Äppelskal hjälper dig gå ner i vikt

Det gamla anglosaxiska talesättet ”an apple a day keeps the doctor away” (eller som vi här i Sverige säger; ett äpple om dagen är bra för magen) ligger inte långt bortom sanningen. Äppelskal har nämligen en positiv verkan vid viktminskning, bland annat.

Fördelen med äppelskal

Den kemiska sammansättning som ger äppelskalet dess glansiga yta bär med sig en hel del ämnen som har en god påverkan på vår hälsa. Genom att äta äppelskal hjälper du din kropp med muskeluppbyggnad och viktminskning.

Äppelskal innehåller ursolsyra, vilket motverkar muskelförslitningar. Ursolsyra hjälper även till med att hålla både kolesterol- och blodsockernivåerna under kontroll. Syran motverkar att de stiger till ohälsosamma nivåer. Med andra ord kan ett äpple om dagen verkligen göra under för din hälsa!

Vikten av äppelskal upptäcktes av Dr. Adams, expert inom hormoner och hur detta påverkar våra kroppar. Dr. Adams är utbildad och verksam i University of Iowa, USA, och hans intresse var att finna något som stärker och motverkar förslitningar i muskler. Hans målgrupp är främst äldre människor och sjuka, som ofta löper större risk för frakturer som är desto svårare att läka.

Enligt Dr. Adams är muskelförslitningar väl sammanlänkat med sjukdom och ålderdom: det har en negativ verkan på läkningstid, kan leda till sjukhusinläggning och i vissa fall kan patienter inte ens återvända hem igen. I försök att hitta en lösning till problemet studerade Dr. Adams de genetiska förändringar som sker under muskelförtvining.

Dr. Adams använde sig av labbråttor i sina tester. Han gav dem en normal diet med små doser av ursolsyran, och efter detta fick råttorna genomgå olika hälsotester. Resultatet av detta tillskott visade sig i att deras muskler växte och de fick bättre kontroll över sina muskler. Muskeltillväxten varierar beroende på hur mycket ursolsyra som tillsätts i dieten.

Men fördelarna slutar inte där! Vid undersökning av råttorna visade det sig att fettnivåerna i blodet, som bland annat kolesterol och andra åderförkalkande fetter som kan vara skadligt för hjärtat, hade sjunkit. Kroppsfettet hade dessutom sjunkit till en tredjedel av den fettprocent som råttorna hade innan tillskottet.

Ursolsyra verkar troligtvis även för att stärka effekterna av insulin och insulinliknande hormoner som är viktiga vid muskeltillväxt. Dr. Adams understryker även vikten av en varierad kost för att uppnå dessa resultat.

Ursolsyran finns i första hand i äppelskal, men hittas även blåbär, katrinplommon, basilika, oregano och timjan.

Genom att äta äppelskal kan du även öka mängden brunt fett i din kropp, vilket ökar kaloriförbränningen som i sin tur leder till viktminskning.

Så nu har du fått det gamla talesättet bekräftat, ät minst ett äpple om dagen så mår kroppen bra, inte minst magen! Ett gott mellanmål, fyllt av vitaminer som dessutom ger din viktminskning och muskelbyggande en skjuts!

MER FÖR DIG