Att lära sig att acceptera döden osjälviskt
Att förlora någon närstående är en del av livet. Faktum är att om det är något som är säkert i det här livet så är det döden. Medan vissa kulturer ärar döden och andra anser den vara befrielsen av ens själ så ser vår kultur på den som en tragedi. Sorg, frustration, raseri… dessa känslor och många andra överväldigar oss när vi försöker acceptera döden. Ibland får vi till och med dåligt samvete om vi inte upplever dem.
Men kan det vara så att vi är mer ledsna för vår egen skull än för den bortgångne när vi sörjer?
Förlust och acceptans
Det är konstigt att tänka på hur vi avvisar något när det inte finns någon möjlig lösning på det.Vi har ofta pratat om att acceptera livets svårigheter, giftiga människor som inte kommer att förändras och misstag vi fortsätter att göra. Vi försöker acceptera allt det.
Varför kan vi inte acceptera döden?
Tänk dig att en älskad har gått bort i exempelvis cancer. Det är smärtsamt, destruktivt, och ibland finns det ingen väg ut.
Men medan det är naturligt att känna sig ledsen och deprimerad så är det också viktigt att acceptera döden som något positivt.
När du ser att din älskade lider av en fruktansvärd sjukdom, vill du hellre att denne fortsätter leva genom denna ångest eller att saker får ha sin naturliga gång?
Brist på acceptans inför en förlust kommer från något mycket djupare. Det kommer från en självisk känsla som tar över och får oss att bara tänka på oss själva.
Läs också: Vikten av att gråta – släpp ut dina känslor
Förlust och beroende, att acceptera döden
Det finns en koppling mellan förlust och känslomässigt beroende. För par leder det till destruktiva relationer; vid förlust leder det till ett självförstörande förhållande.
Plötsligt känner vi oss oförmögna att leva utan vår älskade, och det är det som verkligen gör oss ledsna. Det är inte det att personen är borta, utan att denne har lämnat oss ensam.
Det här är en mycket självcentrerad tanke, särskilt eftersom våra känslor kontrollerar oss. Vi vet bättre än någon annan att när vi accepterar och kommer förbi det så kommer vi att kunna gå vidare.
Vi spenderar vår energi, tid och allt vi har i detta lidande, inte på grund av personen, utan på grund av de omständigheter vi befinner oss i.
Att fly från döden är dock inte ett alternativ. Vi gör bäst i att acceptera döden, för i slutändan vinner den alltid.
Livet ber inte om ditt godkännande
Livet ber inte om ditt godkännande för att ta din älskade ifrån dig. När du minst förväntar dig det tar det ifrån dig personen som betyder mest för dig.
Konsekvenserna kan vara förödande om du inte har lärt dig att acceptera det. Om du gömmer dig i din smärta så matar du den och den börjar växa till en punkt där du inte kan gå vidare.
Livet är inte ansvarigt för hur du känner eller för hur dåligt saker och ting gått för dig sedan förlusten. Det är ditt ansvar att acceptera det som det är.
Att prata ärligt om döden, att inte låta det vara tabu längre och att undvika falsk sorg för att du i själva verket bara känner dig skyldig… alla dessa saker kan hjälpa dig att gå framåt.
Låt dig inte styras av samhället.
Att inte acceptera döden som en naturlig del av livet är en av de många negativa saker som har blivit ingjutna i oss. Döden är dock naturlig. Vi kan inte kämpa mot något som så småningom kommer att drabba oss alla.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Furnes, B., & Dysvik, E. (2010). Dealing with grief related to loss by death and chronic pain: An integrated theoretical framework. Part 1. Patient preference and adherence, 4, 135.
-
Winokuer, H. R. (2012). Experiencing the pain of grief. Techniques of grief therapy: Creative practices for counseling the bereaved, 33-35.
-
Alonso-Llácer, L., Barreto Martín, P., Ramos-Campos, M., Mesa Gresa, P., Lacomba Trejo, L., & Pérez Marín, M. A. (2020). Mindfulness and grief: The MADED program mindfulness for the acceptance of pain and emotions in grief. Psicooncologia, 2020, vol. 17, num. 1, p. 105-116.