Bekämpa dålig svettlukt på 8 enkla sätt

Det finns mycket som kan få en att svettas. Det första att göra är att ta reda på orsaken, och sedan kan man bekämpa svettlukten utifrån vilken hudtyp man har.
Bekämpa dålig svettlukt på 8 enkla sätt

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Det finns många produkter som ska bekämpa dålig svettlukt. De är bra marknadsförda, men ofta inte effektiva. Ett av de stora problemen är att många får stark svettlukt på flera områden av kroppen, som till exempel ansiktet, underarmarna och fötterna.

Den starka lukten kan ge upphov till sociala problem för de som drabbas. Den tydliga svettlukten känns igen lika snabbt och lätt som svettfläckarna på kläderna.

Nedan diskuterar vi några av de mest effektiva metoderna för att bekämpa dålig svettlukt.

8 effektiva metoder för att bekämpa dålig svettlukt

1. Antibakteriell gel

Bekämpa dålig svettlukt med aneibakteriell gel

Många, speciellt när temperaturerna börjar stiga, börjar svettas extremt mycket. Det är väldigt obehagligt, både för att det är obekvämt men också på grund av lukten. Och de våta fläckarna på kläderna är också irriterande.

Om du inte har möjlighet att tvätta av dig eller ta en dusch precis då kan du gnida in området där du svettas, t.ex. underarmarna, med lite antibakteriell gel. Det hjälper till att minska lukten från svetten, och ta kål på bakterierna.

2. Syresatt vatten

Syresatt vatten, också kallat väteperoxid, är en antiseptisk produkt som kan hjälpa till att bekämpa dålig svettlukt genom att avlägsna bakterierna.

Du behöver bara blanda en matsked syresatt vatten med 1,25 dl vanligt kranvatten. Sedan applicerar du det över området som luktar svett.

3. Bikarbonat

Ett annat snabbt sätt att bekämpa dålig svettlukt är med bikarbonat, vatten och socker.

Blanda ihop ingredienserna och smörj in över problemområdet för att få bort den starka svettlukten.

4. Ekbark

Ekbark är något av det mest effektiva du kan använda för att motverka överdriven svettning. Du kan hitta det på apotek och i andra butiker.

Ett sätt är att tillaga en infusion med 1 liter kokande vatten och 5 msk riven ekbark. Koka upp och låt sedan stå och dra i 2 timmar innan du använder den på kroppen. Det är en mycket effektiv behandling.

Ett annat sätt att använda avkoket är att hälla det i en isform. Ställ in i frysen och sedan kan du enkelt bara ta en av iskuberna och gnugga över det svettande området.

5. Alunstift

Alunstift är bra för att bekämpa dålig svettlukt

Alunstift innehåller ett mineral med antiperspirerande egenskaper. Det motverkar både lukt och svettfläckar på kläderna och är en helt naturlig produkt.

Det tonar även huden, och täpper inte till porerna. En annan fördel är att det inte lämnar märken på huden som kemiska produkter gör.

6. Aluminiumklorid rekommenderas inte

Antiperspiranter och deodoranter som innehåller aluminiumklorid är metoden de allra flesta vänder sig till när de vill bekämpa dålig svettlukt.

Vissa produkter innehåller en lägre mängd aluminiumklorid än andra. Det beror på att ämnet i höga mängder kan vara giftigt. Faktum är att det anses vara en orsak till cancer.

7. Botox

Om du lider av överdriven svettning, illaluktande svett och svettfläckar på kläderna kan en av lösningarna vara att få en botoxinjektion i de drabbade områdena.

Att blockera nervändarna av svettkörtlarna med hjälp av botox har visat sig väldigt effektivt. Effekterna av botox varar mellan 6 och 12 månader, så behandlingar måste utföras löpande.

8. Laser

Lider man extremt av mycket svettningar och ingenting man gör för att bekämpa dålig svettlukt fungerar kan man prova på laserbehandlingar. Det är en annan effektiv metod som krymper svettkörtlarna.

Har du svårt att få bort den illaluktande svetten på vissa kroppsdelar? Besväras du av fuktiga kläder som färgas av svettfläckar? Prova på något av våra tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maillard, H., & Dumont, P. (2012). Hiperhidrosis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(12)63516-X
  • Instituto Médico Láser. (2013). Cuidados antes, durante y después de la depilación láser.
  • Hornberger, J., Grimes, K., Naumann, M., Glaser, D. A., Lowe, N. J., Naver, H., … Stolman, L. P. (2005). Identificación, diagnóstico y tratamiento de la hiperhidrosis primaria localizada. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(05)43302-6

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.