariekex. Lägg dem så att de överlappar varandra.
  7. När du nu gjort en kexbädd, häll över lite av den krämiga blandningen.
  8. Ovanpå denna kladdiga blandning, lägg på ett till lager med kex på samma vis som tidigare.
  9. Häll sedan resten av blandningen ovanpå. Eftersom den kommer från botten av skålen kommer den vara tjockare och ha mer citronsmak.
Det sista av citron-mjölksblandningen är tjockare och har mer smak.

Till sist, ställ in i frysen

Det som är smidigt med receptet är att eftersom kexen redan är bakade behöver du inte alls använda ugnen. Det är faktiskt till och med tvärtom. Ställ nu din citroncharlotte i frysen och låt den frysa till i minst 30 minuter så att den stelnar.

Man kan även ställa in den över dagen i kylskåpet och inte alls använda frysen. Båda metoderna funkar, men den senare ger dig bättre kontroll över resultatet. Du kan titta efter emellanåt att den stelnat tillräckligt, utan att du fryser den alltför mycket.

Innan servering kan du strö över lite malen kanel på toppen. Du kan även riva över lite citronskal om du vill. Båda dessa toppingar framhäver både smaken likväl som piffar till presentationen. Vill du slå på stort, täck över alltihopa med vispgrädde.

Citroncharlotte: drottningarnas dessert

Citroncharlotte är drottningarnas dessert

Vissa versioner av historien säger att desserten kom från Storbritannien, under styret av Kung George III. Enligt historien fick desserten namn efter hans fru, Charlotte av Mecklenburg-Strelitz.

En annan historia berättar att uppfinnaren av efterrätten, Maria-Antoine Carême, skapade den genom att ändra på ett recept på en dessert som heter charlotte russe. Enligt denna historia döptes efterrätten efter frun till tsar Nikolaj I av Ryssland – Charlotte av Preussen.

Vi kommer kanske aldrig att få veta vilken Charlotte som gav sitt namn till den goda efterrätten, men vad vi vet är att den definitivt förtjänar en kunglig status i dessertriket!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Duarte, A., Fernandes, J., Bernardes, J., & Miguel, G. (2016). Citrus as a Component of the Mediterranean Diet. Journal of Spatial and Organizational Dynamics.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.