Är coronaviruset sexuellt överförbart?

maj 21, 2020
SARS-CoV-2 coronavirus överförs främst via droppar från luftvägarna, och finns inte i könsvätskor. Men sexuella kontakter medför en intimitet och en närhet som förvisso kan vara en riskfaktor. Vi berättar om de försiktighetsåtgärder du bör vidta.

På grund av den pandemi som för tillfället sprider sig över planeten, pratar ju alla om coronaviruset. Det finns mycket information att hämta, men det mesta av den är inte speciellt vetenskaplig. En sak som vi alla vill veta är om coronaviruset är sexuellt överförbart?

Det är ett nytt virus och det finns fortfarande mycket vi inte känner till om det. Idag pågår redan ett stort antal undersökningar och studier för att lära känna det bättre.

Det vi dock vet är hur det smittar. Därför ska vi använda denna artikel för att förklara det, och diskutera riskerna för när coronaviruset kan vara sexuellt överförbart.

Vad är coronavirus?

Coronavirus är en hel familj av olika virus. En stam av coronavirus som kallas SARS-COV-2 visade sig första gången i Kina i december 2019.

Först och främst så är många infekterade människor symptomfria, speciellt barn och unga människor. Det kan dock hända att man får liknande symptom som vid förkylning eller influensa. Viruset kan orsaka kollaps i andningsorganen, och till och med dödsfall.

Till högriskgruppen med stor risk för komplikationer hör de äldre, och de som har nedsatt immunförsvar. Men, som vi redan har nämnt, finns det många som är infekterade utan att visa några symptom, så risken är hög att man utan att veta om det smittar andra.

En bild på coronaviruset.
Stammen SARS-CoV-2 finns hos många infekterade människor som inte visar några symptom och därför kan smitta andra.

Detta kanske intresserar dig: Hur påverkar COVID-19 kroppen?

Hur överförs coronaviruset?

Forskarna har upptäckt att coronaviruset sprider sig genom droppar från luftvägarna hos infekterade personer. Vi utsöndrar dessa droppar när vi hostar, nyser eller till och med pratar. 

Sedan sprider sig viruset från person till person. För att undvika smitta, behöver vi hålla ett avstånd på cirka 2 meter till andra människor och hålla i tanken att att dropparna löser upp sig över en längre distans och kan därtill inte överleva länge i luften.

Utöver detta verkar det som att man kan bli smittad av coronaviruset genom att röra vid smittade föremål. Det är därför som vi måste tvätta våra händer regelbundet och ofta. 

Du skulle kanske tycka att denna artikel är intressant: Tvätta dina händer: Coronavirusets största fiende

Är coronaviruset sexuellt överförbart?

Det finns inga bevis på att coronaviruset skulle finnas i könsvätskor. Därför kan vi tekniskt sett inte få viruset genom att ha samlag. Dock är sex en intim och nära akt som involverar många andra aspekter.

Till exempel att kyssas. De flesta människor kysser varandra när de har sex. Eftersom viruset sprider sig genom droppar från andningsvägarna, utgör kyssar en större risk.

Dessutom kan intim kontakt med någon annan också vara riskfyllt eftersom du inte vet om de har haft infektionen eller inte. För tillfället har de flesta länder infört en karantänperiod. Regeringar har utfärdat rekommendationer om att inte besöka andra, och ännu mindre ha intima kontakter med personer som man inte bor tillsammans med.

Det är annorlunda för två personer som är isolerade tillsammans. Det finns inga riktlinjer för samlag under karantän för två personer som bor tillsammans. Om ingen har några symptom eller nyligen varit utsatt för smitta, finns det ingen anledning att oroa sig.

Kan coronavirus överföras sexuellt: Ett par som bär ansiktsskydd.
Om ett par lever tillsammans finns det inget som säger att de inte kan ha sex under karantänen, såvida ingen av dem visar några symptom.

Vad du behöver komma ihåg angående sex och coronaviruset

Vi kan inte få coronavirus från könsvätskor. Men att ha samlag innebär att vi är nära varandra och det kan medföra risker. Om du är isolerad med någon, och båda av er är friska, finns det inget som hindrar er från att ha sex.

Dessutom behöver vi tänka på att det finns många andra sätt att ha sex som inte involverar kontakt eller penetration, och vi kan alltså utforska andra sätt att njuta av intimitet med varandra.

En del personer försöker vara sexuellt aktiva genom videosamtal, att skicka sexiga sms eller att onanera. Det viktigaste är att försöka minska risken för infektion så mycket som möjligt, så att du inte riskerar din egen eller andras hälsa.